TEOG’un yerine gelen Liseye Geçiş Sistemi’nde bu yıl sorulacak 80 soru 8’inci sınıf müfredatından olacak. Üniversite sınavındaki gibi 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Merkezi sınava giren öğrenci 5+5, toplam 10 tercih yapacak. Adrese dayalı sistemde ise öğrenciler listedeki 9 okuldan 5’ini gitmek istedikleri sıraya göre tercih edecek.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) TEOG’un yerine getirdiği Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ile ilgili detaylar netleşiyor. Buna göre Bakan İsmet Yılmaz’ın ilk açıklamasında 30 sözel 30 sayısal olmak üzere toplam 60 soru olacağı belirtilen sınavda daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesi için soru sayısının arttırılması isteniyordu. MEB olumlu bulduğu bu istek üzerinde çalıştı ve sonucunda soru sayısı 60’dan 80’e çıkarılması kararlaştırıldı.
Sorular bu yıl 8’inci sınıftan
Veliler yaklaşık 7 ay kalan sınav için 6, 7 ve 8’inci sınıf müfredatlarının olmasına itiraz ediyordu. Çünkü yeni öğretim yılına TEOG ile başlayan öğrenciler hazırlıklarını 8’inci sınıf müfredatına göre yapıyordu. MEB bu geri dönüşü de olumlu buldu. Bu yıl sınavda sadece 8. sınıf müfredatından sorular sorulacak. 6 ve 7 sınıf müfredatı ise önümüzdeki yıldan itibaren kademeli olarak sınavda yer alacak.
3 yanlış 1 doğruyu götürecek
Yapılacak sınavda ise üniversiteye girişe benzer olarak 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Örnek sorular Aralık ayında yayımlanacak. Uzmanlar bunun ölçme ve değerlendirme açısından son derece doğru bir karar olduğunu belirtiyor. Bilgi düzeyi yüksek öğrenciler bilgilerine dayanarak soru çözerken, bilgi düzeyi düşük öğrenciler ise tabiri caizse kafadan atarak cevap veriyordu. Bu durumda ise bilgili öğrenciye karşı dezavantajlı bir dönüş yaşanıyordu.
9 liseden 5’i tercih edilecek
Özel okulların da öğrenci seçeceği merkezi sınav, MEB tarafından Haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak. Sınavdan hemen sonra tercihler E-Okul üzerinden tamamlanacak. Böylece sınavla yerleşemeyen öğrencilerin adrese dayalı yerleşmesi sağlanacak. Sınava girecek öğrenciler, sınav puanlarına göre 5 okul ve ayrıca adrese dayalı sisteme göre 5 okulu tercih edecekler.
Sınava girmeyen öğrenciler ise kendilerine sunulan farklı okul türlerinden 9 okul arasından 5 tercih yapacak. Bu 9 okul arasında Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi ve Anadolu imam hatip liseleri bulunacak.
Tercihte sıralama önceliği
Öğrenciler tercihlerini sıralama esasına göre yapacak. Yani öğrenci ilk tercihine evine en yakın yada en çok gitmek istediği okulu yazacak. Yeni sistemde hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak. Her öğrenci yaptığı tercihler doğrultusunda yerleştirilecek.
Eğitim bölgeleri belirleniyor
MEB geçtiğimiz hafta 81 ilin milli eğitim müdürlerini Ankara’da topladı. Yapılan toplantıda il eğitim müdürlerinden eğitim bölgelerinin oluşturulması için talimat verildi. Toplantıda yapılan planlamaya göre eğitim bölgeleri oluştururken bölgenin genel nüfus verileri, ortaokul öğrencilerinin sayısı, ortaokulların türleri ve konumları dikkate alınacak. Eğitim bölgelerinde ortaokul ve liseler birbirleriyle eşleştirilecek. öğrenciler ortaokula başladıklarında hangi liseye devam edeceklerini sürecin başında öğrenmiş olacak.
NOT: Haberin 16 Kasım 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/80-soru-var-3-yanlis-1-dogruyu-goturecek-1119114-gundem/) okunabilir.