Hürjet 2022’de göklerde olacak

Geleceğin Türk savaş pilotlarının eğitileceği jet eğitim ve yakın hava destek uçağı Hürjet, ilk uçuşunu 2022’de yapacak. Hürjet, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullandığı ABD’li Northop’un ürettiği T-38 jet eğitim uçaklarının yerini alacak.

15 Kasım 2017 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye havacılıkta kritik bir eşiği daha aşmak için çalışıyor. Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı’nın Hürkuş’un jet versiyonu olarak başlatılan Hürjet projesinde uçağın ilk uçuşunu 2022’de yapacağı öğrenildi. Dubai Air Show 2017’ye katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Hürjet’i ilk uçuş tarihini 2022 olduğunu açıklarken, süpersonik jet için tek veya çift motorlu olup olmaması konusunda karar vermediklerini belirtti.

Savaş pilotlarını yetiştirecek
Geçtiğimiz Ağustos ayında duyurulan Hürjet’in Türk Hava Kuvvetleri’nin (THK) jet eğitim uçağı olarak T-38 uçaklarının yerine hizmete girmesi ve geleceğin savaş pilotlarını yetiştirmesi hedefleniyor. ABD’li Northop tarafından 1961-1972 yılları arasında üretilen ve THK tarafından da kullanılan jet motorlu eğitim uçağı T-38’ler, 21’inci yüzyıl teknolojisine ayak uydurabilmeleri için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı kullanıcı ülkeler tarafından modernize edilmişti.

Silahlı yakın hava desteği
Konsept tasarımları da geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Hürjet’in 3 bin kilogram faydalı yük kapasitesine sahip hafif taarruz uçağı versiyonlarının Türkiye ve yakın coğrafyada yakın hava destek görevlerinde kullanılmak üzere silahlandırılması öngörülüyor. Hürjet, 1,2 mach hız, 45 bin feet irtifada görev yapacak şekilde tasarlanacak, son teknoloji görev ve uçuş sistemleriyle donatılacak.

“Silahlı Hürkuş’un abisi”
Hürjet projesini “oldukça ümit verici” olarak değerlendiren savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, VATAN’a projeyi şöyle yorumladı: “T-38’lerin yerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yeni jet eğitim uçakları gerekiyor. İlk uçuşu 2022’de yapılacak Hürjet, bu programa uygun ilerliyor. Ayrıca 1.2 Mach hız ve 3 bin kg faydalı yük kapasitesiyle hafif taarruz uçağı ve yakın hava desteği için de çok etkili olacaktır. Hürjet’te motor haricinde kullanılabilecek tüm bileşenler zaten Hürkuş ve Milli Muharip Uçak TF-X projeleriyle geliştiriliyor olacağı için çok zorlanılmayacağını düşünüyorum. Hürjet daha ileri performans ve faydalı yük kapasitesi ile silahlı Hürkuş-C’nin abisi konumunda yer alacak. Ayrıca Afrika ve Güneydoğu Asya bölgesinde yeni nesil jet uçağı alamayan ülkeler için de alternatif olacaktır.”

NOT: Haberin 15 Kasım 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/hurkus-tan-sonra-hurjet-de-geliyor-1118792-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.