ERG’nin şeçim sonrası eğitimin acil ihtiyaçlarını belirlediği çalışmaya göre Türk çocuklarının dünyadaki yaşıtlarına yetişebilmesi için öğretmenlerin gelişimi, ikili eğitimin sonlanması ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Ayrıca okullara ücretsiz içme suyu verilmesi ve özellikle tuvaletlerin daha temiz olması isteniyor.
Türkçe ve fende kızlar, matematikte erkek öğrenciler önde
Uluslararası ölçme ve değerlendirme sistemleri PISA VE TIMSS sonuçlarını inceleyen ERG’nin raporuna göre Türkiye’de, Türkçe ve fen bilimlerinde kız öğrenciler, matematik alanında ise erkek öğrenciler daha yüksek puanlara sahip. Uzmanlar öğrencinin evde ailesiyle kurduğu olumlu ilişkinin başarı için çok önemli olduğunu belirtiyor.
MEB bütçesinin aslan payı ilkokulların oldu
Eğitim Reformu Girişimi’nin analizine göre 92.5 milyar liralık MEB bütçesinin yüzde 46’sı ilköğretim okullarına ayrıldı. Ortaöğretimde ayrılan kısmın aslan payı ise yüzde 44 (12.4 milyar lira) ile mesleki ve teknik ortaöğretimin oldu. Uzmanların dikkat çektiği okul öncesi eğitime ayrılan pay yüzde 2’de kaldı. Bütçede öğrenci başına en çok pay imam hatip liselerine ayrıldı.
Okul öncesi eğitimi etkileyen en önemli faktör; ‘okumuş anne’
ERG ve AÇEV’in çalışmasına göre okul öncesi eğitimi en çok annenin eğitim ve istihdamı etkiliyor. 8 yıl okumuş bir annenin çocuğunun okul öncesi eğitim alma olasılığı yüzde 24 artıyor. Çalışan bir annenin ise çalışmayan annenin çocuğuna okul öncesi eğitim hizmetinden faydalanma olasılığı yüzde 16 daha yüksek gerçekleşiyor.