Dershane temsilcileriyle Ankara’da yapılan toplantıda MEB yetkilileri dönüşüm okulları olan temel liselerden geri adım atılmayacağını belirtti. Bakanlık temel liselere kayıtların devam edeceğini, veli ve öğrenciler için endişe edecek bir durum olmadığını ifade etti. AYM’nin kararıyla ilgili ortaya çıkan sorular için ise gerekçeli karar bekleniyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Dershane kurumlarını temsil STK’ların yöneticileri Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’nda Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Faruk Yelkenci ve daire başkanlarıyla AYM’nin kararından sonra ne yapılacağını tartışmak için bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantıya dershaneleri temsilen Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, TÖDER Başkan Yardımcısı Metin Özer, Özel Eğitim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanı Ahmet Akça, Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, Özel Dershaneler ve Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü katıldı.
Temel liseler devam edecek
Toplantıda bakanlığın yol haritasını belirlemek için gerekçeli kararı beklediği ifade edildi. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından dershaneleri temsil eden STK’lar yine Ankara’da bu kez Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile buluşacak. Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri temel liseler ve dönüşümün arkasında durduklarını net ifadelerle belirtti. Buna göre dershaneden dönüşerek temel lise olan okullar geçen yıl olduğu gibi eğitim ve öğretime devam edecek. Yeni ruhsat alarak dönüşen temel liseler ise Temmuz ayında başlayan kayıtları almaya devam edecek. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında ise temel liseler yerini alacak.
Özel okul desteği kesilmeyecek
Özel okullara geçen öğrencilere verilen eğitim ve öğretim desteğiyle ilgili gerekçeli kararda aksi bir tutum olmadıkça bir değişiklik yapılmayacak. MEB geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında 167 bin öğrenci için 576 milyon lira destek ödemesi yaptı. Okul öncesi 2 bin 500, ilk ve ortaokul, temel lise için 3 bin, lise öğrencilerine ise kişi başı 3 bin 500 lira destek vermişti. Bakanlık yetkilileri veliler ve öğrencilerin durumlarında bir değişiklik yaşanmayacağını ve müsterih olmalarını telkin etti.
Üniversite hazırlık yok, resim müzik var
AYM’nin aldığı kararla ilgili olarak MEB yetkilileri de gerekçeli kararın önemli olduğunu söylerken bir konuya ise dikkat çekiyorlar: “Dershaneler kapatılmadı, sadece yeni statüler belirlendi. Özel girişimciler yani hizmet vermek isteyenler bu statülere göre MEB’Den izin alacaklar. Bu statüler içinde etüd merkezleri, temel liseler, kurslar bulunuyor. Örneğin kurslarda İngilizce, müzik, resim dersleri verilebilecek. Ancak üniversiteler hazırlık gibi bir statü yok. Hal böyle olunca MEB ruhsat vereceği zaman yönetmeliklere göre olmayan statüyü onaylamayacak.
Dershane ruhsatları yenilenmeyecek
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise yaptığı açıklamada, AYM’nin dershaneleri kapatması kararı verdiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nda artık dershane statüsü kalmadığını söyledi. Ünal açıklamasında şimdiye kadar dönüşüme başlamayan dershanelerin 1 Eylül’den itibaren statü olmadığı için dershane olarak devam edemeyeceğini belirtti. Toplantıda gündeme gelen bu ve diğer tartışmalı konular için, yine gerekçeli kararın açıklanmasıyla yeni adımların atılacağı ifade edildi.
MEB onay vermeyecek
Açılışta çalışma ruhsatı alan her dershane eğitim yılının başladığı Eylül ayında sözleşme imzaladığı öğretmenler ve vereceği derslerin programı ile müfredatını göndererek MEB’ten ‘eğitim ve öğretim onayı’ alıyor. MEB geçtiğimiz Eylül’de başvuruları onayladı ancak bu yıl böyle bir statü olmadığı için onaylamayacağını belirtti. ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, “MEB’ten onay alınmazsa eğitim ve öğretim süreci başlamıyor. Dershane statüsü olmadığı için onay verecek makam da yok. Biz sürecin başladığı ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurduğumuzda, ‘bizim böyle bir uygulamamız yok’ diyerek başvuruyu geri gönderirler” diyor.
“MEB’te dershane statüsü yok”
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise dershanelerin kapatılmasını iptal eden kararla ilgili şöyle konuştu: “MEB bünyesinde her bir eğitim kurumunun statüsü okul, özel okul, kurs, etüt merkezi şeklinde tanımlıdır. Meclis yaptığı düzenlemeyle bu statüyü kaldırdı. Dershanelerin 1 Eylül 2015’e kadar dönüşümü sağlanıp kapanması AYM’nin kararıyla iptal oldu. Ancak AYM daha önceki kanunun yürürlüğe girmesi konusunda bir karar alamaz. Şu anda MEB’te dershane statüsü diye bir statü söz konusu değil. Öncelikle gerekçeli kararı görmemiz lazım. Ama her halükarda şu ana kadar dönüşümünü sağlamayanlar dershane olarak devam edemeyecek. Çünkü bir statüleri ve kanunları olmadığı için MEB bunları, “Statünüz nedir? Bünyemizdeki statülerden birini seçin. Okul mu, kurs mu (İngilizce, resim, müzik), yoksa etüt merkezi mi olmak istiyorsunuz?” diye soracak. Statüsü olmadan bir kurumun eğitim vermesi mümkün değil. Dolayısıyla MEB bu kurumlara bir tanımlama çağrısı yapacaktır.”
“MEB dönüşümde kararlı”
İbrahim Taşel (TÖDER Başkanı)
“MEB gerekçeli karara göre bir yol haritası belirleyecek. Ancak dönüşüm okulu olan temel liselerle ilgili herhangi bir sorun olmadığı, temel liselerin öğrenci almaya ve öğretime devam edeceğini belirttiler. Eğitim ve öğretim desteğiyle ilgili bir uygulama eksikliği de söz konusu değil. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından 1 Eylül’den itibaren dershanelerin ruhsatının yenilenip yenilenmeyeceği de netleşecek. Bakanlık yetkilileri bu süreci dershane dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürüteceklerini söylediler. Veliler ve öğrencilerin endişe etmesini gerektirecek bir durum olmadığını ve dönüşüm sürecindeki okulların bundan sonra devam etmesi yönünde bir karar verildiğini net olarak belirttiler. Temel liseler bir lise türü. Bunu açma ve temel lise diye bir lise oluşturmak MEB’in yetkisinde olduğu için bakanlık bu konuda oldukça net davranıyor.”
NOT: Haberin 16 Temmuz 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/donusumden-geri-adim-yok–813170-gundem/) okunabilir.