“Kimliğiniz olmadan sokağa adım atmayın!”

OHAL hayatımızda neleri değiştirecek? Hacettepe Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu uyarıyor: “Artık kimlik bulundurma zorunluluğu gelmiştir. Yanınızda kimlik olmadan sokağa adım bile atmayın. Kimliğe dair yanlış bilgiye 3 ay hapis cezası bile verilebilir.”

22 Temmuz 2016 Vatan Gazetesi 15. sayfa
22 Temmuz 2016 Vatan Gazetesi 15. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Dün itibariyle 3 aylık OHAL resmileşti. ‘OHAL sürecinde neler olabilir? Vatandaş sokakta neyle karşılaşabilir? OHAL’de nasıl davranmak gerekir?’ soruları konunun uzmanı Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu’na sorduk. Prof. Dr. Fendoğlu, OHAL süresince yaşanabilecekleri VATAN’a anlattı.

“Çekirdek haklara dokunulamaz”
“OHAL sıkıyönetimin bir alt kategorisidir. Sıkıyönetim daha aşırı bir kriz varsa uygulanır. OHAL’de milletlararası hukuka aykırı tedbirler alınamaz. Temel hak ve özgürler belirli kriterler çerçevesinde kısıtlanabilir. Kişinin yaşama hakkına müdahale edilemez. Maddi ve manevi haklara dokunulması mümkün değildir. Kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. Suç ve cezalar geçmişe yürüyemez. Suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. ‘Çekirdek haklar’ dediğimiz bu haklara savaşta bile dokunulamaz.”

“AYM yolu kapalı”
“OHAL’de Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarılabilir. KHK’lar Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. Anayasa mahkemesince iptali söz konusu değildir. KHK’lar ile ilgili olarak AYM’ye gidilemez. İl valilerinin yetkileri artar. İdari işlemlere karşı açılacak davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilemez. Yapılacak soruşturma ve kovuşturmalar daha çabuk görülür. TBMM, OHAL süresini arttırıp, azaltabilir.”

“Kimliksiz gezmeyin”
“Artık kimlik bulundurma zorunluluğu gelmiştir. İnsanlarımızın sokağa çıkarken mutlaka kimlik bulundurması gerekir. Kimlik bulundurmamak ayrı bir suç oluşturabilir. Vatandaşın bu yüzden başı belaya girebilir. Yanımızda mutlaka nüfus cüzdanı ve bunun yerine geçen bir belge bulundurmalıyız. Üstünüzde kimlik olmadan, kimliğe dair verilecek yanlış bilgi 3 ay hapisle cezalandırılır.”

“Ev araması için mahkeme kararı şart”
“Belirli bölgelere giriş yasaklanabilir. Öğrenime ara verilebilir. Devlet memurlarının yıllık izinlerine, haberleşme araçları ve özgürlüğüne sınırlamalar getirilebilir. Tehlike arz eden binalar yıkılabilir. Belirli gıda maddeleri konusunda tedbirler alınabilir. Sokağa çıkmak ve araçların seyri yasaklanabilir. Sokakta kişilerin üstü, araçları ve eşyaları aranabilir. Ancak kişinin hakkında soruşturma yoksa cep telefonundaki bilgilere bakılamaz. Ev aramaları için CMK uyarınca mahkeme emri gerekir.”

“Ruhsatlı silah da yasaklanabilir”
“Gazete dergi ve broşürlerin basımı ile yurtdışından Türkiye’ye ya da belirli yerlere girmesi önlenebilir. Sinemalarda filmler denetlenebilir. Ruhsatlı dahi olsa silah taşımak yasaklanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile kişi ve toplulukların belirli yerlere girmeleri yasaklanabilir. Dernek faaliyetleri kısıtlanabilir. Gerek varsa kara, hava ve deniz kuvvetleri unsurlarıyla yurt dışına sınırlı olarak harekat planlanabilir.”

“İşçi çıkarmalarına tedbir”
“İşçi çıkartmamaları için işverenlere tedbir getirilebilir. Örneğin 3 ay boyunca işçi çıkaramazsın denilebilir. Alınan tedbirlere uyulmazsa 3 aya kadar hapis verilebilir. Asılsız, mübalağalı haber yayan basın organlarına 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Bilgi vermekten çekinenler, gerçeğe aykırı ya da yalan bilgi verenler 1 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılır.”

NOT: Haberin 22 Temmuz 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/-kimliginiz-olmadan-sokaga-adim-atmayin–969200-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.