Organ bağışına bakış araştırmasına katılanların yüzde 82.8’i organ bağışlamayı düşünmediğini açıkladı. Ankete katılanların önemli bir kısmı bağışlayana da karşı, ancak ‘bağış halinde alırız’ görüşünde!
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Gezici Araştırma Şirketi’nin çoğu büyükşehir olan 36 ilde yaptığı ve 3 bin 292 kişinin katıldığı ‘organ bağışına bakış’ araştırmasında ilginç sonuçlar çıktı. Araştırma Türkiye’de düşük olan organ bağışının iyice gerilemeye başladığını ve her geçen gün şartların zorlaştığını ortaya çıkardı.
Bağışlayana onay yok
Araştırmaya katılanların yüzde 82.8’i ölümünden sonra organlarını bağışlamayı düşünmediğini belirtirken, organlarını bağışlamayı düşünenlerin oranı sadece yüzde 17.2’de kaldı. 2012’de yüzde 22.6, 2013’te ise yüzde 19.7 olan organ bağışçı oranı düştü. Yaşarken organlarını bağışlayacağını deklare etmiş yakınlarının ölümlerinden sonra kendilerinin kararı gerekmesi durumunda ne cevap vereceği sorusuna katılımcıların yüzde 80.2’si ‘kesinlikle bağışlamazdım’ dedi.
Dini inanış etkisi
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son 30 yıldır organ bağışı ve nakline onay vermesine hatta bununla ilgili çeşitli dönemlerde teşvik edici fetvalar yayınlamasına rağmen katılımcıların yüzde 77.6’sı dini ve geleneksel nedenlerden dolayı organlarını bağışlamayı düşünmediğini söyledi. Yüzde 18.5’lik grup ölüye eziyet olacağını düşündüğü, yüzde 3.9 ise cesedin vücut yapısının bozulacağına inandığı için bağış yapmayacağını belirtti.
Otomatik bağışa ret
Bazı ülkelerin kanunlarında yaşarken organlarını bağışlamadığını özellikle belirtmeyen kişilerin ölümleri halinde organlarının ihtiyaç sahiplerine nakledilmesine onay veren yasanın Türkiye’de olmasına nasıl bakıldığı sorulunca, katılımcıların yüzde 74.8’i Türkiye’de böyle bir uygulama olmasını istemediğini ifade etti.
Bağışlamam ama alırım
Araştırmada ‘dini inançlar sebebiyle organlarını bağışlamayı reddeden insanlar kendileri için ihtiyaç duyulduğunda, nakil bekleyen hasta listesinden otomatik olarak çıkarılmalı mı?’ sorusuna yüzde 58.6 çıkarılmalı cevabını verdi. Ancak kendileri organ bağışlamayı düşünmediği halde yüzde 41.6’lık grup organ nakline ihtiyaç duyması halinde kendisinin listeden çıkarılmasını istemedi. Araştırmaya katılanların yüzde 48.1’i yaşarken böbrek, karaciğer ve akciğerinin bir bölümünü sadece aile fertleri için verebileceğini söylerken, yüzde 43.6 kimseye bağışlamayacağını belirtti. Katılımcıların yüzde 92’si organ bağışı konusunu aileden hiç kimseyle konuşmadıklarını söyledi.
İran’ın gerisindeyiz!
Organ nakli konusunda sıkıntı yaşamayan tek ülke olarak bilinen hatta 2006’da böbrek nakli bekleyenin kalmadığı İran’da devlet halkı bağış konusunda ciddi anlamda teşvik ediyor. Organ bağışçılarına hem dini açıdan önlerini açan fetvalarla destek olunurken, devlet bağışçılara maddi destek ve çeşitli ödüller veriyor. Bu yıl yapılan bir araştırmaya göre İranlıların yüzde 85’i organ bağışına olumlu bakıyor. Uzmanlar İran’da kadavradan organ nakli oranının yüzde 88 olduğunu belirtiliyor.
Not: Haberin 9 Kasım 2014 tarihinde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/organ-bagislamam-bagislayandan-alirim–695268-gundem/) okunabilir.