İstanbul’da trafiğin en yoğun olduğu noktalardan biri olan Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sistemi için çalışmalara başlandı. Gişelerde giriş ve çıkışlarda bulunan şerit sayısında düzenlemeler yapıldı. Ancak düzenlemelere rağmen ağır tonajlı araçların Mahmutbey gişelerini kullanması sıkışıklığa neden olmaya devam ediyor.
ESRA CAN SİNAV / HABER MERKEZİ
FOTOĞRAFLAR: İLKER AKGÜNGÖR
İstanbul’da trafik sorunun en yoğun yaşandığı yerlerin başında TEM’in İstanbul şehir girişi olarak kabul edilen Mahmutbey Gişeler ve Kavşağı’nda yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, gişelerde yaşanan sorunun çözümü için çalışmalara başladı. HGS ve OGS geçişlerini tek bir sistemde birleştiren ‘Serbest Geçiş sistemi’ için düğmeye bastı. Aynı bölgede bulunan Mahmutbey Kavşağı ise başka bir trafik sorununun merkezi haline geldi. Çünkü burada da özellikle ağır tonajlı araçların sebep olduğu sorun yaşanmaya başladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne tek gidiş noktası olan bu kavşak, kamyon ve TIR’ların oluşturduğu trafik yüzünden geçilmez hale geldi. Yaşana bu sorunu uzmanlara ve muhataplarına sordukB:
“Tek çare Kuzey Marmara Otoyolu”
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte trafik yükü artan Mahmutbey gişeleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Ağır tonajlı araçların 3. köprüden geçişi zorunlu kılındı. Şimdi o aracın Edirne istikametine gitmesi için trafiğe girmesi gerekiyor ve bunun içinde kullanabileceği tek yol Mahmutbey gişeleri. Bu şekilde ağır tonajlı araçları 3. köprüden geçirip tekrar Mahmutbey’de sıkıştırıyoruz. Halbuki baktığımızda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden hiç ağır tonajlı araç geçmiyor, FSM’den de belli saatlerde geçiyor ama 3. köprüden 7 gün 24 saat araç geçişi sağlanıyor. Bu da aralıksız geçen araçların Mahmutbey gişelerinde sıkışıklığa neden olması demek. Dolayısıyla ağır araçların yarattığı bu sıkışıklığın gişelerin hayata geçirilmesiyle azalacağını düşünmek mantıklı değil. Yaklaşık 2 yıl sonra tamamlanması planlanan Kuzey Marmara Otoyolu projesi ağır tonajlı araçların neden olduğu trafiğe çözüm olacak. Mahmutbey geçişlerinde girişi 5’e düşürülmüş, çıkışı da 3 şerit olan düzenleme trafiği otomobiller için bir rahatlama sağlayacak ancak kesin çözüm için bir an önce Kuzey Marmara Otoyolu projesinin tamamlanması gerekiyor.”
“Başka yolu yok”
“Mahmutbey gişelerine 1. köprü çevre yollarından FSM’den ve 3. köprüden gelenler var. Yani Edirne istikametine gidecek olan araçların tek geçiş noktası Mahmutbey gişeleri. Bakırköy’den, Beşiktaş’tan, 3. köprüden ya da Ümraniye’den gelen biri eğer Tekirdağ’a gidecekse temel geçiş orası, başka yolu yok.”
KAMYONCULARDAN ÖNERİ:
“Tahliye alanları kurulsun”
İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası’ndan Hanifi Oğus ise gişelerde yaşanan sıkışıklığın kendilerini büyük ölçüde etkilediğini ve konuyla ilgili olarak daha önce Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’ne (UKOME) tahliye alanları oluşturulması yönünde proje sunduklarını belirtti. Oğus, “UKOME’ye bildirdiğimiz projede İstanbul’un Anadolu ve Avrupa girişlerine tahliye alanları oluşturulmasını ve Ağır tonajlı araçların yüklerini bu tahliye alanında boşaltarak küçük kamyonetlerle İstanbul içine dağıtılmasını önerdik. Ama hala bir çalışma yapılmadı. Hepimiz mağdur oluyoruz” dedi. İstanbul Kamyonular Esnaf Odası’nın raporlarına göre köprülerden ticari araçlar da olmak üzere günde 12 bin ağır tonajlı araç geçişi sağlanıyor.
NOT: Haberin 8 Ekim 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/k-marmara-yolu-bitmeden-mahmutbey-gecilmez-993232-gundem/) okunabilir.