İstanbul’u boydan boya geçen ve 4 yıldır kapalı olan Halkalı-Gebze banliyö hattında çalışmalar hızlandı. Bir çok noktada raylar döşendi, istasyon inşaatları hızla sürüyor. İstanbul banliyösü yaklaşık bir yıl sonra 3’üncü Havalimanı ile aynı gün 29 Ekim 2018’de hizmete açılacak. Hattın devreye girmesiyle 185 dakikada olan 76 kilometrelik Halkalı-Gebze yolculuğu 105 dakikaya inecek.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
İstanbul’un ulaşım ağının en önemli unsurlarından biri olan Halkalı-Gebze banliyö hattı tamamlanmaya yaklaştı. Bazı noktalarda 24 saat aralıksız devam eden çalışmalar günden güne hızlanıyor. 19 Haziran 2013’teki son seferinin ardından yenileme çalışmaları için kapatılan İstanbul banliyösünün yaklaşık bir yıl sonra 3’üncü Havalimanı ile aynı gün 29 Ekim 2018’de açılması hedefleniyor. Devletin zirvesinde de takip edilen hattın inşaatını geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile havadan gezerek inceledi.
İstanbul’u boydan boya geçecek
Yüzelsel metroya dönüşecek banliyö hattı Marmaray’la birleşerek İstanbul’u boydan boya geçecek. Uzmanlar hattın açılmasının ardından İstanbul trafiğinin bir nebze hafifleyeceğini ve toplu taşımada özellikle metrobüslerdeki kalabalık yolcu sayısının azalacağını belirtiyor. Uzmanlara göre hattın çalışmaya başlamasıyla mevcut boğaz köprülerinin de yükü azalacak. Halkalı-Sirkeci ve Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki banliyö hatları, İstanbul-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesine entegrasyon için kapatılmıştı. Marmaray’ın yapılması ile Ankara’dan İstanbul Pendik’e kadar gelen tren yolu Marmaray entegrasyonu sayesinde Halkalı’ya kadar uzayacak.
Tarihi Göztepe istasyonu yükseltilecek
Şu anda İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakasında hızlanan yenileme ve inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Öncelikle yeni tren raylarının geçeceği güzergahta zemin düzenlenmesi yapıldı. Bir çok noktada güçlendirilen zemin bazı yerlerde yükseltildi. Pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonlar ise yenileniyor. Suadiye istasyonu gibi bazı istasyonların ise yerine yenisi yapılıyor. Tarihi istasyonların restore edilerek halkın kullanımına açılması palnlanıyor. Daha önce yıkılacağı söylentileriyle gündeme gelen tarihi Göztepe istasyonunun ise yükseltileceği belirtiliyor. Yükseltmenin binanın restarosyonu ve güçlendirilmesinin ardından yapılacağı ifade ediliyor.
Altyapı tamamlanıyor
Rayların döşeneceği yolların altyapısının yenilenmesi ve zeminin güçlendirilmesinin ardından, hattın üstüne trenleri çalıştıracak elektriği sağlayan katener direkleri dikiliyor. Halkalı’dan Pendik’e kadar bir çok noktada katener direkleri dikimi tamamlandı. Katener direklerin dikilmesinin ardından ise zemine balans adı verilen mıcır döşeme seriliyor. Bundan sonraki adımda ise rayların üstüne yerleşeceği beton travers kalıplar balansın üstüne oturtuluyor. Ardından trenlerin üzerinde gideceği raylar traverslere yerleştiriliyor.
Raylar döşeniyor
Özellikle Anadolu yakasında Söğütlüçeşme’den başlayarak, Kızıltoprak, Suadiye arası ile sonrasında Cevizli’den Kartal’a kadar bir çok noktada raylar döşendi. Aralıklı olarak döşenen rayların arasında kalan bölümlerde ise yaya ve araç ulaşımı için alt ve üstgeçit çalışmaları devam ediyor. Zemin düzenlenmesinin sona yaklaştığı noktalarda ise travers ve raylar döşenmeye hazır bir şekilde bekletiliyor.
