Milli İstihbarat Teşkilatı havadan elektromanyetik dalgalar ve sinyal temelli istihbarat toplayabilmek için yerli İHA’ları inceliyor. Bayraktar TB2 ile TAİ’nin ürettiği ANKA’nın yapıldığı tesisleri inceleyen MİT yetkilileri, yerli İHA’ların uçuşlarını da izledi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Bir süredir havadan istihbarat toplayabilmek için araştırmalar yapan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bu amaçla yerli ve milli projeleri inceliyor. MİT’in yeniden yapılandırılması kapsamında devam eden çalışmalar için TAİ’nin ürettiği ANKA ve TSK envanterine giren Bayraktar TB2’nin yapıldığı tesisleri inceleyen MİT yetkilileri, milli İHA’ların uçuşlarını da izledi. MİT’in edineceği İHA’larla terör faaliyetleri ve Türkiye’ye yönelik dış tehditleri izleyecek.
‘Sinyal İstihbarat’ cihazları takılacak
MİT’in incelemeler sonunda edineceği İHA’lara hassas görüntü alan kameralar dışında ‘Sinyal İstihbarat’ (SIGINT) cihazları takılması bekleniyor. Sinyal istihbaratı elektromanyetik dalgaların ya da sinyallerin elde edilmesiyle sağlanıyor. Düşman veya potansiyel tehdit unsurları tarafından kullanılan haberleşme aygıtları ve diğer elektronik cihazların yaydığı radyo dalgaları ile kablo üzerinde taşınan analog ve dijital aktarım cihazlarla yakalanarak analiz edilmesi sonucu gizli bilgilere ulaşılıyor. Ayrıca ses ve veri içeren radyo dalgaları trafiğini hedef alan sistem; askeri haberleşme, radyo, telefon ve e-postaları da takip edebiliyor.
Havada sinyal toplayacak
İHA’lara takılacak Sinyal İstihbarat cihazları üç önemli görevi yerine getirecek. Cihazlar ilk olarak havadaki tüm sinyal yayınlarını toplayıp kaydedecek. Bu kayıtlar daha sonra deşifre ve analiz edilecek. DF sistemleri olarak adlandırılan bir diğer cihaz ise arazide kullanılan telsiz, telefon ve uydu telefonu gibi haberleşme sinyali gönderen cihazların yerini tespit edecek.
Radar parametreleri tespit edilecek
Cihazların diğer önemli görevi ise hava savunma sistemleri radarlarının parametrelerini tespit etmek olacak. İHA’ya takılan cihaz sayesinde örneğin Suriye’nin kullandığı Rus yapımı SA-400 Hava Savunma Sistemi radarının tüm parametreleri tespit ve analiz edilecek. Böylece Suriye’ye eleman göndermeden İHA ile havadan istihbarat toplamak mümkün olacak.
TÜBİTAK’la görüşüldü
MİT yaklaşık 2 yıl önce Amerika’nın silahsız uçan ve keşif-gözetleme cihazlarıyla donatılan ‘Global Hawk’ isimli İHA projesinden esinlenerek 500 kg faydalı yük taşıyabilen benzer bir İHA’nın üretimi için TÜBİTAK’la görüşmüştü. TÜBİTAK yapılan çalışma sonrası MİT’in ihtiyaçlarını karşılayacak İHA’yı tek başına üretemeyeceğini kuruma iletmişti. Uzmanlar MİT’in havadan keşif toplama faaliyetleri için arayışta olduğunu duyan aracıların çoğu ABD üretimi pilotlu keşif uçaklarını satabilmek için kuruma ulaşmaya çalıştığını belirtiyor.
NOT: Haberin 16 Aralık 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/mit-iha-lanacak–894945-gundem/) okunabilir.