“İçme suyu ücretsiz, okullar temiz olsun”

ERG’nin şeçim sonrası eğitimin acil ihtiyaçlarını belirlediği çalışmaya göre Türk çocuklarının dünyadaki yaşıtlarına yetişebilmesi için öğretmenlerin gelişimi, ikili eğitimin sonlanması ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Ayrıca okullara ücretsiz içme suyu verilmesi ve özellikle tuvaletlerin daha temiz olması isteniyor.

31 Mayıs 2018 Vatan Gazetesi 14. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) seçime giren siyasi partilere yönelik eğitimin sorunlarını masaya yatırdığı bir rapor hazırladı. ERG’nin tüm çalışmalarının süzgeçten geçirilmesiyle hazırlanan ‘Seçimler ve Eğitim’ başlıklı raporda tüm partilerin ortak eğitim hedefleri için siyasi uzlaşı sağlamasının hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Güven ortamı
ERG’nin çalışmasına göre ilk hedef eğitimde güven ortamının oluşturulması oldu. Eğitimde devamlı sistem değişikliğiyle gelen istikrarsızlığa son verilmesi istenildi. Azınlık çocukları, çalışan çocuklar, sığınmacı ve mülteci çocuklar ile tutuklu ve hükümlü çocukların yeni eğitim kanununda ‘fırsat ve imkân eşitliği’ kapsamında yer alması önerildi. Türkiye Ulusal Eğitim Stratejisi 2020-2030’un hazırlanması ve karar süreçlerinin verilere dayalı olarak planlanması vurgulandı.

Öğrenme problemi aşılmalı
Eldeki veriler eğitimin temel hedeflerinden ‘öğrenme’nin ülkemizde tam olarak gerçekleşemediğini gösteriyor. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) verilerine göre, Türkiye’de 15 yaşındaki çocukların yüzde 51’i matematikte, yüzde 45’i fende, yüzde 40’ı okumada temel becerilerden yoksun. Bu oranlar OECD ortalamasının iki katı. Son on yılda eğitime daha fazla bütçe ayrıldı, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azaldı, okullulaşma oranları arttı. Bu gelişmelere rağmen öğrenme çıktılarının iyileştirilememesi ve okullar arasındaki farkların azaltılamaması ciddi bir uygulama zayıflığına işaret ediyor.

Okul öncesi eğitim zorunlu olmalı
Öğrenme uçurumunun kapanması ve tüm çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi için 1 yıl okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması istendi. Türkiye’de okul öncesi okullulaşma oranı 2016-17 itibarıyla 3-5 yaş grubunda yüzde 35.5, 4-5 yaş grubunda yüzde 45.7, 5 yaşta ise yüzde 58.8 olarak gerçekleşti.

Tuvalet temizliğine dikkat
Okullarda ücretsiz içme suyu sağlanması ve okulların kaynaklarını kendi ihtiyaçları için doğrudan kullanabilmesini sağlayan mali sistemin genişletilmesi önerildi. Ayrıca daha temiz okullar için okullara yeterli kaynak ve personel sağlanması ve bu konuda belediyelerle işbirliğinin güçlendirilmesi önerildi. ERG ve TEGV tarafından 2014’de 25 ilde yapılan ‘Çocukların Gözünden Okulda Yaşam’ araştırmasına katılan her 10 çocuktan 6’sı da tuvaletlerin yeterince temiz olmadığını belirtmişti.

İkili eğitime son
Eğitim ortamlarının iyileştirilmesine yönelik olarak ikili öğretimin sonlanması hedefine bağlı kalıp tüm okullarda tam gün eğitime geçilmesi istendi. MEB verilerine göre 2019 sonuna kadar ikili öğretimin kaldırılması için Türkiye genelinde 58 bin 762 ek dersliğe ihtiyaç var. Toplam derslik ihtiyacının 57 bini temel eğitimde, 1.630’u ise ortaöğretimde bulunuyor. Şu anda 45 bin 306 dersliğin yapımı sürüyor. 2017-18 eğitim döneminde ilköğretim okullarının yüzde 43’ü, ortaöğretim okullarının ise yüzde 7.36’sı ikili öğretim uyguladı.

Performans tartışılmalı
Ders kitapları ve eğitim materyalleri satın alma sürecinde kararların okullara bırakılması, bütçenin doğrudan okula gönderilmesi ve eğitim yayımcılığı sektöründe adil ve nitelikli rekabet ortamının sağlanması gerektiği vurgulandı. Öğretmen ayağında ise okul temelli mesleki gelişim modelinin işlevselleştirilmesi ve tartışmalı olan performans değerlendirme konusunda uygulamaya geçilmeden önce katılımcı bir uzlaşma zemini hazırlanması önerildi.

NOT: Haberin 31 Mayıs 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/-icme-suyu-ucretsiz-okullar-temiz-olsun–1170862-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.