OECD tarafından açıklanan PISA 2015 sonuçlarını da içeren yeni rapora göre Türkiye eğitimde hafif kıpırdanma gösterdi. Okuma becerilerinde 5 basamak yükselerek 64 ülke arasında 37’nci olan Türk öğrenciler, matematikte 45, bilimde ise 41’inci sırada yer aldı.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PİSA 2015 sonuçlarına göre Türkiye 3 ana dalın ikisinde az da olsa ilerleme kaydetti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 64 üye ülkede 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumunu inceleyen PISA 2015 verilerini de içeren ‘Düşük performanslı öğrenciler: Neden geride kalıyorlar, başarılı olmaları için nasıl yardım edebiliriz’ başlıklı rapora göre Türkiye, 34’ü OECD üyesi olan toplam 64 ülke içinde matematikte 45’inci, okuma becerilerinde 37’nci, bilim dalında ise 41’inci oldu.
Okumada 5 basamak yükseldik
Türkiye bir önceki değerlendirme olan PISA 2012’de 65 ülke arasında ilk 40’a giremeyerek genel ortalamada 45’inci sırada yer almıştı. Matematikte 44’üncü sırayı alan Türkiye, bilimde 43’üncü ve okuma becerilerinde ise 42’inci sıradaydı. Türk öğrenciler rapora göre en çok 5 basamak atlanılan okuma becerilerinde yükseldi. Bilim dalındaki iki basamaklık artış da olumlu görülürken, Türk öğrenciler matematikte ise bir basamak geriledi.
Kötü performansı azalttık
Türkiye PISA raporunda yine OECD ortalaması altında yer almasına rağmen 2003 ve 2012 PISA sonuçlarına göre matematikte kötü performans gösteren öğrencilerin oranını düşürme açısından başarılı ülkeler arasında gösterildi. Raporda Türkiye ile birlikte Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya ve Tunus’un 2003 ve 2012 yılları arasında matematik performansı düşük öğrenci sayısını en çok azaltan ülkeler olduğu ifade edildi. PISA raporuna göre matematikte performans arttıran ülkelerin ekonomik ve kültürel açıdan farklılıklar sergilemelerine rağmen elde edilen başarıya bakıldığında eğitimin düzeltilmesi için ekonomik gelişmenin tek faktör olmadığı dile getirildi. Raporda “Bu yükseliş doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” denildi.
4.5 milyon öğrenci her dalda başarısız
Raporda, OECD ülkelerinde 15 yaş grubunda eğitim alan öğrencilerin yaklaşık dörtte birini oluşturan 4.5 milyon öğrencinin matematik, okuma ve bilim alanlarında başarısız oldukları belirtildi. OECD PISA programı performans düşüşü yaşayan ülkelerde bu durumu araştırarak ayrı bir rapor daha hazırladı.
Uzakdoğu mucizesi devam ediyor
PISA 2015’de de daha önceki değerlendirmelerde olduğu gibi her dalda Uzakdoğu ülkeleri ilk sıraları aldı. Matematikte ilk 4 sırada Çin-Şanghay, Singapur, Çin-Hong Kong ile Kore yer alarak gövde gösterisi yaptı. Bilim alanında ilk üç sırayı Şanghay, Estonya ve Hong Kong alırken, Türkiye’nin en çok yükseliş kaydettiği okuma becerilerinde ilk üç sıra Şanghay, Hong Kong ve Kore’nin oldu. Rapora göre matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya, bilimde Peru, Endonezya, Katar, okuma becerilerinde ise Peru, Katar ve Kazakistan en altta yer alan ve eğitim açısından en düşük öğrenci performanslarına sahip ülkeler oldu.
NOT: Haberin 11 Şubat 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/okumayi-soktuk-yine-matematikten-caktik-913848-yasam/)okunabilir.