Kralların servetini emanet ettiği Türk

Londra’da kendi şirketini kuran ‘dahi Türk’ lakaplı Alp Sevimlisoy, Avrupa’daki varlıklı aileler ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kraliyet ailelerinin yatırımlarını yönetiyor. 2016’da Türkiye’yi ekonomik olarak çok daha olumlu bir tablonun beklediğini söyleyen Sevimlisoy, büyük bir İngiliz gayrimenkul şirketinin İstanbul ve Bodrum’da yatırımlar yapmak için anlaşmak üzere olduğunu belirtti.

8 Ocak 2016 Vatan Gazetesi 4. sayfa
8 Ocak 2016 Vatan Gazetesi 4. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Global finans piyasalarında aktif olan büyük girişim sermayelerini yöneten ‘Londra’daki dahi Türk’ lakaplı Alp Sevimlisoy, Ekim 2014’te kendi şirketi Asthenius Capital’i kurdu. Şirketin büyük hissedarı ve CEO’su olan Alp Sevimlisoy, Avrupa’nın özellikle de Monaco’nun prestijli aileleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kraliyet aileleri, çeşitli yatırım bankaları, Güney Amerika ve Asya’da yeni oluşan ultra zenginlerin yatırımlarını yönetiyor. Asthenius Capital’i ‘orta derece sermayeli butik finansal yatırım şirketi’ olarak tanımlayan Sevimlisoy’un 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir varlığı yönettiği tahmin ediliyor.

“Hizmet sektörüne ağırlık verilmeli”
Gayrimenkul alanında yatırım için Türkiye’ye sık sık gelen Alp Sevimlisoy ile İstanbul’da konuştuk. İşte Londra’daki dahi Türk’ün ağzından 2016’da yaşanacak gelişmeler: “Türkiye piyasasındaki en büyük sıkıntı şu anda likidite sıkıntısı. Lokomotif inşaat sektörü ama hizmet sektörüne de ağırlık vermek gerekiyor. Alt yapıya ağırlık verilmeli. Avrupa’daki her hizmet burada rahatlıkla bulunmalı. Türkiye’ye girişim sermayesi ve hedge fon şirketleri getirebilmeliyiz.”

“Devlet ve hükümet çok uyumlu”
“Türkiye için şu anda çok kuvvetli ve doğru bir iktidar var. Bunu yakalamışken değerlendirmek lazım. Uzun zamandır devlet ve hükümet bu kadar uyumlu çalışmamıştı. Bu ekonomik olarak olağanüstü bir durum. Bu uyumun devam etmesi için başkanlık sisteminin gelmesi hayati önem taşıyor. Bu uyum varken yakalamışken agresif olmalıyız. Türkiye’deki finansal kurumlar yurtdışına daha çok açılmalı. Denizcilik çok önemli. Yunanistan yavaş yavaş toparlanacak. Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail üçgeni önem kazanacak. Türkiye ve İsrail’in ortak çalışması gerekiyor. Bu kilit üçgende enerji koridoru çok önemli. İsrail ve Türk bankaları karşılıklı olarak şubeler açmalı. Ayrıca Avrasya bölgesindeki ülkelerin alt yapı çalışmaları Türk firmaları için önem kazanıyor.”

“2016 daha iyi olacak”
“2016, geçtiğimiz seneye göre çok daha iyi geçecek. İki seçimin yapıldığı 2015’ten daha zor bir yıl olamazdı. Ancak ekonomik olarak seçim sonuçları iyi çıktı. Dünya vizyonunda Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir yeri var. Türkiye’nin likidite sıkıntısı Mart ya da Nisan ayı gibi çözülür.”

“Çocuklarını okutmaya Türkiye’ye getiriyorlar”
“Türkiye bölgenin İsviçre’si. Öngörülerimize göre parayı içerde tutan ve modernleşemeyen Suudi Arabistan yaklaşık 6 yıl sonra ekonomik açıdan ciddi felaket yaşayacak. Suudiler geçmişte New York ve Londra’ya giderken şimdi Londra ve Türkiye’ye geliyorlar. Eskiden Ortadoğulu yatırımcı Türkiye’den sadece ev alıyordu. Şimdi ev alıyorlar, şirketlerini taşıyorlar, yeni şirket kuruyorlar, banka hesaplarını transfer ediyorlar ve en önemlisi ailelerini buraya getirerek çocuklarını okutuyorlar. Körfez yatırımcısı çocuklarını bir ülkeye getiriyorsa uzun vadeli yatırım yapacak demektir. Bizim yatırımcılarımız arasından çocuklarını Türkiye’ye okutmak için getirenler var. Türkiye artık markalaşıyor. İstanbul, hem Körfez hem de Avrupa için ideal bir yatırım yeri.”

“İngiltere modeli”
“AB ile anlaşmaların konuşulmaya başlanması sonrası bazı Arap yatırımcılar Schengen’den yararlanabilmek için Türk pasaportu almaya çalışıyor. İngiltere böyle başarılı oldu. Gelin, ailelerinizi getirin, sadece ev almayın, şirket kurun, pasaport alın, burası rahat ve güvenli dediler. Bu sayede tüm gelir İngiltere’de harcandı ve tüm yatırım oraya yapıldı. Tüm yatırımcılar İngiliz oldu.”

İngiliz gayrimenkul devi geliyor
“Bu yaz çok köklü ve sektöründe önemli bir oyuncu olan bir gayrimenkul şirketini Türkiye’ye getireceğiz. Anlaşmanın ana maddelerini imzaladık. Şu anda iki tarafın hukukçuları detaylar üzerinde çalışıyor. Bu ay Londra’da görüşmelerimiz var. Her hafta sözleşmeler üzerinden geçiyoruz. İngiliz şirketle İstanbul ve Bodrum’da özellikle yabancılara yönelik inşaatlar yapmayı planlıyoruz. Asthenius Capital’in Türkiye ve İngiltere’de böyle bir yatırımcı kitlesi var.”

Dünyanın en iyisi oldular
Dünyanın en önemli işletme okullarından biri olan London City Üniversitesi CASS Busines School’da okuduğu bankacılık ve uluslararası finans bölümünden mezun olan Alp Sevimlisoy, artık CASS’ın yönetim kurulunda yer alıyor. Önümüzdeki dönemde altyapısı doğru bir şekilde oturtulabilirse dijital bankacılık alanında çalışmak istediklerini söyleyen Sevimlisoy’un kendi gibi genç olan şirketi geçtiğimiz günlerde finans dünyasının en prestijli ödüllerinden birini kazandı. Asthenius Capital dünyadaki 150 bin ultra varlıklı yatırımcı ve 95 bin profesyonel finans yöneticisinin oylarıyla belirlenen Wealth&Finance Fund Awards’ta ‘Gelişmekte olan ülkelere odaklanan en iyi yatırım ve portföy şirketi’ seçildi.

NOT: Haberin 8 Ocak 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/krallarin-servetini-emanet-ettigi-turk-902602-yasam/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.