Merdiven altı bot, çakma kaptanla ölüme yolculuk!

İnsan tacirleri göçmenleri merdiven altında 4-5 bin liraya mal ettikleri uygun olmayan ince kumaşlarla üretilen, hayat kurtaracak hiç bir standarta sahip olmayan şişme botlarla ölüme yolluyor. Çakması 5 bin TL olan şişme botların gerçeği 30 bin Euro civarında satılıyor.

31 Ekim 2015 Vatan Gazetesi 13. sayfa
31 Ekim 2015 Vatan Gazetesi 13. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, merdiven altı üretilen botlara dikkat çekmişti. VATAN’ın geçtiğimiz Nisan ayında yayınladığı mültecilerin ölüm yolculuğuyla ilgili haberde konu şöyle anlatılmıştı: Göçmenler için bir diğer tehlike ise şambrel olarak bilinen otomobil iç lastiği ve merdiven altı lastik şişme botlar. İnsan Kaçakçıların en gözde araçları ise fark edilmemesi ve kolay taşınabilmesi nedeniyle şişme lastik botlar. Bir atölyede 4-5 bin liraya mal edilen ve çalıntı bir motor takılan şişme botlara genelde çoğu zaman can yeleği olmayan 40-60 kişi bindiriliyor.

Çakma kaptan!
Ayrıca merdiven altında üretilen bu botlara ‘canı kıymetli’ kaçakçılar da binmiyor. Şişme bot denize indirilince göçmenler arasındaki denizciliğe en yatkın kişiye kısa bir sürüş eğitimi verildikten sonra teslim ediliyor. Koy içindeki hareketsiz denizden birden açık denize çıkan ve belki de hayatında ilk kez deniz gören ‘çakma’ kaptan yönetimindeki bottakilerin eğer deniz dalgalı ve rüzgarlıysa hayatta kalabilmek için tek şansları Sahil Güvenlik’e ulaşmak oluyor. Albay Murat Yılmazarslan, “40-60 kişiyi taşıyacak bir şişme botun en az maliyeti 100 bin ile 200 bin lira arasında olur. Ancak sıradan bir marketten alınan çocukların binmesi için üretilmiş şişme lastik botta 10 kişi yakaladığımız bile oldu” diyor.

“Sertifikalı olmalı”
Denizci Spor Malzemeleri Genel Müdürü Kerem Kılıçer, zodyak olarak anılan şişme botların genelde 1200 denye denilen 9 mm kalınlığında özel PVC kumaştan üretilmeleri gerektiğini belirtiyor: “Zodyak botlar genelde yurtdışından geliyor. Bu botlar sağlam olması ve taşıdığı insanların güvenliği için en az 1200 denye yani 9 mm. kalınlığında özel PVC kumaştan üretilmeli. Ayrıca 2.5 metreden büyük her deniz aracı gibi botlarda liman başkanlığına kayıt ettirilmeli, botlarda ISO 6185 belgesi ve CE sertifikası bulunması gerekir. Merdiven altında üretilenler ise genelde daha ince malzemeden ve denge noktalarına dikkat edilmeden üretiliyor.”

Gerçeği 15-30 bin Euro arasında
Uzmanlar hava tüpleri ve şişirebilir alt omurgadan oluşan botlar için en kritik malzemenin hava tüpleri olduğunu belirtiyor. Hava tüplerine doldurulan hava oranının, botun omurgasının bulunmasının kötü havalar için kritik olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar 3 hava tüpüne sahip bir şişme botta, 2 tüpün delinerek havasının boşalması durumunda dahi tek tüp ile işlevine devam edebilecek kullanıcıyı güvenle karaya götürebilecek yapıda tasarlandığını, ancak merdiven altı üretilen botlarda bu ve benzeri önlemlerin gözetilmediğini söylüyor. Uzmanlar botları kullanırken maksimum ağırlık ve denge dağılımının hayati derecede önemli olduğunu belirtiyor. Standartları karşılayan 7 kişi ve üzerinde insanın binebileceği şişme botların fiyatları ise ortalama 15 bin ile 30 bin Euro arasında değişiyor.

NOT: Haberin 31 Ekim 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/insan-tacirleri-bot-atolyesi-kurmus–879305-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.