Halkalı-Gebze 105 dakika
Yüzeyde banliyö hattının iyileştirmesiyle Gebze-Söğütlüçeşme ve Halkalı-Kazlıçeşme hat kesimleri inşaatı tamamlandığında Marmaray’a bağlanacak. Bu sayede Gebze-Halkalı arasında kesintisiz yolculuk yapılabilecek. Önceden 185 dakika süren 76 km uzunluğundaki Gebze-Halkalı arasındaki seyahat süresi kesintisiz olarak 105 dakikaya inecek. Yine Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakika ve Söğütlüçeşme’den Yenikapı’ya ise 12 dakikada seyahat etmek mümkün olacak.
Günde 1.5 milyon yolcu
Banliyö hattının hayata geçmesiyle Gebze-Halkalı hattında 2 ve 10 dakikada bir sefer yapılacak. Tamamı 76.6 km olan hattın 13.6 km’si Marmaray, 63 km’si ise banliyö kısmından oluşuyor. Sistem tam olarak devreye alındığında bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınması planlanıyor. Halkalı-Gebze hattı tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde ise günde 1.5 milyon yolcuya hizmet verecek. Mevcut banliyö hattının iyileştirilerek yüzeysel metroya dönüştürülmesiyle İstanbul’un kent içi ulaşımında raylı sistemin payı yüzde 12’den yüzde 28’e çıkacak.
Üç hat olacak
Marmaray projesine bağlanacak olan banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar nedeniyle; Pendik-Gebze arasındaki banliyö seferlerine 29 Nisan 2012, Kazlıçeşme Halkalı arasındaki banliyö seferlerine 1 Mart 2013 ve Haydarpaşa-Pendik arasındaki banliyö seferlerine 19 Haziran 2013 tarihinde ara verilmişti. Proje tamamlandığında yüzeyde 2 olan hat sayısı altyapısı tamamen yenilenerek 3’e çıkartıldı. Bu hatların ikisi banliyö trenlerinin gidiş ve geliş yönlerini oluşturuyor. En dıştaki bir hat ise şehirlerarası yük ve yolcu trenleri ile hızlı trenlere hizmet verecek.
Baştan sona 42 durak
Halkalı-Gebze hattında toplam 42 durak bulunuyor. Bunun dışında restorasyon çalışmaları devam eden Haydarpaşa Garı için de bir bağlantı yapılması planlanıyor. Hattın güzergahındaki duraklar ise sırasıyla; Halkalı, Mustafakemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, İstanbul Boğazı, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi ve Gebze olacak.
“Ulaşım kesintisiz olacak”
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, geçen hafta İstanbul’da düzenlenen 10’uncu Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’nda banliyö hattındaki son gelişmeleri şöyle özetledi: “İstanbullulardan ‘banliyö hatlarını kapattınız ama bir çalışma yok’ şikayetleri geliyordu. Memnuniyetle ifade etmek gerekir ki, son dönemlerde ’24 saat boyunca çalışıyorsunuz, gece bazen bizi rahatsız ediyorsunuz’ şikayetleri geliyor. Dolayısıyla İstanbullulardan verdiğimiz rahatsızlık nedeniyle özür diliyoruz ama bilsinler ki banliyö sistemlerinin metro standardına döndürülmesi, Gebze’den Halkalı’ya kadar Marmaray kalitesinde ve Marmaray’ın araçlarıyla taşımacılık yapmak adına gecemizi gündüzümüze katıyoruz. 2018 sonuna kalmadan sistemin tamamını bitireceğiz. Her iki yakayı da Gebze’den Halkalı’ya kadar birbirine entegre edeceğiz. İstanbul’un ulaşımı kesintisiz hale gelecek.”
NOT: Haberin 8 Kasım 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan halini buradan (http://www.gazetevatan.com/gebze-halkali-arasi-80-dakika-kisalacak-1116888-gundem/) okuyabilirsiniz.