Caprice Gold ve Maldivler projelerinde dolandırıcılık yapıldığı suçlamasıyla tutuklanan Fadıl Akgündüz’ün tutukluluğa itirazı reddedildi. Şirketin yüzde 99’unun sahibi ablası Avniye ile yüzde 1 hissesi olan eniştesi İbrahim Obut ise sözleşmelerde imzaları bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Caprice Gold ve Maldivler projelerinde yer alan yatırımcıların şikayeti üzerine 22 Aralık 2015’te ‘Tacir ve şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçlamasıyla bir dönem şirketin müdürü olan yeğeni Mehmet Salih Obut’la birlikte tutuklanan Fadıl Akgündüz’ün tutukluluğa itirazı reddedildi.
“Yurtdışından geldim, kaçmam”
Tutuklama kararına itiraz eden Akgündüz, ifade için bulunduğu yurtdışından 15 Aralık 2015’te Türkiye’ye döndüğünü ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı raporunu inceledikten sonra ifade vermeye gittiğini dolasıyla kaçma şüphesi olmadığını belirtti. Akgündüz itiraz dilekçesinde Maldivler projesindeki ortakları ADK Akarsu Development PVT Ltd. Şti tarafından hisse devirleri yapılmadığı için Caprice Gold’un mağdur olduğunu ve kendisinin işlemediği bir suçun için yorumla sokulmaya çalışıldığını söyledi.
“Tutuklama orantılı”
Tutukluluk kararını veren 9. Sulh Ceza Hakimliği ise tutuklama kararının usül ve kanuna aykırı bir yön bulunmadığı belirtti. Bunun üzerine itiraz bir üst mahkeme olan 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne götürüldü. Dosyayı inceleyen 10. Sulh Ceza Mahkemesi ise soruşturmaya konu olayların nitelikli dolandırıcılık kapsamında kuvvetli suç şüphesine ilişkin somut delillerin bulunduğu, tutuklama tedbiririn orantılı ve ölçülü olduğunu bildirerek itirazı reddetti.
“Evrakları okumadan imzaladık”
Bu arada suçlamaya konu olan Caprice Gold Gayrimenkul Yatırım Turizm ve İnşaat Ltd. Şti’nin yüzde 99 ortağı olan Akgündüz’ün ablası Avniye Obut ile, kalan yüzde 1’lik hissenin sahibi olan eniştesi İbrahim Obut’un da savcılığa gelerek ifade verdiği ortaya çıktı. Şirket yönetimiyle ilgili hiçbir şey bilmediklerini belirten Avniye ve İbrahim Obut, şirketleri müdürlerin yönettiğini, kendilerine getirilen evrakları evlerinde okumadan imzaladıklarını söyledi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Avniye ve İbrahim Obut mahkeme tarafından sözleşmelerde imzaları bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.
“Tutuklanmalarını talep edeceğiz”
Mağdurların bir kısmının avukatı olan Acun Papakçı VATAN’a şöyle konuştu: “Mahkeme şirketin arkasında faaliyetleri yöneten Fadıl Akgündüz ile şirket müdürü Mehmet Salih Obut’u tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti ve tutukluluklarının devamına karar verdi. Ancak savcılık şirket ortakları olan Avniye ve İbrahim Obut’u da tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk etmesine rağmen, mahkeme bu kişilerin satım sözleşmelerinde imzaları olmadığı gerekçesiyle tutuklanma istemini reddetti. Mağdurlar için bu aşamada en önemli olan konu şirketten mal kaçırılmasının önlenmesidir. Mahkeme tarafından şirket ortaklarının tutuklanmamış olmaları, şirketten mal kaçırılacağına dair korkularımızı daha da arttırdı. Mağdurlar olarak savcılık tarafından iddianamenin tamamlanarak ceza davasının açılmasını bekliyoruz. Dava açıldığı anda yargılamayı yürütecek olan mahkemeden şirketin ortakları olan Avniye ve İbrahim Obut’un tutuklanmalarını tekrar talep edeceğiz.”
NOT: Haberin 18 Ocak 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/abla-ve-eniste-serbest–905980-ekonomi/) okunabilir.