Kendilerini DEAŞ’a götüren annelerinin ölmesiyle Irak’ta sahipsiz kalan ve Rusafa Cezaevi’nde ‘Bağdat 363’ ve ‘Bağdat 364’ koduyla tutulan Umut K. (8) ve Hatice Nisa K. (6), önceki gece Ankara’ya getirildi. Bağdat Büyükelçiliği personelinin refakat ettiği öksüz çocuklar, rehabilitasyon süreci ve Türkiye’deki babalarına verilmek üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na teslim edildi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Türkiye’nin yaşadıklarını VATAN’dan öğrendiği Bağdat’taki Rusafa Cezaevi’nde Bağdat 363 ve Bağdat 364 koduyla tutulan Umut K. (8) ve Hatice Nisa K. (6) kardeşler önceki gece Irak’tan Ankara’ya getirildi. Anneleri tarafından 4 yıl önce DEAŞ’a kaçırılan çocuklar, annelerinin ölmesiyle sahipsiz kalmıştı. Uzun süredir cezaevinde kalan öksüz iki kardeş, uzun süredir ilk defa bir geceyi rahat bir yatakta uykuya dalarak noktaladı.
Elçilik personeli getirdi
Bağdat Büyükelçiliği personellerinin refakat ettiği iki kardeş, Irak Havayolları’na ait tarifeli uçakla önceki akşam saatlerinde Ankara’ya indi. Çocuklar burada Ankara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Osman Doğan’ın yönettiği ekibe tutanakla teslim edildi. Çocukların genel durumlarının iyi olduğu gözlendi. Çok küçük yaşlarda savaş, ölüm ve cezaevi gören iki kardeşin topluma uyum sağlayabilmeleri ve sağlıklı bir yaşama adım atabilmeleri için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı birimlerde görev yapan pedagog ve psikologlar eşliğinde rehabilitasyon sürecinden geçirileceği öğrenildi.
Türk kadın sahip çıktı
Umut K. ve kız kardeşi Hatice Nisa K.’nın 7 Ekim 2018’de Bağdat’taki Salihiye Yetimhanesi’nden alınarak Türkiye’ye getirilen 17 yetim çocuğun arasında olmaması dikkat çekmişti. VATAN’ın Bağdat’taki kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 2016’dan beri cezaevinde tutulduğu tahmin edilen iki kardeş, annelerinin ölümünden sonra Türk bir kadın tarafından koruma altına alındı. Çocuklara sahip çıkan Türk kadın tutuklanınca çocuklar da anneleri sanılan kadınla birlikte Rusafa Cezaevi’ne gönderildi.
Anneleri gibi davrandı
Ancak çocuklara sahip çıkan kadın bu süreçte çocukların anneleri gibi davranmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Irak Hükümeti ile birlikte çalışan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet Rusafa Cezaevi’ne giderek Iraklı yetkililerin yaptığı kimlik tespit çalışmalarına katıldı. Türk heyeti çalışmaların son aşamasında Umut ve Hatice Nisa adlı iki kardeşin yanında kaldıkları kadının çocukları olmadığını öğrendi. Bunun üzerine istihbarat ve emniyet birimlerinin çok yönlü yürüttüğü araştırmada çocukların annesi Fatma K.’nın (28) Irak’ta öldüğü, babalarının ise Tekirdağ’da yaşayan Yılmaz K. olduğu tespit edildi.
Yetimhaneye gönderilmediler
Kimlik tespiti çalışmalarında ‘Bağdat 363’ ve ‘Bağdat 364’ kod adıyla kimliklendirilen iki kardeş bu nedenle cezaevinden yetimhaneye transfer edilmedi. Oysa yakınlarını aramak için Bağdat’a giden Türklere iki kardeşin Salihiye Yetimhanesi’nde kaldığı bilgisi verildi. Türklerin yetimhaneye yaptığı üç ziyarette de çocukların hastanede olduğu söylendi. Kimlik tespiti sonrasında bile cezaevinde kalan iki kardeşin daha erken Türkiye’ye getirilmesi için Bağdat Büyükelçiliği personeli olağanüstü bir gayret gösterdi. Ancak Iraklı yetkililerin istediği bazı prosedürler tamamlanamadığı için çocuklar 11 gün daha cezaevinde alıkonuldu.
“Hayatımın en güzel hediyesi”
Umut ve Hatice Nisa K.’nın Tekirdağ’da nakliye şoförlüğü yapan babası Yılmaz K. (32), VATAN’a şöyle konuştu: “Çocuklarımın sesini en son 2016 Eylül ayındaki Kurban Bayramı’nda duymuştum. Bu hasreti yaşamayan bilmez. Dualarımız kabul oldu. Bugün hayatımın en güzel hediyesini aldım. Kelimelerle ifade edemeyecek kadar mutluyum. 4 yıldır çocuklarımı göremiyordum. Şimdi oğluma da kızıma da doya doya sarılacağım. Çocuklarımın çektikleri bütün sıkıntıları unutup, güzel bir hayat yaşamaları ve iyi bir insan olmaları için elimden geleni yapacağım.”
450 çocuk var
Bugün anne ve babaları tarafından DEAŞ’ın hakimiyetindeki topraklara götürülen ve Irak’ta cezaevinde tutulan yaklaşık 450 çocuk bulunuyor. Bu çocukların neredeyse tamamı anneleri, teyzeleri, halaları, anneanneleri veya babaanneleri gibi yakınlarıyla birlikte Bağdat’taki Rusafa Cezaevi’nde kalıyor. Irak’ta anne ve babaları öldüğü için sahipsiz kaldığı tespit edilen 17 yetim Türk çocuk, 7 Ekim 2018’de Türkiye’ye getirilmişti.
NOT: Haberin 20 Ekim 2019 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/363-ve-364-no-lu-kardesler-yuvaya-dondu-1211102-gundem/) okunabilir.
One thought on “Bağdat 363 ve 364 kardeşler yuvaya döndü!”