Yaklaşık 27 bin lisans kontenjanı boş kalan devlet üniversiteleri öğrenci bekliyor. Köklü üniversitelerde boş yer kalmazken, son 10-15 yılda açılan şehir üniversitelerinin dolmadığı görüldü. Bayburt, Bartın ve Siirt üniversitelerinin yaklaşık dörtte biri boş kaldı.
Bu meslekler gözden düşüyor
ÖSYS sonuçlarının açıklanmasıyla toplam kontenjanın yaklaşık dörtte birinin boş kaldığı ortaya çıktı. Toplamda 910 bin olan kontenjanın yaklaşık 215 bini tercih edilmedi. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi gözde devlet üniversiteleri ile Bilkent, Koç ve Sabancı gibi vakıf üniversitelerinde boş yer kalmadı. Jeofizik, jeoloji, maden mühendisliği, işletme, iktisat, fen ile bilgisayar teknolojileri öğretmenliği gibi bölümleri adaylar tercih etmedi.
Anadolu ve Fen liseleri doldu, İmam Hatipler yine boş kaldı
TEOG tercihleri sonrası İstanbul, Ankara ve İzmir’deki liselerde toplam 34 bin 257 kontenjan boş kaldı. Anadolu ve Fen liselerinde neredeyse boş kontenjan bulunmazken İmam Hatip ve Meslek liselerinde binlerce öğrencilik boş kontenjan kaldı.
Anadolu liselerinde 466 boş yer
Lise nakillerinin ikinci döneminde yer değiştirmeler nedeniyle Anadolu liselerinde boş kontenjanlar açıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Anadolu liselerinde toplam 466 öğrencilik boş yer var. İstanbul’da en çok boş kontenjan İmam Hatip liselerinde bulunurken, Ankara ve İzmir’de Mesleki ve Teknik liseler boş kaldı.