Kilis’e milli İHA’lı koruma
Milli İHA Bayraktar TB-2 önceki gün ilk kez harp başlığıyla silahlı atış yaptı. Konya 3. Ana Jet Üssü’nde yapılan atışlarda Bayraktar TB-2 8 kilometreden yerdeki hedefi yüzde 100 isabetle vurdu. Silahlı İHA’lar ilk etapta füze tehdidi altındaki Kilis’i koruyacak.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından geliştirilen milli insansız hava aracı (İHA) Bayraktar TB2, önceki gün ilk kez harp başlığı silahlı atış yaptı. Bayraktar TB-2 Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapılan atışlarda, 8 kilometre uzaktaki yer hedefini yüzde 100 tam isabetle vurdu. Bayraktar TB-2 atış sırasında Roketsan tarafından geliştirilen, harp başlığına sahip mini akıllı mühimmat MAM-L’yi kullandı. Türkiye bu gelişmeyle beraber ABD, İsrail, Çin, İran ve Güney Afrika’dan sonra kendi silahlı İHA’sını üreten 6’ncı ülke oldu.
Müsteşar böyle duyurdu: “Nereden nereye”
Bayraktar, ilk atış testini geçtiğimiz yıl 17 Aralık 2015’te üstünde harp başlığı bulunmayan Roketsan üretimi uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS ile yapmıştı. Konya’daki test sürecini milli İHA’yı geliştiren Türk mühendislerden kurulu ekibin başı olan Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yürüttü. Harp başlıklı atış testini Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’de Konya 3. Ana Jet Üssü’nde takip etti. Müsteşar Demir, atış testine ait fotoğrafları kişisel Twitter hesabından, “Ne kadar gurur duysak az, gözümüzdeki yaşlarla, her şeyi milli olan İHA’mız hedefi tam isabet vurdu. Nerden nereye” diyerek paylaştı.
Kilis’i koruyacaklar
IŞİD tarafından Suriye’den neredeyse her gün Kilis’e atılan Katyuşa roketleri, silahlı İHA çalışmalarını hızlandırdı. Kilis’i hedef alan saldırılarda IŞİD militanlarının pikaplara monte Katyuşa roket sistemleri kullandığını belirleyen askeri yetkililer, buna karşı en etkili gücün silahlı İHA sistemleri olduğunu belirtiyor. Türkiye, ABD’nin İncirlik’te konuşlandırdığı ‘Hellfire’ (Cehennem ateşi) füzesi yüklü Predator İHA’ların daha etkin kullanılmasını istemiş ama istediği desteği alamamıştı. Bu yüzden silahlı Bayraktar TB-2’nin öncelikli olarak Kilis’e yapılan saldırıları önlemede kullanılacağı belirtiliyor.
İHA için geliştirildi
Batman Hava Üs Meydan Komutanlığı’nda konuşlu 2 sistem yani toplam 12 Bayraktar TB-2, terörle mücadelede aktif olarak kullanılıyor. Milli İHA, TSK envanterine girdiği Eylül 2015’ten beri 3 bin saatlik uçuş süresini aştı. Atış testlerinde kullanılan Roketsan’ın geliştirdiği 22.5 kg ağırlığındaki MAM-L ile MAM-C füzeleri, 10 kilogram ağırlığında harp başlığına sahip güdümlü mühimmat ile 8 kilometre uzaktan hedefi imha ediyor. Uzmanlar Bayraktar TB2’ye takılan Roketsan üretimi mini akıllı mühimmat MAM-L’nin milli füze UMTAS’ın İHA sistemleri için modifiye edilmiş hali olduğunu belirtiyor.
Füzede okçu sırrı
Fotoğraflarda Bayraktar TB-2’ye takılan MAM-L füzelerinden birinin üstündeki Türk bayrağının yanına yazılan ‘8/17’ rakamları dikkat çekti. Bu rakamların Türk okçu ustaları kemankeşlerin 700 yıldır birbirlerine aktardığı sırra bir gönderme olduğu öğrenildi. Kemankeş olmak isteyene üstâdı, ok ve yayı teslim ederken kulağına ‘Kemankeş Sırrı’ olan Kur’an-ı Kerim’in 8’inci suresi Enfal’in 17’nci ayetini fısıldardı. Okçular dışında kimseye söylenmeyen bu sır aktarılırken ayette yer alan “Attığın zaman onu sen atmadın. Allah attı” ifadeleri söylenirdi. Böylelikle okçuların böbürlenmeden, alçak gönüllü olmaları öğütlenirdi.
NOT: Haberin 30 Nisan 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/kilis-e-milli-iha-li-koruma-939999-gundem/) okunabilir.