8 yaşında bonzai bağımlısı, satmak için AMATEM’e hasta gibi gelen var

Bonzainin kullanım yaşı 8’e kadar düştü. Bakırköy AMATEM’de görevli Doç. Dr. Umut Mert Aksoy, “Gelen hastalar arasında 8-9 yaşında çocuklar bile var. Satıcılar burada bonzai satabilmek için hasta gibi kliniğe yatıyor” dedi.

21 Temmuz 2014 - Vatan Gazetesi
21 Temmuz 2014 – Vatan Gazetesi

8 yaşında bonzai bağımlısı, satmak için AMATEM’e hasta gibi gelen var

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ |  21 Temmuz 2014 Pazartesi – 2:30

Bonzainin kullanım yaşı 8’e kadar düştü. Bakırköy AMATEM’de görevli Doç. Dr. Umut Mert Aksoy, “Gelen hastalar arasında 8-9 yaşında çocuklar bile var. Satıcılar burada bonzai satabilmek için hasta gibi kliniğe yatıyor” dedi

Türkiye’nin gündemine oturan ve 3-5 lira gibi çok düşük fiyatlara satıldığı için sokaklarda rahatça bulunabilen Bonzai sorunu giderek büyüyor. Doktorlar tamamen bir zehir olan akıl ve vücut sağlığını tehdit eden bonzainin kullanım yaşının 8’e kadar düştüğünü belirtiyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi ve Eğitim Merkezi’nde (AMATEM) görev yapan Doç. Dr. Umut Mert Aksoy, Bonzai satıcılarının bağımlılıktan kurtulmak için AMATEM’e gelen kişilere uyuşturucu satmak için hasta gibi kliniğe yattığını söylüyor.

İşte Doç. Dr. Aksoy’un VATAN’a bonzai ile ilgili dehşete düşüren açıklamaları.

‘8 yaşında bağımlı ’

“Hastanemizin kapalı psikiyatri bölümünde yatan hastaların üçte biri Bonzai kullanan hastalar. ÇEMATEM’e 13-14 yaşlarında gelen hastalar var. Daha da korkuncu 8 ve 9 yaşında hastalar da gördüm. Bu çocukların ailelerinde çok büyük yoksulluk ve boşluk var. 8 yaşındaki çocuk ailesinin ilgilenmediği, günün büyük bölümünü sokakta geçiren bir çocuktu. Sokakta takıldığı kendisinden büyük yaşlardaki çocuk grubunda bonzaiyle tanışmış. Aile de ilgilenmeyince bağımlı olmuş. Çok küçük olduğu için otokontrol, algılama, somutlama, değerlendirme gibi yetenekleri gelişmediği, bunları öğreten de olmadığı ve yalnız kaldığı için bonzaiye yönelmiş.”

 

‘Çocuğunuza  örnek olun’

“Ebeveynler çocuklarına karşı uzaktan gözlemleyerek çok kontrolcü davranmalı. Çünkü kontrolcü olunduğunda çocukta merak ve öfke artabilir. Çocuklarımızın arkadaşı değil anne ve babası olduğumuzu göstermemiz lazım. Sorumluluklarının gerektirdiği yerde sertlik göstermeyi ve sınırı çizmeyi bilin. Anne ve babalar Kesinlikle çocukla aynı masada içki ya da yanında mümkün olduğu kadar sigara içmemeliler. Yargılayıcı ve cezalandırıcı olmayın. Çocuğunuza karşı örnek davranışlar sergileyin. Anne ve baba sigara içiyorsa çocuğa sigara zararlı demesi inandırıcı olmaz.”

 

‘Felç olanlar, çıldıranlar’

“Özellikle İstanbul’da bonzai kullanımının odaklaştığı varoşun hakim olduğu semtler var. Bonzai kullanımı devamında halüsinasyonlar, hezeyanlar, akıl hastalıkları, akut beyin yetmezliği dediğimiz hastalıklara yol açıyor. Ayrıca böbrek, karaciğer, epileptik nöbet, hepatit ve kalp hastalıklarına yol açarak tüm vücudu etkiliyor. Bonzai içip yüz felciyle gelen hasta bile oldu. Gerçek zehir içiyorlar başka ne olabilir ki?”

