Türk savunma sanayi meskun mahal operasyonları için insansız çözümler üretiyor. Son olarak Alkar R4 İKA’ya (İnsansız Kara Aracı) entegre edilen ve dakikada 4 bin mermi atabilecek şekilde geliştirilen yerli ‘Gatling’ silah sisteminin yakın dönemde güvenlik güçleri tarafından kullanılması bekleniyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Afrin’de devam eden Zeytin Dalı Harekatı’nda meskun mahal aşamasına yaklaşıldı. Daha önce yurtiçinde yürütülen meskun mahal operasyonları hem TSK’ya hem de İçişleri Bakanlığı’na bağlı JÖH ve PÖH timlerine önemli tecrübe kazandırdı. Türk savunma sanayi ise meskun mahal çatışmalarından gelen verilerin ışığında operasyonlarda kullanılması için insansız çözümler geliştiriyor.
Patent başvurusu yapıldı
Bu kapsamda SATEK-ARGE’nin geliştirdiği özgün ve milli ‘Gatling’ silah sistemi dikkat çekiyor. Şirket ihtiyaca göre 7,62X51mm, 12,7X99mm, 20,0X102mm, 25,0X137mm kalibrede dört değişik mermi ve topa uygun Gatling silah sistemi hazırlayabiliyor. Patent başvurusu yapılan sistem benzerlerinden daha hafif ve tutukluk ihtimalini düşüren yapısı ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 30 kg gelen 7,62X51 mm Gatling sistemi önerilen tasarımda 17 kg’dan az bir ağırlığa sahip olacak.
Dakikada 4 bin mermi
Muadillerinden yaklaşık 15 kg daha hafif olan sistem, bir seferde en fazla 15 saniye kesintisiz ateş edebiliyor. 15 saniyede bin mermi atabilen Gatling sistemi yeterli besleme sağlanıldığı takdirde dakikada yaklaşık 4 bin mermi atabilecek. Savunma uzmanları Gatling silah sisteminin Kirpi, Ejder Yalçın, Vuran, Cobra2 gibi araçların üzerinde yakın ateş destek vasıtası olarak faydalı olacağını belirtiyor. Sistemin sonraki aşamada ASELSAN’ın ürettiği ‘SARP UKS’ (Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi) gibi tankların üzerinde de kullanılabileceği vurgulanıyor.
İnsansız kara aracı
Son olarak SSM’nin düzenlediği ‘Roboik-İnsansız ve Otonom Kara Araçları Tasarım Yarışması’nda sergilenen Gatling sistemi Alpera Savunma Sistemleri’nin geliştirdiği Alkar R4 İKA’nın (İnsansız Kara Aracı) sisteminin üzerinde yer aldı. R4’ün 6 tekerlekli ve paletli versiyonlarının da tasarımları sürüyor. Alkar R4 İKA dört tekerleğinde elektrik motoru bulunuyor. Elektrik motorunu şarj eden dizel jeneratör ile hareket ediyor.
SSM’den insansız araç atağı
Uzmanlar Gatling sisteminin ileriki dönemlerde 20 yada 25 mm kalibrelik modellerinin T-129 Atak helikopterlerine entegrasyonunun bile mümkün olabileceğini vurguluyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da (SSM) insansız ve akıllı kara araçları üretimi için düğmeye bastı. İnsansız ve akıllı kara araçlarının milli imkanlarla geliştirilmesi için Roboik Yarışması başlatıldı. Her yıl düzenlenecek yarışmalar sayesinde Türkiye, verilen görevi uzaktan kumanda edilmeden yerine getirebilen akıllı insansız araçlar üretecek. Aralık ayında finali yapılan ‘Roboik-İnsansız ve Otonom Kara Araçları Tasarım Yarışması’nın giderek daha geliştirileceği bildiriliyor.
NOT: Haberin 28 Şubat 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/meskun-mahale-insansiz-cozum-1146729-gundem/) okunabilir.