Gazeteci Kemal Batur parmaklarını kaybedip hayatını kurtarabildiği ikinci Körfez Savaşı’nda yaşadıklarını akıcı üslubuyla film gibi anlatıyor. Kuzey Cephesi’nde 62 gün kalan Batur, hep kameranın arkasında kalan gazetecilerin cephede karşılaştığı zorlukları, yaklaşık 20 günde düşen Irak’ta yaşananları hakkıyla resmediyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN KİTAP
iakgungor@gazetevatan.com
Tak, tak, tak, tak… Benim için zamanın durduğu an. Gerçekte 1.5-2 dakikalık bir mermi yağmuru. Sonrasında kısa bir sessizlik. Ardından içinde bulunduğumuz arabayı tarayan 20-25 Iraklı silahlı milisin bağırış ve çağırışları. Yanımda gazeteci arkadaşım Ahmet Şık, ön tarafta tercümanımız Musullu Kusay ve Kürt şoförümüz. İlk baktığım şey kendi ve Ahmet’in vücudunda kan akıp akmadığıydı. Ensemde biraz kan var ama patlayan camdan kaynaklandığını düşündüğüm için dert etmiyorum. Tek derdim bizim küçük cehennemimize dönen bu dört yoldan sağ salim çıkabilmek. Bir de önümüzden gazlayarak kaçan ve araçları otomatik tüfeklerle taranan arkadaşlarımız Kemal Batur, Mesut Gengeç, Serdar Akinan ve Nevzat Bingöl’e ne olduğu düşünüyorum.
Kemal ve Mesut yaralandı
Ahmet ve ben Musul’da tesadüfen tanıştığımız bir milis sayesinde saatler sonra kendimizi kurtarıyoruz. Yağmacıları atlatarak Musul’dan Erbil’e yaptığımız yolculukta Kemal ve Mesut’un yaralandığını öğreniyoruz. İşte gazeteci arkadaşımız Kemal Batur, FAM Yayınları’ndan çıkan ‘Musul Yanıyorken, Haberciler Ateş Altında’ adlı kitabında iki parmağını kaybettiği bu saldırıdan başlayarak 2003’teki ikinci Körfez Savaşı’nda yaşadıklarını anlatıyor.
Türk gazetecilere saldırı
Suriye ve Saddam yönetimindeki Irak’ı geçip Kuzey Irak’a girdikten sonra SKY Türk için çalışmaya başlayan Kemal Batur, 12 Nisan 2003 sabahı Musul’da aralarında bu satırların yazarının da bulunduğu 6 Türk gazeteciyle birlikte silahlı saldırıya uğradı. Hepimiz sadece daha önce kimsenin giremediği Musul Başkanlık Hastanesi’ne gitmeye çalışıyorduk. Musul sokaklarında karşılaştığımız insanlar hastanede yaralıların yattığı sedyelerin bile yağmalandığını, insanlara yardım gelmesi için seslerini duyurmamız gerektiğini söylemişti. Hastane yolunda uğradığımız saldırının bilançosu ağır oldu. Kemal Batur açılan ateş sonucu iki parmağını kaybederken, Mesut Gengeç başına isabet eden bir şarapnel parçasıyla yaralandı. Geride kalanların hayatlarını ise çelik yelekler kurtardı.
Cephede psikolojik savaş
‘Musul Yanıyorken; Haberciler Ateş Altında’ tam bir gazeteci kitabı. ABD işgalini ve gelişmeleri analitik bir şekilde anlatan Batur’un akıcı üslubu sayesinde rahatça okunuyor. Batur, Kuzey Cephesi’nde geçirdiği 62 günde habercilerin çatışma bölgelerinde karşılaştığı zorlukları, bölgedeki diplomatik ve politik süreçleri, cephede yaşananları, gazetecilerin verdiği psikolojik savaşı okurun gözünde canlandırabileceği kadar hakkıyla resmediyor.
Talan edilen tapu ve nüfus daireleri
Kitabını İran’ın yetiştirdiği önemli gazetecilerden biri olan ve BBC adına savaşı takip ederken mayına basarak hayatını kaybeden Kaveh Golestan’a adayan Kemal Batur, yaklaşık 20 günde Irak’ın önemli şehirleri Kerkük ve Musul’da tapu ve nüfus dairelerinin yakılması ve talan edilmesine tanıklık ediyor. Batur, bitmek üzere olan bir habercilik tarzını genç gazetecilere örnek teşkil edecek ayrıntılarla anlatıyor. Çatışma bölgelerinde çalışan habercilerin karşılaşabileceği olağanüstü durumlar karşısında nasıl davranmaları ve hareket etmeleri konusunda ipuçları veriyor.
Musul Yanıyorken: Haberciler Ateş Altında
Kemal Batur
Fam Yayınları
Fiyat: 20.00 TL
NOT: Haberin 15 Nisan 2018 tarihli Vatan Kitap’ta yayınlanan hali buradan (http://vatankitap.gazetevatan.com/haber/ates_altinda_habercilik/1/25140) okunabilir.