Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul trafiğini rahatlatacak projenin Boğaz’a yapılacak 3. tüp geçit olduğunu açıkladı. Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasına inşa edilecek 3. tüp geçitte hem araç hem de demiryolu geçişi olacak.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan geçtiğimiz günlerde İstanbul trafiğini rahatlatacak mega projeyi bir ay içinde açıklayacaklarını söylemişti. Sır olarak anılan projeyi Latin Amerika’dan Türkiye’ye dönüş yolunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan, Marmaray ve Avrasya Karayolu Tüneli’nin ardından İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. tüp geçidin Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasına inşa edileceğini belirtti.
Hem araç hem de demiryolu geçişi
İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. tüp geçit öncekilerden farklı olacak. Bilindiği üzere Marmaray’ı sadece trenler kullanırken, inşaatı devam eden Avrasya Karayolu Tüneli olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi’ni sadece tekerlekli araçlar kullanacak. Yapılacak yeni tüp geçitte hem lastik tekerlekli araç hem de demiryolu geçişi olacak. Projenin detaylarını ise Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan açıklayacak.
İstinye-Çubuklu arasına yapılabilir
İstanbul’a 3. tüp geçit projesi daha önce de plan aşamasına gelmişti. Tüp geçidin için 760 metre uzaklığıyla Boğaz’ın en dar yeri olan Rumeli Hisarı ile Anadolu Hisarı arasına yapılabileceği belirtilmişti. Ancak bir başka çalışmada ise bu noktaya göre daha geniş olan ama bağlantı yollarıyla daha uyumlu olacağı düşünülen İstinye ile Beykoz’un Çubuklu sahili arasına tüp geçit yapılabileceği tartışılmıştı. İstinye-Çubuklu hattı geçmişte de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapılmadan önce de gündeme gelmişti. 1976’da İmar ve İskan Bakanlığı İstanbul trafiğine yeni çözüm yolu bulmak için yeni bir Boğaz Köprüsü ve tünel-tüp geçit inşasına karar vermiş ve en uygun yer olarak İstinye ile Çubuklu arası seçildiğini açıklamıştı.
6 noktadan geçiş
İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakaları arasında şimdilik Marmaray Tüp Geçidi, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri olmak üzere üç noktadan geçiş sağlanıyor. Geçtiğimiz günlerde tabliyeleri yerleştirilmeye başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Karayolu Tüneli’nin yanı sıra 3. tüp geçidin bitmesiyle iki kıta arasındaki geçiş noktası altıya çıkacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile yeni yapılacak 3. tüp geçit hem araç hem de demiryolu geçişleri ile iki farklı ulaşım hizmeti verecek.
Avrasya Tüneli yüzde 50’yi geçti
29 Ekim 2013’te Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta’nın katıldığı törenle Cumhuriyet’in 90. yılında açılan Marmaray şu anda ayda 5 milyon kişiyi taşıyor. Marmaray’ın açıldığı günden beri yaklaşık 60 milyon kişi kıtalararası yolculuk yaptı. Yapımına Nisan 2014’te başlanan ve Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indirmesi beklenen Avrasya Karayolu Tüneli’nde çalışmalarının yüzde 50’si tamamlandı. Sadece araç geçişi yapılacak tünelin Aralık 2016’da açılması planlanıyor.
NOT: Haberin 16 Şubat 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/istanbul-bogazi-na-3-tup-gecit-geliyor-740418-gundem/) okunabilir.