Milli tank Altay için geliştirilecek yerli motor projesi ortağı Avusturyalı firma AVL ile sözleşme iptalinin ardından yeni ortak aranıyor. SSM, kabul testleri süren Altay’la ilgili seri üretim süreci ve motor konusunda çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Türkiye’nin milli ana muharebe tankı Altay için Güç Grubu Geliştirme Projesini üstlenen TÜMOSAN, projeye destek sağlayacak Avusturyalı firma ile imzalanan sözleşmenin 17 Ocak’ta iptal edildiğini açıkladı. TÜMOSAN, Avusturya hükümetinin Türkiye’nin iç işlerine müdahale amaçlı ihracat lisansında ısrar ettiğini dikkat çekti.
İlk sipariş 250 tank
Avusturyalı firma AVL ile sözleşmenin iptal edilmesinin ardından Altay tankının motorsuz kaldığı iddia edildi. Ancak ilk etapta üretilecek 250 adet Altay tankı için zaten yerli motor söz konusu değildi. İlk 250 tankta büyük ihtimalle prototiplerde görev yapan ve tam anlamıyla bir motor devi olan Alman MTU firmasının motorları kullanılacak. Türkiye sonrasında kademeli olarak yerli motora geçmek için çalışıyor.
İhracat izni vermiyorlar
AVL firması yerli motoru yapacak olan TÜMOSAN’a teknik destek sağlayıcısı firma olarak seçilmişti. Ancak Avusturya hükümetinin ihracat izni vermemesi nedeniyle iptal yoluna gidildi. Altay tankının seri üretim sürecinde şimdilik bir sıkıntı görünmüyor. Sıkıntı Türkiye’nin Altay tankını ihraç etmeyi düşündüğü aşamada başlıyor. Çünkü bu süreçte motorun üreticisi olan firmaların bulunduğu ülkeler genelde bu aşamada gerekli izinleri vermiyor. İşte bu noktada Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), bu sorunu aşabilmek için TÜMOSAN’la yerli motor projesini başlattı.
Alternatifler var
TÜMOSAN şu anda hem yerli hem de yabancı teknik destek sağlayacak firma bakıyor. Savunma çevrelerinde Alman firması MTU’nun motor vermemesi gibi bir durumun yaşanması da dünyanın sonu olarak görülmüyor. Finlandiya, İngiltere, Ukrayna, Rusya, Japonya gibi bir çok tank motoru üreten ülke bulunuyor. Böyle bir durumda MTU ve benzeri 1500 hp’lik motora göre dizayn edilen tankın performans parametreleri değişeceği için atış kontrol gibi bazı sistemleri modifiye edilecek. Bu da sürenin biraz daha uzaması anlamına geliyor.
Finlandiya’dan Ukrayna’ya üreticiler
Ancak şu anda kullanılan bir çok ünlü tank başka ülkealerden alınan motorlarla yürüyor. Fransızların Leclerc tankının motorunu Finlandiya firması Wartsila, İsrail’in Merkava tankının motorunu Alman MTU, Pakistan’ın Çin’den aldığı lisansla ürettiği kendi tankı Al-Khalid’in motorunu ise Ukrayna firması Malyshev üretiyor. Ayrıca Türkiye’nin Altay için teknik destek aldığı Güney Kore, K2 tankları için motor üretiminde son aşamaya yaklaştı.
“Kabul testleri sürüyor”
Türkiye sadece tank değil, seyir füzesinden jete, helikopterden İHA’lara kadar geniş bir ölçekte yerli motor üretimi için çalışıyor. Motor projelerinin en önemli öncelikleri arasında olduğunu belirten Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, kritik teknoloji olarak adlandırılan motor konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Müsteşar Demir konuyla ilgili şöyle konuştu: “Seri üretim ile motor çok bağımlı değil. Seri üretim tekliflerini aldık, almaya devam ediyoruz ve değerlendiriyoruz. Tankımızın kabul testleri devam ediyor. Bunların tamamlanmasıyla birlikte nihai karar verilecek” dedi.
NOT: Haberin 25 Ocak 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/altay-motorunu-ariyor–1031840-gundem/) okunabilir.