Başbakan Binali Yıldırım, Afrin’e yapılan Zeytin Dalı harekatında yüzde 70 oranında milli silah ve mühimmatların kullanıldığını açıklamıştı. 72 savaş uçağının aynı anda ve eşzamanlı olarak düzenlediği hava akını ile tarihe geçen harekat, aynı zamanda kullanılan yerli ve milli üretim silah, araç, gereç ve teçhizatlarla da bir ilke sahne oluyor. Türk savunma sanayinin ürettiği ürünler fark yaratıyor ve sahada hayat kurtarıyor. İşte o yerli ve milli silahlar…
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Afrin’de PKK/YPG terör örgütü varlığının sonlandırılmasına yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, Mehmetçik başarılı operasyonu adım adım hedefe taşıyor. 72 savaş uçağının aynı anda ve eşzamanlı olarak düzenlediği hava akını ile tarihe geçen harekat, aynı zamanda kullanılan yerli ve milli üretim silah, araç ve gereçlerle de bir ilke sahne oluyor.
Fark yaratıyor
Başbakan Binali Yıldırım’ın “Yüzde 70 oranında milli silah kullanılıyor” dediği harekatta, Türk savunma sanayinin ürettiği ürünler fark yaratıyor ve sahada hayat kurtarıyor. TSK’da 24 yıl boyunca ağırlıklı olarak terörizmle mücadele konusunda çalışan emekli albay ve 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Başkanı Erol Başaran Bural yerli silahları VATAN’a değerlendirdi…
“Teröristlerin korkulu rüyası”
Kasırga T-300 ÇNRA: “Silah ve teçhizatlar içinde harekâtın başlangıcında çok sayıda teröristi etkisiz hale getiren, Çok Namlulu Roketatar Sistemi (ÇNRA) kategorisinde yer alan Kasırga ve Sakarya sistemleri öne çıkıyor. T-300 Kasırga ÇNRA sistemini 302 mm çapında, gece ve gündüz şartlarında, her türlü hava koşulunda, alan hedeflerine karşı görmeyerek atış yapabilen bir atış destek taktik silah sistemi. Taşıdığı 4 adet roketi tek tek veya seri şekilde ateşleyebilen, 100 km mesafeye kadar atış yapabilen uzun menzilli roket sistemi Kasırga, yüksek ateş gücü, süratli atış kabiliyeti ve nokta atışı yapabilme özelliğiyle terör örgütünün Afrin’deki korkulu rüyası haline geldi.”
Sakarya T-122 ÇNRA: “Terör hedeflerini baskı altına alan T-122 Sakarya ÇNRA, yüksek öncelikli hedeflere görmeden ateş eden, Afrin bölgesinde manevra yapan Mehmetçik ve ÖSO birliklerine etkin bir ateş desteği sağlıyor. Roketsan’ın ürettiği sistem, 6×6 veya 8×8 taktik tekerlekli araçlarla arazide uygun yerlere taşınarak, 3 km’den 40 km’ye kadar sıfır hatayla vuruyor.”
T-155 Fırtına Obüsü: “Mehmetçiğin en etkili ateş destek yardımcılarından biri olan 47 tonluk Fırtına obüsleri, 40 km mesafeden etkin ateş desteği sağlayabilen yegâne silah sistemlerinden biri. Poyraz mühimmat aracı sayesinde 48 obüs mühimmatı 20 dakikada yükleniyor. 30 saniyede atışa hazır hale geliyor. 15 saniyede 3 atış yapabiliyor.”
T-129 ATAK helikopteri: “TSK’ya 27’incisi teslim edilen ATAK helikopteri çevikliği ve silah gücüyle öne çıkıyor. Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilen ATAK, aynı anda 8 güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 güdümlü CİRİT, 2 STINGER, 20 mm’lik 500 top mermisi taşıyor. Ayrıca 70 mm’lik 76 güdümsüz füzeyle görev yapabiliyor.”
Cirit Füzesi: “Harekâtın 4’üncü gününde ATAK ile sahneye çıkan 70 mm’lik lazer güdümlü Cirit, hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli yeni nesil füze. Zırh delici, personel, yangın çıkarıcı ve yüksek infilaklı başlıklara sahip Cirit füzeleri, 1.5 ile 8 km arasındaki hedefleri yüzde 100 doğrulukla imha ediyor.”
