Çarpıntı yaptığı gerekçesiyle özellikle kalp ve tansiyon hastalarına verilmeyen kahve aklandı. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre kafeinli yiyecek ve içeceklerin kalpteki ritm bozukluğuyla ilişkisi olmadığı tespit edildi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Özellikle kalp ve tansiyon hastalrına uzak durulması tavsiye edilen kahve temize çıktı. Amerika’da Washington, Kaliforniya ve Oregon üniversitelerinin tıp ve eczacılık fakültelerindeki biliminsanları tarafından ortak yürütülen bir araştırma kalpteki ritm bozukluklarıyla kafeinli içecek ve yiyecekler arasında bir ilişki bulunmadığını ortaya çıkardı.
1400 tiryaki takip edildi
Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yayınlanan araştırma için 1388 kişinin bir yıl boyunca kahve, çay ve çikolata tüketimleri ile 24 saatlik EKG’leri kaydedildi. Katılımcıların yüzde 61 yani 840 kişinin günden birden fazla kafeinli bir ürün tükettiği saptandı. Kadınlarda ve alkol alanlarda ise kafeni tüketim miktarının daha fazla olduğu da tespit edildi.
Ritm bozukluğuyla ilişkisi yok
Özellikle 65 yaş üstü katılımcıların ‘Kardiyovasküler Sağlık Çalışması’ kapsamındaki muhtemel risk faktörleri çıkarıldıktan sonra yapılan değerlendirmede kafein alımıyla yaygın görülen düzensiz kalp ve nabız atımı olan atriyal aritmi ile ani ölümlere yol açan ventriküler aritmiler arasında bir ilişki bulunamadı.
Bağımlılık yapabilir
Tıp doktorları merkezi ve çevresel sinir sistemini uyaran bir ilaç olarak kullanılan kafeini makul ölçülerde kullanıldığında güvenli bir madde olarak kabul ediyor. Ancak kafeninin fazla tüketilmesinin bağımlılığa yol açabileceğini belirten uzmanlar, bağımlıların bir kısmında kafein almadıkları takdirde huzursuzluk, sinir, yorgunluk ve baş ağrısı gibi kafein yoksunluk belirtileri görülebileceğini belirtiyor.
NOT: Haberin 8 Şubat 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/kahve-de-aklandi-912699-saglik/) okunabilir.