Altay için aranan motor Ukrayna’da bulundu

Milli imkanlarla üretilen Altay tankının için aranan motor Ukrayna’da bulundu. Seri üretim için Avrupa’dan engel çıkarılınca Ukraynalı devlet firması UkrOboronProm’un ürettiği tank motoru için iki ülke arasında işbirliği ön anlaşması imzalandı.

29 Mart 2017 Vatan Gazetesi 13. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye’nin milli imkanlarla tasarlayıp ürettiği Altay Ana Muharebe Tankı’nın seri üretiminin önündeki tek engel olan motor haberi Ukrayna’dan geldi. Avusturya firması AVL’den alınacak güç grubu desteği politik engele takılınca TÜMOSAN ile yapılan sözleşme karşılıklı fesh edildi. Bunun üzerine Türkiye diğer alternatiflere yöneldi. Altay’a uygun motor ise daha önce seçenekler arasında yer alan Ukrayna’da bulundu.

Başbakanlar imzaladı
Ukrayna’nın savunma firmalarından sorumlu devlet kurumu UkrOboronProm Genel Müdürü Roman Romanov, Başbakan Binali Yıldırım’ın davetlisi olarak 14 Mart’ta Ankara’yı ziyaret eden Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’ın temaslarında konunun gündeme geldiğini açıkladı. C4 Defence’a konuşan Romanov, iki başbakanın tank motoru konusunda ‘İşbirliği Ön Anlaşması’ imzaladığını kaydetti. Ukrayna, Türkiye’ye halen bazı tanklarda kullanılan 6TD-3 motorunu öneriyor. Ancak Romanov motor için talep edilen güce ilişkin bilginin paylaşılmasını beklediklerini belirtiyor.

Entegrasyon çalışmaları başladı
Teknik açıdan sorun olmadığını belirten Romanov, ayrılan bütçeye bağlı olarak projenin hızla ilerleyeceğini kaydetti. Romanov, Ukrayna’nın II. Dünya Savaşı sırasında ayda 200 tank ürettiğini hatırlatarak önerdikleri işbirliği modelleri arasında bazılarının birkaç ay içinde uygulamaya konulabileceğini söyledi. Savunma kaynakları ise Altay tankının motoru için Avusturya engel çıkarınca iki ülkenin görüşmelere başladığını vurguladı. Söz konusu motorla ilgili çalışmaların bu süreçte başladığı belirtiliyor. Ukrayna üretimi motorun Altay tankına entegrasyon çalışmalarının da bir süredir devam ettiği bildiriliyor.

Almanya muamması
ALTAY tankının prototipleri Rolls Royce Holding’in sahibi olduğu Alman motor şirketi MTU motorlarıyla geliştirildi. İlk etapta üretilecek 250 Altay tankının motorunun da Alman MTU tarafından sağlanması bekleniyordu. Ancak Türkiye ile Almanya arasında son dönemde gelişen olumsuz ilişki ve ambargo haberleri bu seçeneğin devre dışı kalmasına neden olabilir. Tank motoru konusunda deneyimli olan Ukrayna kurumu Pakistan’ın Çin’den aldığı lisansla geliştirdiği kendi tankı Al-Khalid’in motorunu da üretiyor.

Performansları benzer
Savunma uzmanları Alman MTU üretimi 1630 beygir ve 5 bin Nm tork üreten MT-833 motor ile Ukrayna üretimi 1500 beygirlik, yaklaşık 3 bin Nm tork üreten 6TD-3 motorun benzer performansa sahip olduğunu belirtiyor. Uzmanlar 65+ ton ağırlığındaki Altay’ın manevra kabiliyetini korumak, tırmanma kabiliyetini güçlü tutmak, kalkış ve hızlanmaları için daha yüksek tork üreten bir motora ya da 6TD-3’ün geliştirilmesine ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Ukrayna firmasının yeni geliştirdiği, 1800 beygir ve 3 bin 200 ile 5 bin Nm arasında tork üretmesi beklenen 6TD-5 motorun Altay için gelecekteki süreçte daha uygun olacağı ifade ediliyor.

İlk teslimat 2020’de
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 2017-2021 stratejik planında seri üretim ilk teslimatların 2020 yılında yapılmasının planlandığı açıklanmıştı. Planda, Altay tankının üretici seçimi 2017 içinde tamamlanacak. İlk tank üretimi için hat kalifikasyon testleri ise 2018’de yüzde 30 oranında ve 2019’da tamamen bitirilecek. 2020 itibariyle ise 15 adet, 2022’de ise 20 adet ALTAY tankı üretilecek.

Altay Ana Muharebe Tankı
Ağırlık: 65+ ton
Birim maliyet: 5.5-6 milyon dolar
Üretim adedi: İlk etapta 250 adet. Toplamda farklı konfigürasyonlarda 1.000 adet.
Zırh: Roketsan üretimi bor karbür esaslı yeni nesil zırh
Ana silah: MKEK 120mm yivsiz top

29 Mart 2017 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 29 Mart 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/altay-a-aranan-motor-bulundu–1052723-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.