‘Hibrit Devrim’ Formula’da dünya 3’üncüsü

Aralarında Princeton, Yale gibi dünyanın en iyi üniversitelerinin de bulunduğu toplam 28 üniversitenin katıldığı Formula Hybrid SAE Competition Yarışması’na Türkiye’den katılan tek araç olan ve elektrikle çalışan ‘Hibrit Devrim’ üçüncü oldu.

10 Mayıs 2016 Vatan Gazetesi 2. sayfa
10 Mayıs 2016 Vatan Gazetesi 2. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

ılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bitirme projesi olarak hazırladığı ve adını Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim arabasından alan ‘Hibrit Devrim’, Amerika’da düzenlenen yarışmada dünyaca ünlü üniversiteleri geride bıraktı. SAE (Society of Automotive Engineering) tarafından düzenlenen yarışmada toplam 28 takım, ABD’nin New Hampshire eyaletinde bulunan ve dünyaca ünlü New Hampshire Motor Speedway pistinde yarıştı. Öğrencilerinin ürettikleri elektrikle çalışan ve saatte 130 kilometre hızı aşan hibrit Devrim, yarışta Yale, Princeton, Georgia Tech, Michigan ve Kuzey Carolina gibi mühendislik ve otomotiv alanlarında tanınan önemli üniversitelerin araçlarını geride bırakarak üçüncü oldu. Yarışmanın şampiyonu Kanada’dan Victoria Üniversitesi olurken, ikinciliği Milwaukee Üniversitesi Mühendislik Fakültesi elde etti.

“En önemli üniversiteleri geçtik”
Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demir Bayka, “Dünyanın bir çok üst düzey üniversiteleri arasından sıyrılıp üçüncü olduk. Bu yarışma sadece pistte hız yapıp tur atmak değil. Piste çıkabilmek demek IEEE ve SAE gibi kuruluşların hakemlerinden ve Fiat, Chrysler Automotive, General Motors, Ford gibi şirketlerin mühendislerinden teknik olarak geçebilmektir” dedi. 21 öğrenciden oluşan Hybridteam takım lideri Anıl Atay ise “Bilgisayar üzerinde 3 boyutlu modelleme yaparak aracın temellerini attık. Ardından bütün parçalarımızı orijinal boyutunda çizerek bilgisayar üzerinde yerleştirdik. Birbirleriyle olan uyumu tamamlanınca imalata başladık. Bilgisayar programının ve 3 boyutlu modellemenin bize en büyük faydası elektrik motoru ve içten yanmalı motor arasındaki bağlantı ve optimizasyon sisteminin uygunluğunu ölçüp gerekli analizleri yaparak şase üzerine gelen yüklerin analizi sonrası aracı tamamladık. Hepimiz çok mutluyuz” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.