Yaydığı koku ve kötü görüntüyle Kadıköylüleri endişelendiren Kurbağalıdere’deki atık suyun ayrıştırılması çalışmalarında ikinci aşama başladı. DLH’dan gelen 30 metrelik tarama gemisi Kazar 6, dere dibinden balçık çıkarıyor. Öte yandan Kalamış’tan alınan deniz suyu pompalarla dereye veriliyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
FOTOĞRAFLAR: ADEM GİDEN / KADIKÖY LIFE
Yaydığı koku ve görüntüyle Kadıköylüleri endişelendiren Kurbağalıdere’deki atık suyun ayrıştırılması çalışmalarında ikinci aşama başladı. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından başlatılan temizlik çalışması için Kurbağalıdere’ye ‘Yengeç’ isimli tarama teknesi girmişti. Temizliğin daha hızlı ilerlemesi için dereye DLH’ya (Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) ait tarama gemisi ‘Kazar 6’ ve çıkan balçığı taşıyacak ‘Dökü 9’ ve ‘Dökü 10’ döker gemileri önceki gün Kurbağalıdere’ye geldi. Yengeç adlı tekneden daha güçlü ekskavatöre sahip olan 408 gross ton ağırlığındaki 30 metrelik tarama gemisi ‘Kazar 6’, 12 metre derinliğe kadar tarama yapabiliyor. Saatte 300 metreküp balçık çıkarabilen Kazar 6 sayesinde çalışmalar hızlandı. Kazar 6’nın dipten çıkardığı balçık ise Dökü gemilerine yükleniyor.
Temiz deniz suyu pompalanıyor
Kurbağalıdere’nin denizle birleştiği Kalamış’ta ise Alkor 3 gemisinin yaptığı derinleştirme çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta dereyi inceleyen İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay kısa süre içinde Kurbağalıdere’ye deniz suyu verileceğini açıklamıştı. İSKİ’ye ait 4 pompa ise dereden aldığı atık suyu kolektörlere verirken, İstanbul İtfaiyesi’nin kurduğu sistemle Kalamış’tan alınan temiz deniz suyu Yoğurtçu Parkı’ndan pompayla dereye veriliyor. İBB önümüzdeki günlerde dereye daha büyük bir pompa sistemi kurarak daha fazla temiz deniz suyu taşıyacak.
Derede akış başladı
Yapılan temizlik çalışması ilk etkisini göstermeye başladı. Durgun bir halde olan derede az da olsa akışkanlık sağlandı. Yüzeyden çıkarılan çamur ve atık madde ise İBB’ye ait kamyonlarla taşınıyor. Öte yandan Kurbağalıdere’nin ıslahında en önemli nokta olan kanalizasyon çalışmasının ikinci etap yapımı ise devam ediyor. Metro ve Avrasya Tüp Geçişi’nden kullanılan TBM’in (tünel açma makinesi) farklı bir modeliyle kanalizasyon kolektörleri için tünel açma çalışması sürüyor. Uzmanlar yapılan temizliğin ardından 2015 sonunda kötü koku ve görüntü kirliliğinin ortadan kalkacağını belirtiyor.
NOT: Haberin 7 Ağustos 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/kurbagalidere-ye-deniz-suyu–851300-gundem/) okunabilir.