 

“Satıcılar hasta gibi sızıyor”

“En çok bağımlı tahmin edeceğiniz gibi tedaviye gelen AMATEM’de bulunuyor. Ne kadar etrafta sivil polisler gezse de buraya sızmaya çalışıyorlar. Daha dün bizim serviste iki hastayı kullanmaya çalışırken yakaladık. Satıcılar buradaki hastalara uyuşturucu satabilmek için hasta gibi kliniğe yatıyor. Biz buraya gelene bu satıcı, bu içici kuşkusuyla yaklaşamayız. Ancak böyle yakalayıp polise teslim ettiğimiz bir çok kişi oldu. Bazen gelip cep telefonu vermeye çalışıyorlar. Burada cep telefonu kullanımı da bu yüzden yasak. Bunlar tüm dünyada bu tür servislerde yaşanan problemler.”

 

“Çocuğunun yanında içen babalar var”

“Bonzai bize toplumun, çocuklarınızın, sevdiklerinizin sorunlarını göz ardı etmeyin mesajı veriyor. Ceza vermek etkili değil. Tedavi daha çok hastayı zararlarına ikna ederek yapılıyor. Buraya gelen çocukların bazıları evde babalarının bonzai ve tarzı uyuşturucu içtiklerini anlatıyor. Evde bunu gören çocuğun içindeki iyiliği ortaya çıkarmak daha zor oluyor. Bağımlık tedavisi iyiyle-kötünün mücadelesi aslında. Biz hastalara nasihat vermeden içlerindeki iyiliği filizlendirmeye çalışıyoruz.“

 

Klima gazı ve fare zehiri katıp yapıyorlar

“Büyük bir sosyal problem ve varoluş sorunu yaşamayan kimsede madde kullanımı gelişmez. Madde bağımlığı büyük bir sosyal sorunun görünen kısmıdır. Madde kullanımı varoşlar gibi değerlerin yok olduğu bölgeleri çok seven bir psikiyatrik bozukluktur. Bonzai, yavşan ya da melisa otlarına laboratuvarlarda fare zehiri, klima gazı, naftalin gibi kimyasal maddelerin püskürtülüp emdirilmesiyle yapılıyor. En zararlı maddelerden biri olan esrar kullanımı yüzünden kişide şizofreni gibi bir akıl hastalığına görülme oranı normalden 7 kat yüksektir. Bu rakam bonzaide ise 150 kattır.

 

Böbreği ve kalbi bitiriyor

Bonzai ayrıca böbrek ve karaciğer yetmezliği, kalp hastalıkları gibi tıbbi hastalıklara da yol açıyor. İnternette bonzai, bitkisel olduğuna ve zararlı olmadığına dair ‘güvence’ verilerek satılıyor. Daha da kötüsü bonzai tütsü ya da bitkisel görünümünde internette pazarlanıyor ve kargoyla eve kadar gönderiliyor”

 

“Eroin ve kokainin fiyatını düşürdü”

“Bize gelen hastaların çoğu bitkisel görünümü nedeniyle bonzainin zararsız olduğunu düşündüğünü söylüyor. En önemli konu çok ucuz olması. Bonzai bir çok yerde 3 liraya satılıyor. Bonzai illegal uyuşturucu pazarında eroin ve kokainin fiyatlarını bile düşürdü. Madde kullanımı her zaman ruhsal bir rahatsızlıkla beraberdir. Madde kullanımı genelde sigara, alkol, esrar kullanımı şeklinde bir yol izler. Ama bonzai çok kolay elde edildiği için bu zincirin dışında yer alıyor. Çocuk bakkaldan sigara bile alamazken bonzaiyi elde ediyor. Bonzai verdiği zararlarla insan ömrünü kısaltıyor.”

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.