ÖSYM’nin yaptığı Nisan 2013 TUS sınavındaki hatalı sorulara itiraz eden doktorları mahkeme haklı buldu. Toplam 11 sorunun iptal edildiği sınavdan 17 ay sonra ihtisas eğitimi alan doktorları arayan ÖSYM, ‘isterseniz yeni yerleştiğiniz bölüme geçebilirsiniz’ dedi.
ÖSYM doktorlara 17 ay sonra pardon dedi!
ÖSYM’nin yaptığı Nisan 2013 TUS sınavındaki hatalı sorulara itiraz eden doktorları mahkeme haklı buldu. Toplam 11 sorunun iptal edildiği sınavdan 17 ay sonra ihtisas eğitimi alan doktorları arayan ÖSYM, ‘isterseniz yeni yerleştiğiniz bölüme geçebilirsiniz’ dedi.
İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ
İhtisas yaparak uzmanlaşacakları bölümlerde eğitim gören doktorlar şok yaşadı. 24 Nisan 2013’te ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) yaklaşık 8 bin doktor girdi. Sınavı kazanan 2 bin 550 doktor ise ihtisas eğitimi için kazandıkları bölümlere atandı. Ancak TUS’un ardından bir çok doktor bazı soruların yanlış, bazılarının da cevabının doğru olmaması nedeniyle ÖSYM’ye itiraz etti. Yoğun itiraz sonucu başlatılan inceleme sonrası ÖSYM, yönetim kurulu kararı ile Temel ve Klinik Tıp Bilimleri testlerinde 6 soruyu iptal etti, 2 sorunun da cevap şıkkını değiştirdi. Ancak doktorlar 6 sorunun daha yanlış olduğunu belirterek iptalini istedi ama ÖSYM dikkate almadı.
Mahkeme hatalı soruları iptal etti
Bunun üzerine İzmir’de bir üniversite hastanesinde göz doktoru olan E. B. D., ÖSYM’nin bulunduğu Ankara’da 6 sorunun daha iptal edilmesi için dava açtı. E. B. D.’nin davasına ihtisasa başlamış 14 doktor daha müdahil oldu. Yapılan bilirkişi incelemesinde iptali istenen 6 sorudan 5’inin hatalı olduğu ortaya çıktı. Davaya bakan Ankara 17. İdare Mahkemesi ise 25 Haziran 2014’te hatalı 5 soruyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Böylece 2013 Nisan TUS’ta toplam 11 soru iptal edildi.
ÖSYM doktorları aradı
Mahkemenin yürütmeyi durduma kararının ardından geçtiğimiz Cuma günü ÖSYM yetkilileri davayı kazanan doktorları tek tek aradı. ÖSYM yetkilileri yaklaşık 17 aydır ihtisas eğitimi alan doktorlara puanlarının yeniden hesaplandığını, istedikleri takdirde kazandıkları asıl bölümlerine yerleşebileceklerini söyledi.
Urfa’dan Hacettepe’ye
Davayı kazanan doktorlardan 7’sinin avukatı olan Burhan Özkaya, VATAN’a şöyle konuştu: “Biz hem soruların hem de yerleştirme sonucunun iptali için dava açtık. Davayı kazanınca ÖSYM, davacı doktorları tek tek arayarak yeni puanlarıyla, yeni bölümlerini bildirdi. İstanbul’da bir doktor kadın doğumdan radyolojiye geçti. Şanlıurfa’da görev yapan bir başka doktor ise puanı en yüksek bölümlerden olan Hacettepe çocuk psikiyatrisi bölümünü kazandı. Dava açan herkesin puanı yeniden hesaplanacak. Hukuka saygılı bir idare sonucu ilan ederek, puanları yeniden hesaplayıp gerekli işlemi yapardı. Asıl sorun bu sınavdan sonra artık sorular yayınlanmadığı için hatalı olanları tespit edemiyor olmamız.”
“Yüzlerce doktor dava açacak”
Tusdata Tus Hazırlık Merkezleri Ar-Ge müdürü Yusuf Temrel ise, “Doktorlar eğer aynı bölümü kazanamadıysa 17 aylık ihtisas eğitimleri sıfırlanacak. ÖSYM özenli bir şekilde soru hazırlamak için bünyesinde bu soruları inceleyecek bir hekim bile çalıştırmıyor. Adaylar internetten itiraz edebilmeli ve sonuçlardan önce itiraz edilen her soru için temel referans kitapları açıklanmalı. Bize ulaşan ve forumlarda yazan yüzlerce doktor dava açacağını söylüyor” dedi.
Not: Haberin 15 Ağustos 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/tus-ta-11-soru-iptal-edildi-668334-gundem/) okunabilir.