Ameliyata girene kadar kalp masajı!

Kalp krizi geçirdikten sonra ambulansla hastaneye yetiştirilmeye çalışırken kalbi duran Recep Koçak (40), sağlık ekibinin devam ettiği kalp masajı eşliğinde girilen mucizevi by-pass ameliyatıyla hayata döndürüldü. Operasyonu yapan Op. Dr. Erhan Kaya, “Hayatla ölüm arasında gitti geldi” dedi.

29 Temmuz 2015 Vatan Gazetesi 6. sayfa
29 Temmuz 2015 Vatan Gazetesi 6. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Kalp krizi geçirdiği için Pendik Bölge Hastanesi acil servisine ambulans ile getirilirken, yolda kalbi duran Recep Koçak’ı, kalp masajıyla tekrar dirilten sağlık ekibi, ameliyata yetiştirene kadar bu masajı sürdürerek, tıp literatünde yer alacak bir vakaya imza attı. 40 yaşındaki Koçak’ın kalp masajı sürerken, süratle anjiyografi laboratuvarına alındı. Yapılan anjiyografide hastanın 4 damarında yüzde 100’e yakın tıkanıklık olduğu ortaya çıktı. Bu durumda stent takılamadığı için Op. Dr. Erhan Kaya, kalp masajı eşliğinde hastasını kalp ve akciğer pompasına bağladı. Bunu takiben 3 tıkalı damara bypass ameliyatı yapıldı!

Yapay kalp cihazına bağlandı
Recep Koçak’ın damarlarındaki tıkanıklık stent takmaya elvermediğinden, kalp masajı eşliğinde 3 damara bypass yapılması tıpta mucize olarak adlandırılabilecek nadir durumlardan biri olarak görülüyor. Bypass operasyonunun ardından 3 gün uyutulan ve yapay kalp cihazına bağlanan Recep Koçak, bir hafta sonra cihazdan çıkarıldı. Yoğun bakımda takibi yapılan hastanın kalp atışları daha sonra normale döndü ve artmış olan ölüm riski önlendi. Ameliyattan sonra konuşan Koçak, “İkinci kez doğdum. Beni yaşatmak için çalışan herkesten Allah razı olsun” dedi.

Stent takılamayan damara bypas
Pendik Bölge Hastanesi kalp ve damar hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Erhan Kaya, CPR (kalp masajı) eğitiminin çok önemli olduğunu, kalp krizi geçiren hastanın beyin ölümü olmadan en yakın sağlık kuruluşuna getirilmesi gerektiğini belirtti: “Böyle vakalarda hastaya balon ya da stent takmanın çok zor olduğu bilindiğinden birçok hastanede hastalar genelde kaderine terk edilir, herhangi bir işlem yapılmaz. Bu tür ani kalp durma vakasında hastalar, kalp cerrahisi ekibine masajı sürdürülerek teslim edilmeli ve en kısa süre içerisinde kalp akciğer makinesine bağlanmalı. Kalp krizlerinde acil müdahalede başarı şansının en yüksek olduğu ilk anlar altın dakikalardır.”

“Hayatla ölüm arasında gitti geldi”
Kalp krizi hemen sonrası, “altın dakikalar ” denilen zaman diliminde gerçekleştirilen müdahalenin yaşamsal önemi olduğunu belirten Op. Dr. Erhan Kaya şöyle konuştu: “Kalp krizi geçiren kişilerin, ne yazık ki sadece yüzde 50’si hastaneye canlı yetiştirilebiliyor. Hayatla ölüm arasında gidip gelen hastamız, hayata döndürmede saniyelerin rol oynadığı o anlarda müdahale edilmeseydi yaşamıyor olacaktı. Duran bir kalbi yeniden çalıştırmak için, 3-4 dakika içindeki kalp masajı müdahalesi ölüm riskini önlüyor. Bu ‘altın dakikalar’ içinde müdahale edildiği takdirde, beyin, kalp, akciğer gibi iç organlar yapılan bu ilk müdahaleden sonra yeniden çalışma ritimlere geri dönebiliyorlar. Böylece ölüme giden bu süreç engellenebiliyor. Kalp masajının hasta neredeyse ister içeride ister ambulansın içinde saniye kaybetmeden yapılması gerekiyor. Kalp atışları durma noktasında titreşmeye başlamışsa (fibrilasyon) ambulans içindeki ekip ne kadar sürerse sürsün kalp masajına devam etmek zorundalar. Bu aşamada hayatın değeri saniyelere bağlı. Kaybedilecek bir dakika ya da küçük bir hata, hastanın ölümüyle sonuçlanabiliyor.”

NOT: Haberin 29 Temmuz 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/ameliyata-girene-kadar-kalp-masaji–848137-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.