UMTAS Füzesi: Uzun Menzilli Anti-Tank Füzesi (UMTAS) 8 km azami menzil ve 500 mt asgari menzile sahip. 160 mm çapındaki UMTAS, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında, sütre arkasında gizlenmiş hedeflere atış yapabiliyor.”
MPT-76 Piyade Tüfeği: “Milli piyade tüfeği MPT-76’lar komandolarımızın ateş gücüne güç katıyor. Soğuk ve sıcak hava, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testin tamamını hatasız geçen MPT-76, -40 ile 65 derece sıcaklıkta ve balçıkta bile sorunsuz olarak çalışıyor. Emsallerinden hafif olmasıyla arazideki personelimize kolaylık sağlayan, 600 metre etkili menzile sahip MPT-76, dakikada 650 atım yapabiliyor.”
Güdüm kitleri: ASELSAN ile TÜBİTAK/SAGE işbirliğinin ürünü olan Lazer, Kanatlı ve Hassas güdüm kitleri genel maksat bombalarını akıllı mühimmatlara dönüştürüyor. 25 ile 100 km arasındaki hedefleri vuran güdüm kitleri sayesinde savaş uçaklarımız Suriye’ye girmeden yurtiçinden yapılan ateşlerle terör hedeflerini vuruyor.”
Bayraktar TB-2 İHA/SİHA: “Afrin semalarında uçan Bayraktar TB-2 İHA/SİHA’lar 24 bin ft uçuş irtifası, 150 km haberleşme mesafesi, 55 kg faydalı yük taşıma kapasitesi, 24 saat havada kalma süresiyle sınıfının en iyisi. Mehmetçiğin gökyüzünde gözü olan İHA’lar Afrin’deki teröristlerin yerlerini tespit edilerek komuta merkezlerine aktarıyor. Tespit edilen hedefler hava kuvvetleri, topçu birlikleri ya da ÇNRA sistemleri tarafından ateş altına alınarak imha ediliyor. Dört adet MAM-L (Mini Akıllı Mühimmat) taşıyabilen Bayraktar SİHA ise göreve hazır bekliyor.”
KORAL: “Gelişmiş elektronik harp sistemi KORAL, düşman radarlarını kör etmek, şaşırtmak ve aldatmak için kullanılıyor. Zeytin Dalı Harekatı’nda PKK/PYD’nin kullandığı muhabere sistemlerinin etkin bir şekilde karıştırılması, terör örgütlerinin kullandığı iletişim sistemlerini tespit ve köreltme maksadıyla kullanılıyor. KORAL, teröristlerin haberleşmesini engelleyerek komuta sistemlerine darbe vuruyor.”
Engerek Lazer Hedef İşaretleme Cihazı: “Ani yakın hava desteği kapsamında komando ve özel kuvvetler birlikleri tarafından kullanılan Engerek ve Çıngırak lazer hedef işaretleme sistemleri sayesinde tespit edilen hedefler gözle görülmeyen bir lazer ışınıyla işaretledikten sonra savaş uçaklarınca ateş altına alınıyor. Lazer güdümlü mühimmat savaş uçağından bırakıldığında, hedef üzerine tutulan lazer ışını akıllı mühimmatı hedefe güdümleyerek 1 metre doğrulukla vurulmasını sağlıyor.”
Piton/Boa Termal Silah Dürbünü: “Piton/Boa termal silah dürbünleri harekâtta ihtiyaç duyulan yüksek performanslı termal görüş yeteneğini küçük bir hacimde sunarak, Mehmetçiğe gece koşullarında görüş ve ateş üstünlüğü imkânı sağlıyor.”
Zırhlı araçlar: “Harekatta kullanılan Kirpi, Kobra ve Ejder Yalçın zırhlı personel taşıyıcılar (ZPT) 9 ile 13 arasında tam teçhizatlı personel taşıyabiliyor. Mayına, balistik tehditlere ve el yapımı patlayıcılara dayanıklı olan ZPT’ler Afrin bölgesindeki tehditlere karşı askerimize üstün zırh koruması sağlıyor. Kirpi’lerin bir kısmı Roketsan imalatı yeni kullanılmaya başlanan ve RPG ağı olarak da bilinen ‘Esnek Katmanlı Kafes Zırh’ ile bölgeye intikal etti.
NOT: Haberin 26 Ocak 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/milli-silahlar-tarih-yaziyor–1137750-gundem-galeri-haber/?Sayfa=1) okunabilir.