Basit bir anjiyo için bile yetersizlikten 215 km yolu teperek Ankara’ya giden Yozgatlılar, resmi açılışı yapılan 475 yataklı Yozgat Şehir Hastanesi sayesinde bu çileli yolculuktan kurtuldu. Daha önce şehirde bulunmayan kardiyovasküler cerrahi, yeni doğan, çocuk yoğun bakım, anjiyo ve endoskopi ünitelerine sahip olan hastanede bir ayda 132 anjiyo gerçekleştirildi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde projelendirilen ‘Şehir Hastaneleri’nin ilki olan ve 2015 yılında temeli atılan Yozgat Şehir Hastanesi (YŞH) dün resmi olarak açıldı. 16 Ocak 2017’de hasta kabulüne başlayan hastane, beş yıldızlı otel konforunda hizmet veriyor.
Bir ayda 132 anjiyo
Daha önce yetersizlikler nedeniyle Yozgatlılar genelde hastalıklarına çareyi ya 215 km gittikleri Ankara’da ya da yaklaşık 170 km yol teptikleri Kayseri’de arıyordu. Şehirde olmayan bölümler için doğrudan yola çıkılırken, anjiyo gibi basit tıbbi girişimler ise yetersizlikten sevk ediliyordu. Ancak 24 Şubat 2017’de ilk anjiyonun yapıldığı YŞH’de bir aylık süreçte tam 132 anjiyo yapıldı.
“İl dışı sevkler azaldı”
Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Kurca, “Pek çok hasta nakil sırasında hayatını kaybederken, birçok hasta da tıkalı damarları ile yolda kaybedilen süre nedeniyle tam olarak eski sağlığına kavuşamıyordu. YŞH’de 132 anjiyo işlemi gerçekleştirdik. Anjiyo yapılan 132 hastanın 55’ine balon-stent işlemi uygulandı. Beş hasta için ise by-pass kararı alındı. Anjiyografi ünitesinin kurulmasıyla birlikte il dışına yapılan sevklerde büyük ölçüde bir azalma oldu” dedi.
475 yatak, 18 ameliyathane
Bir ve iki kişilik tuvaletli, banyolu odalara sahip olan YŞH’nin yatak kapasitesi 475. Hastane, 107 bin m2 açık, 142 bin m2 kapalı alandan oluşuyor. Hastanede 61 yoğun bakım yatağı, 13 özel tutuklu yatağı, steril pc kullanılan 18 ameliyathane, 113 poliklinik muayene odası, 43 poliklinik destek odası, 2 süit oda ve helikopter pisti bulunuyor. Şu anda günde yaklaşık 3 bin 500 hastaya bakılan YŞH’de 835 sağlık personeli görev yapacak.
Şehirde olmayan bölümler açıldı
YŞH bünyesinde daha önce şehirde olmayan koroner anjiyografi ünitesi, kardiyovasküler cerrahi, safra yollarındaki taşlarının ameliyatsız olarak alınabileceği ERCP ünitesi, beslenme desteğine ihtiyacı olan hastalara yapay beslenme sağlayan TPN ünitesi, koroner yoğun bakım ünitesi, kalp damar cerrahi yoğun bakım ünitesi, yeni doğan ve çocuk yoğun bakım üniteleri de bulunuyor.
Çevre dostu hastane
Hastane dizayn edilirken tüm odaların mümkün olduğunca ışık almasına özen gösterildi. Hastane binasına yaklaşık 80 bin tane bitki dikildi. Ayrıca daha önce Yozgat Devlet Hastanesi’nde hizmet veren palyatif bakım ünitesi, doğumhane hizmetleri, diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım ve radyoloji bölümleri yeni ve ileri teknoloji cihazlarla donatıldı.
Anne oteli
Sağlık Bakanlığı tarafından kırsalda yaşayan kadınların ulaşım sorunu yaşamadan hastanede doğum yapması için başlatılan ‘Anne oteli’ uygulaması YŞH’de hizmete girdi. Doğumdan sonra tedavisi devam eden bebeklerin anneleri, hastane içindeki 4 yatak ve 4 oda kapasiteli ‘Anne oteli’nde kalıyor. Ayrıca ebeveynleriyle hastaneye gelen çocuklar için hastane binasında çocuk oyun alanı, hastanenin bahçesinde ise oyun parkı bulunuyor.
Hedef 41 bin yatak kapasitesi
Şimdiye kadar toplam yatak kapasitesi 30 bin 691 olan, 21 şehir hastanesinin ihalesi yapıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ geçtiğimiz günlerde şehir hastanesi sayısının 33’ü bulabileceğini söyledi. Yeni yapılacaklarla birlikte yatak kapasitesinin 41 bine çıkarılması hedefleniyor.
2017’de 8 hastane hizmete açılacak
Şu ana kadar Mersin’de 1.253 yataklı, Isparta’da 755 yataklı ve Yozgat’ta ise 475 yataklı 3 şehir hastanesi açıldı. Avrupa’nın en büyük hastanesi ise bu yıl Ankara’da hizmete girecek Bilkent Şehir Hastanesi olacak. Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, toplamda 3 bin 700 yatak ve 1 milyon 308 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Bu yılın sonuna kadar açılması planlanan Adana Entegre Sağlık Kampüsü (1.550 yatak), Manisa Şehir Hastanesi (558 yatak), Eskişehir Şehir Hastanesi (1.081 yatak) ve Kayseri Şehir Hastanesi (1.583 yatak) ile toplamda 8 şehir hastanesinin 2017’de hizmete açılması hedefleniyor.
NOT: Haberin 5 Nisan 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/215-km-yoldan-kurtaran-hastane–1054987-gundem/) okunabilir.