Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu hastanedeki duruma isyan etti: “Firmaların borcu ödenmiyor, akciğer röntgeni çekecek film yok, kan gazı ölçecek teknisyen bulunmuyor.”
Hey gidi Cerrahpaşa…
İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu hastanedeki duruma isyan etti: Firmaların borcu ödenmiyor, akciğer röntgeni çekecek film yok, kan gazı ölçecek teknisyen bulunmuyor.
MEDİKAL firmalarına olan yüksek borcuyla daha önce de gündeme gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’deki olumsuzluklar göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu’nu isyan ettirdi. Tutluoğlu Twitter’da “Şu an koskoca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hastalara akciğer filmi çektiremiyorum. Kan gazına bakacak eleman yok. sağlıkta çağ atlamak bu mu?” diye yazdı. İstanbul Üniversitesi’nin iki hastanesinin firmalara 322 milyon lira borcu olduğu daha önce gündeme gelmişti. VATAN’a konuşan Prof. Dr. Tutluoğlu, şunları anlattı:
“Sistem tıkandı”
“Eskiden sistemde tam gün ve part time çalışan öğretim üyeleri vardı. Tam gün çalışanlar özel hasta bakabiliyordu. Kazancın yarısı hastaneye kalır ve hastane gelirinin yaklaşık yüzde 30’u böyle gelirdi. Sistem değişince part-time çalışan marka isimlerin önemli bir kısmı üniversiteden ayrıldı. SGK’lı hastaya 100-1200 liralık ileri tetkik yapsak bile SGK’dan tahsil edebilirsek sadece sabit 50 lira alabiliyoruz. Hastane sürekli zarar etmeye başladı. Sistem tıkanınca hastane borçlandı. Şu anda Türkiye’deki bir çok üniversite hastanesi aynı durumda.”
“2-3 aydır akciğer filmi yok”
“Öyle bir noktaya geldik ki medikal, röntgen ya da laboratuvar malzemelerini alıyoruz ama 3-4 yıldır firmaların parası ödemiyoruz. Firmalar malzeme vermemeye başladı. 2-3 aydır Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde röntgen çekecek film yok. ”
“Ekrandan bakıyoruz”
“Hastaların mağdur olmaması için dijital olan akciğer filmlerine ekran üstünde bakıyoruz. Hastayı odada bırakıp, 2 kat aşağıya inip makinenin ekranında filme bakıyorum. Sonra gelip muayeneye devam ediyorum. Başka servislere gitmek zorunda kalan arkadaşlarımız da var.”
“Üvey evlat muamelesi”
“Öğrenciliğimin başlangıcı olan 1978’den beri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeyim. 36 yıldır bu kadar aciz duruma düştüğünü hatırlamıyorum. Hep en ileri teknolojinin olduğu Cerrahpaşa’da, yapılamayan tetkikler için hastaları devlet hastanesine yollamak beni çok üzüyor. Bazı devlet hastaneleri 5 yıldızlı otel gibi. Üniversite hastanelerine ise maalesef üvey evlat muamelesi yapılıyor.”
‘Ben ne yapayım’
“Arter kan gazı ölçümü çok önemlidir. Eleman alınmadığı için ölçümü yaptıramıyoruz. Yetişmiş elemanlarımız emekli oldu ve yerine koyabileceğimiz sağlık teknisyenlerimiz yok. Öğrenci mi yetiştireceğim, kan gazı ile mi uğraşacağım, akciğer filmi mi bakmaya gideceğim, hasta mı muayene edeceğim bilemiyorum. Ciddi sıkıntılarımız var.”
VATAN’ın ulaşmaya çalıştığı İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörlüğü ise yaşananlarla ilgili gün boyu cevap vermedi.