Ege’deki Türk kıyılarını kullanan kaçakçılar bir çok farklı ülkeden olsa da, göçmenleri Yunan adalarına en çok Türk balıkçılar geçiriyor. Şu anda Yunan adalarındaki cezaevlerinde insan tacirliğinden hüküm giymiş 100’den fazla Türk balıkçı hapis yatıyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Türkiye kıyıları ve karasularından kaçakçılığı sadece Türk balıkçılar yapmıyor. Yunan, Ukraynalı, Suriyeli başta olmak üzere Sahil Güvenlik birimleri bir çok ülkeden insan tacirini yakaladı. Bu da kaçakçılığın uluslararası bir organizasyon olduğunu gösteriyor. Ancak yüksek paralara ve ciddi kâr oranlarına çekici bulan bir çok Türk balıkçı kaçakçılık yapıyor. Ancak artık göçmen Suriyelileri sahilde verdikleri kısa derslerle ‘çakma’ kaptan yapan kaçakçılar ölüme giden bu botlara çoğunlukla binmiyor. Çünkü Yunanistan’da insan tacirliğinin cezası 5 yıldan 70 yıla kadar çıkıyor.
Banker Bilo masum kalır…
Bazı durumlarda ise Yunan mahkemeleri cezaları arttırarak kaçırılan göçmen başına 10 yıl hapis cezası bile veriyor. Ayrıca ağır para cezaları da cabası. Şu anda Yunan Adaları’nda 100’den fazla Türk balıkçı insan ticareti yaptıkları için cezaevlerinde hapis yatıyor. İnsan tacirlerinin yöntemleri çok çeşitli. Kaçakçılar bazen aynen başrollerini Şener Şen ve İlyas Salman’ın oynadığı Almanya’ya geldiğini zannedip Edirne’de indirilen göçmenlerin hikayesinin anlatıldığı ‘Banker Bilo’ filmindeki gibi ‘yanlış yerlere’ bırakıyor. Mesela Ege’de kullanılmayan Koyun Adaları, Eşek Adası ya da İzmir Dikili’nin Bademli Koyu açıklarındaki Kalem ve Garip Ada gibi… Gün ışırken yanlış adaya bırakıldığını anlayan göçmen için her şey sil baştan yeniden başlıyor.
9 milyon liralık uyuşturucu operasyonu
Sahil Güvenlik’in tek işi arama-kurtarma değil. Kaçak avlanma, ve deniz kirliliğiyle de mücadele eden Sahil Güvenlik birimlerinin uyuşturucu tacirlerini Türk kıyılarından uzak tutmak en önemli görevleri arasında bulunuyor. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı (S.G.E.D.B.K.) bu anlamda en başarılı birimlerden biri olarak öne çıkıyor. S.G.E.D.B.K.’na bağlı ekipler 30 Mart 2015 günü Yunan Adaları’ndan çıkan şüpheli bir sürat teknesini takibe aldı. İzmir’in Urla İlçesi’nin altında bulunan Zeytinli Koyuna gelen Yunan teknesi kıyıda bekleyen bir gruba yanlarındaki çantaları atıp kaçarken Sahil Güvenlik gemisi tarafından yakalandı. Sahil Güvenlik hemen bölgedeki Jandarma ekibine haber verdi. Ortak operasyında yakalanan kıyıdaki uyuşturucu tacirlerinin yanında piyasa değeri 8.8 milyon lirayı bulan 450 bin adet extacy hapı, 3.5 kg. kokain, toplam 188 kg. plaka ve kubar esrar ele geçirdi. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, sentetik uyuşturucuların genelde Avrupa’da imal edilip ülkemize Yunan karasularından sokulmaya çalıştığını belirtiyor. Bu anlamda Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan genelde işlenmemiş uyuşturucular gelirken, işlenmiş ve sentetik uyuşturucuların Avrupa’da üretildikten sonra dolaşıma sokulduğu belirtiliyor.
