Oxford Üniversitesi uzmanları tarafından 500 bin Çinli üzerinde 7 yıl boyunca yapılan araştırmaya göre her gün 150 gram meyve tüketmenin kalp krizi geçirme riskini yüzde 40 oranında azalttığı ortaya çıktı.
İLKER AKGÜNGÖR
Oxford Üniversitesi’nin Çin’in 10 değişik bölgesinde yaptığı araştırmada meyve tüketmeyen ve çeşitli aralıklarla meyve yiyen 500 bin kişinin 7 yıl boyunca kardiyo-vasküler hastalık riskleri araştırıldı. Her gün ortalama 1.5 porsiyon yani 150 gram meyve yiyenlerin kardiyo-vasküler hastalık risklerinin hiç meyve yemeyenlere göre yüzde 25 ile 40 oranındra daha az olduğu belirlendi. Araştırmada meyve tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre yüzde 25 daha az felç riski yaşadığı saptanırken bu kişilerin tansiyonları hiç meyve yemeyenlere oranla daha düşük çıktı.
Günde bir elma ve yarım muz
Araştırmada her gün meyve yiyenlerin tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin hiç yemeyenlere göre yüzde 32, kalp hastalığından ölüm riski yüzde 27 ve felçten ölüm riskinin de yüzde 40 az olduğu tespit edildi. Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Huaidong Du, bir elma ve yarım muzun insanların günlük meyve ihtiyaçlarını karşılayarak kalp krizi ve damar tıkanıklığına iyi geldiğini belirterek, “Taze meyve yemek iskemik kalp hastalıkları ve felçlere dâhil kardiyo-vasküler hastalık riskini azaltıyor. Kardiyo-vasküler hastalıkların tüm dünyada bir numaralı ölüm sebebi olduğu dikkate alındığında bunun en kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır” dedi.