TEOG tercihleri sonrası İstanbul, Ankara ve İzmir’deki liselerde toplam 34 bin 257 kontenjan boş kaldı. Anadolu ve Fen liselerinde neredeyse boş kontenjan bulunmazken İmam Hatip ve Meslek liselerinde binlerce öğrencilik boş kontenjan kaldı.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
TEOG sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan tercih dönemi sona erdi. Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi ise dün başladı. İlk tercihler sonunda Türkiye’nin 3 büyük şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplam 324 bin 257 kontenjan boş kaldı. Anadolu ile Fen ve Sosyal Bilimler liselerinde neredeyse boş yer kalmadı. Boş kontenjanların çoğu İmam Hatip ile Meslek ve Teknik Anadolu liselerinde yer aldı.
Boşlar şehir dışında
Anadolu liselerinde yok denecek kadar az kontenjan var. İstanbul’da 123, Ankara’da 239 İzmir’de ise 184 öğrencilik boş yer bulunuyor. Boş kontenjanların büyük çoğunluğu ise şehir merkezinin dışındaki okullarda yer alıyor.
11 bin imam hatip kontenjanı
İmam hatip liseleri ise geçen seneye göre kontenjanı azaltılmasına rağmen en çok boşluğun yaşandığı okullar olarak dikkat çekiyor. toplam boş kontenjanın üçte biri İmam Hatip liselerinde bulunuyor. İmam Hatip liselerinin İstanbul’da yaklaşık yüzde 19’u, Ankara’da yüzde 28’i, İzmir’de ise yüzde 57’si ilk tercihler sonunda boş kaldı. Üç büyük şehirde ÇPAL programları hariç toplamda 11 bin 163 öğrencilik boş yer bulunuyor.
Fen liselerinde boş yok
Kontenjanı kısıtlı olan ve gözde liselerin bulunduğu Fen ve Sosyal Bilimler liselerinde ise 3 büyük şehrin toplamında sadece 6 kontenjan kaldı. İstanbul’da 3, Ankara’da 1, İzmir’de ise 2 boş yer tercih yapacak başarı puanı yüksek öğrencileri bekliyor.
Meslek liseleri öğrenci bekliyor
Kontenjanı en yüksek grup olan Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri ise İmam Hatip liselerinin ardından en çok boş kalan okullar oldu. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin İstanbul’da yaklaşık yüzde 6’sı, Ankara’da yüzde 23’ü, İzmir’de ise yüzde 24’ü ilk tercih döneminin ardından boş kaldı.
Çok programlı tercih edilmedi
Çok Programlı Anadolu Liseleri (ÇPAL) daha düşük kontenjana sahip olduğu için boş kalma sayısında orta grupta yer aldı. Bu okullarda da boş kontenjanların çoğunu yine İmam Hatip programları oluşturdu. Ancak ÇPAL’nin toplam kontejanına oranla boş kalan kontenjanı hesaplandığında özellikle Ankara ve İzmir’deki öğrencilerin bu okulları tercih etmediği görüldü. ÇPAL’nin İstanbul’da yaklaşık yüzde 12’si, Ankara’da yüzde 73’ü, İzmir’de ise yüzde 61’i boş kaldı.
NOT: Haberin 18 Ağustos 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/anadolu-ve-fen-liseleri-doldu-imam-hatipler-yine-bos-kaldi-977555-gundem/) okunabilir.