DEGAK timleri 24 saat hazır
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın arama kurtarma faaliyetlerindeki önemli birimlerinden biri ise 1. sınıf dalgıç ve kurbağa adamlardan oluşan DEGAK (Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma) Timleri. S.G.E.D.B. Komutanlığı’nın İzmir, Bayraklı’daki karargahında DEGAK Özel Timi-6 hazır bekliyor. DEGAK Tim personeli 26 yaşından gün almamış, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık raporunu ve basınç odası test raporu alabilen ve Kurtarma Sualtı Komutanlığı tarafından yapılan kara ve deniz bedeni yetenek testlerinden başarılı olan askerler arasından seçiliyor. Seçilen askerler Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı’nda 8 haftalık dalış beceri kabiliyetlerini arttıran eğitimi geçtikten sonra göreve başlıyor. DEGAK Özel Timi-6 Komutanlığı 2014’te 20 arama kurtarma görevinde 10 kişiyi canlı kurtarırken, 10 göçmenin ise cansız bedenlerini denizden çıkardı. DEGAK Özel Timi -6 ayrıca gemi ve botların karina kontrolleri için yapılan 115 adet dalışın 17’sinde problemleri dalış mahareti ile çözdü. Bir görevde tıbbi tahliye yapılarak gemide rahatsızlanan 1 personel 112 Acil Servis ekiplerine teslim edildi. DEGAK timleri 6 metre boyunda 70 beygir gücünde iki adet kıçtan takma motoru olan DEGAK dalış botu, görevlerde bu bot ile personelin ve arama kurtarma malzemelerinin intikalini sağlayan 1 adet taktik araç ve DEGAK dalış botunu taşıyan römork mevcut olup her an göreve hazır bekliyor.
Sahil Güvenlik’in gözdesi ‘Kaan’
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı’nın çalışmalarını denizden de gözlemledik. Bunun için İzmir Bayraklı’daki karargahtan Kuşadası’na süren uzun bir deniz yolculuğunu daha 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de incelediği ‘Kaan 33′ sınıfı hücumbot TCSG-313’e bindik. Boyu 35.7 metre, genişliği 6.7 metre olan, 117 tonluk TCSG-313’nin azami hızı 43 deniz mili. Yani diğer deniz araçlarına göre oldukça hızlı bir hücumbot. Güllük’te konuşlu geminin sloganı ‘Kaçış Yok’. Gemiye logo olarak hızı nedeniyle baraküda balığı seçilmiş. Gemide 3’ü subay, 6’sı astsubay, 3’ uzman, 6’sı er 18 personel bulunuyor. Gemide ayrıca 4 mt. boyunda, 4 kişi taşıma kapasitesine sahiptir bir lastik bot bulunuyor. TCSG-313’ün de öncelikli görevi arama ve kurtarma yapmak. Güllük’e konuşlu olan geminin personeli bu yüzden neredeyse tüm geceleri Ege Denizi’nde devriye atarak geçiriyor. TCSG-313 ve benzeri botlarda görev yapan personelin önceliği insan hayatını kurtarmak olduğu gibi, kurtarılanları en kısa sürede ve sağlam bir şekilde karaya ulaştırmak. Kaçak göçmenler yakalandığında öncelikle gemide ilk yardım eğitimi almış personel tarafından ilk yardım müdahaleleri yapılıyor. Gemiye alınan göçmenlerin vücut sıcaklıklarını takip ediliyor. Kanamalı yaralara ilk müdahale yapılırken hipotermiye maruz kalanlar için önlemler alınıyor. Göçmenler karaya çıkarılmadan önce ise ‘Tele Sağlık’ hattına bağlı sağlık uzmanları ile sürekli iletişim halinde kalınarak tavsiyeler alınıyor. Göçmenler limana varıldığında ise haberleşilen sağlık kuruluşu veya hastanede ayrıntılı sağlık muayenesinden geçiriliyorlar.
Barut’tan kaçış yok!
Sahil Güvenlik’in özellikle uyuşturucu ile ilgili aramalarındaki en önemli desteği Narkotik ve Piskotrop Madde Arama köpeği ‘Barut’tan alıyor. Gemiler ve teknelere çıkan hasssas burunlu ve eğitimli Barut, şimdiye kadar kilolarca uyuşturucunun ele geçirilmesini sağladı.
NOT: Haberin 25 Nisan 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/100-den-fazla-turk-balikci-yunan-hapishanelerinde-783722-gundem/) okunabilir.