Yaklaşık 27 bin lisans kontenjanı boş kalan devlet üniversiteleri öğrenci bekliyor. Köklü üniversitelerde boş yer kalmazken, son 10-15 yılda açılan şehir üniversitelerinin dolmadığı görüldü. Bayburt, Bartın ve Siirt üniversitelerinin yaklaşık dörtte biri boş kaldı.
Bu meslekler gözden düşüyor
ÖSYS sonuçlarının açıklanmasıyla toplam kontenjanın yaklaşık dörtte birinin boş kaldığı ortaya çıktı. Toplamda 910 bin olan kontenjanın yaklaşık 215 bini tercih edilmedi. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi gözde devlet üniversiteleri ile Bilkent, Koç ve Sabancı gibi vakıf üniversitelerinde boş yer kalmadı. Jeofizik, jeoloji, maden mühendisliği, işletme, iktisat, fen ile bilgisayar teknolojileri öğretmenliği gibi bölümleri adaylar tercih etmedi.
Antartika’ya Türk bayrağını diktiler!
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) önderliğinde geçtiğimiz mart ayında Antartika’ya giden Türk akademisyenlerden oluşan Kutup Araştırmaları Merkezi ekibi topladıkları numuneler üzerinde çalışmak için Türkiye’ye döndü.
Üniversiteyi kazanan 100 bin aday kayıt yaptırmadı!
Üniversite kayıtlarında başlayan ek kontenjan dönemi bilinçsiz tercih yapıldığını gözler önüne serdi. Üniversiteyi kazanan 100 bin 429 aday kazandıkları bölümlere kayıt yaptırmadı. Kayıt yaptırmayanların eklenmesiyle birlikte tıp, hukuk, bilgisayar, makine, elektrik mühendisliği gibi gözde bölümlerde ve ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi önde gelen üniversitelerde de yer alan boş kontenjan sayısı 208 bin 514 oldu.