Eyüplüler zaman makinesi yaptı!

Eyüp Dostları Vakfı’nın kurduğu Eyüp Tarihi Yaşam ve Kültür Merkezi’nde semtin tarihinden gelen objeler sergileniyor. Vakıf, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın desteğiyle Eyüp Kent Müzesi’ni kurmayı hedefliyor.

11 Mayıs 2015 Vatan Gazetesi 15. sayfa
11 Mayıs 2015 Vatan Gazetesi 15. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Eyüp Dostları Vakfı, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan semtin kadim tarihini yeni açtıkları, Eyüp Tarihi Yaşam ve Kültür Merkezi’nde tekrar canlandırıyor. Eyüp Sultan Camii’ne 50 metre uzaklıktaki merkezde Eyüp’ün en bilindik ailelerinin koleksiyonundan gelen parçalar sergileniyor.

Hedef kent müzesi
Gazeteci-Yazar Şener Türkmenoğlu’nun proje koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin nihai hedefi Eyüp Kent Müzesi’ni kurabilmek. Bunun için Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın her türlü desteği vereceğini ifade etti. Eyüp Dostları Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Üyesi Şener Türkmenoğlu projeyi şöyle anlatıyor: “Çok sevdiğimiz semtimiz Eyüp’ün tarihini canlı tutmak istedik. Bunun için projeyi başlattık. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın proje aşamasında iki kere gelip gezdi. Eyüplüler sahip çıkıp ellerinde ailelerine ait tarihi objeleri bizimle paylaştılar. Nihai hedefimiz Eyüp Kent Müzesini kurmak. Belediye Başkanımız Remzi Aydın, kent müzesi için tüm desteğini vereceğini ifade etti. Bu destekle birlikte kısa bir süre içinde müzeyi açabiliriz diye düşünüyorum.”

11 yıllık Fırın’ın orjinal malzemeleri
Eyüp Tarihi Yaşam ve Kültür Merkezi’ne girmek sanki Eyüp’e inen bir zaman makinesine binmek gibi. Merkezde en dikkat çekici yerlerinden biri 1880 yılında kurulan meşhur Eyüp halkası ve acıbademin üreticisi Rıza Pasta ve Börek Fırını’nın kurulduğu köşe. 1991’de kapanana kadar 111 yıl, kuşaklar boyu Eyüp’e hizmet veren Rıza Pastanesi’nin orjinal tabelaları, hamur makinesi, kapısı, masa ve sandalyelerinde geçmişe gitmek mümkün.

Atatürk’ün dava arkadaşı
Atatürk’ün dava arkadaşı, Kurucu Meclis Üyesi ve Ankara Valiliği yapan Eyüplü Yahya Galip Kargılı’nın kaftanı. Kendisine hediye edilen Kabe örtüsü ve 110 yıllık udu torunu Seher Kargı tarafından bağışlandı. Ayrıca musikinin beşiği olan semtin ünlü bestekarı Zekai Dede’ye ait parçalar da görmek mümkün. Çanakkale, Sarıkamış ve Kurtuluş savaşlarında çarpışmış Eyüplülere ait torunları tarafından bağışlanan tüfekler, askeri belgeler ve fotoğraflar da bunuyor.

Haliç çamurundan Eyüp oyuncakları
Bir diğer tarafta ise meşhur Haliç Çamurundan yapılan Eyüp oyuncakları, çömlekler ve tuğlalar da dikkat çekiyor. Ünlü bestekar Abdullah Yüce’ye ait tambur ve sazı Selahattin Pınar hediye etmiş. Aynı mekanda Rana ve Selçuk Alagöz’e ait beste kağıtları, ilk albümleri ve gitarları da sergileniyor. Atatürk’ün huzurunda çok kez saz icra eden kanuni Şeref Hanım’ın asırlık kemanı merkezin nadide eserleri arasında yer alıyor.

Eyüpspor köşesi
Eyüp’ün en eski ve en ünlü fotoğrafçısı Foto Metin (Metin Türkmenoğlu), merkeze kendi koleksiyonundaki antika değerinde Hasselbald’tan Rollflex’e kadar 10 fotoğraf makinesini bağışlamış. Bir dönem 11 sinemanın bulunduğu, bugün ise sineması olmayan Eyüp’ün eski sinemalarının koltuklar, afişleri, film makinesi ve semtte çekilen filmlerin fotoğrafları, Pazar hariç haftanın her günü 11.00-18.00 arası gezilebilir. Merkezin en nadide köşelerinden biri semtim gözbebeği olan 1919’da kurulan Eyüpspor’a ayrılmış. Bu sezon 3. Ligde şampiyon olan Eyüpspor’un tarihindeki kupalar, takımın eski yeni formaları, kulüp belgeleri ve geçmişteki ünlü futbolcuların orijinal boyuttaki maketleri görülebilir.

NOT: Haberin 11 Mayıs 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/eyupluler-zaman-makinesi-yapti–789295-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.