Marmara’da 4.0, Ege’de 4.2’lik depremlerin ardından Yunanistan’da gerçekleşen 6.5 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Uzmanlar ise Yunanistan’daki depremin kaynağının farklı olduğunu ve Marmara ile Ege’de yaşanan depremlerle bir alakası olmadığını belirtiyor. Ayrıca Ege ve Marmara’daki depremlerin arkasından büyük bir deprem beklenmiyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Marmara’da 4.0, Ege’de 4.2’lik depremlerin ardından Yunanistan’da İyonya Denizi’nde yaşanan 6.5 büyüklüğündeki deprem Türkiye’yi korkuttu. Ancak uzmanlar Yunanistan’daki depremin kaynağının farklı olduğunu ve Marmara ile Ege’de yaşanan depremlerle bir alakası olmadığını belirtiyor. Ayrıca Ege ve Marmara’daki depremlerin arkasından büyük bir deprem beklenmiyor.
Ege ve Marmara’yla alakası yok
İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, üç depremin farklı olduğunu söylüyor: “Burada 3 deprem var. İyon Denizi’ndeki deprem bunlardan çok değişik. Biz buraya Güney-Ege dalma batma kuşağı diyoruz. Bir ucu İyon Denizi, bir ucu ise bizim Teke Yarımadası olmak üzere Göller Bölgesi’ne dek gidiyor etkisi. Burası ayrı bir kuşak. Son 5 yıldır Afrika’nın Anadolu, Ege Denizi ve İyon Denizi altına yılda 3.5 cm hızla dalıyordu. Günümüzde ise bu hız 5 cm’ye kadar çıktı. Yüzeryuvar dediğimiz sığ mağmadaki çevrim akım hızının artmasıyla Anadolu,Afrika’yı Ege’nin ve Yunanistan’ın üzerine doğru kaktırıyor. Onun yapmış olduğu bu gerginlikler bugün Yunanistan’daki depremi yarattı.
“Büyük deprem beklemiyorum”
Prof. Dr. Ercan bu bölgede büyüklüğü 8’e dek çıkan depremler ve 7 metreye kadar ulaşan tsunami oluşabileceğini belirterek küçümsenmemeli diyor. Ayrıca Marmara ve Ege’de yaşanan depremlerin arkasından daha büyük bir deprem beklemediğini belirtiyor: “Ege’de Midilli’nin batısında olan deprem Kuzey Anadolu kırığının saçakları üzerinde oluşmuştur. Bu bölge genellikle dingindir. Buradaki olağan bir gerginliği gösterir. Arkasından daha büyük bir depremin gelmesini beklemiyorum. 4,2’lik bir deprem ana depremi tetiklemez. Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede bu bölgede de büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekir. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ve bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. Geciken kentsel dönüşüm acilen bitirilmeli. Yoksa çok üzüleceğiz.”
“Marmara’daki deprem çok önemli değil”
İTÜ’den Prof. Dr. Okan Tüysüz de Marmara depreminin çok önemli olmadığı kanaatinde olduğunu belirtiyor. Tüysüz, Bu depremler bize fayın diri olduğunu gösteriyor. Fayın üzerinde hareket olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıllardaki depremlere baktığımızda 4-4.5 büyüklüğünde depremler olup arkasından küçük depremler gerçekleşiyor. Bu depremin çok önemli bir deprem olmadığı kanaatindeyim. Ama Marmara denizinde tıpkı bugün 4’ün olduğu gibi daha büyük bir deprem olacak ve hasar yaratacaktır. Mutlaka depreme karşı hazır olmalıyız.”
“Kaynakları farklı”
ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Koçyiğit’de Marmara ile Yunanistan’daki depremin kaynaklarının farklı olduğunu belirtiyor: “Yunanistan’da yaşanan deprem Marmara Denizi’nde olandan tamamen bağımsız. Akdeniz’in içinde aktif olan büyük bir fay zonu bulunuyor. Bu deprem denizde değil de karada olsaydı, Mora Adası’nın bulunduğu bölge ve çevresinde büyük bir yıkım yaşanırdı. Buraya 80 km uzaklıkta fayda sık sık depremler oluyor. Ancak Marmara Denizi ve İyonya Denizi’nde yaşanan iki deprem arasında bir bağlantı kurmamak lazım. Çünkü iki depremin kaynakları birbirinden çok farklı.”
NOT: Haberin 18 Kasım 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/komsu-daki-6-5-lik-deprem-turkiye-yi-etkilemez-885396-gundem/) okunabilir.