Yaklaşık 8 bin doktorun uzmanlık için girdiği TUS’ta bir sorunun hatalı çıkması üzerine puanlar yeniden hesaplanmış ve ÖSYM doktorlardan ikinci kez tercih yapmalarını istemişti. Farklı bir mahkeme aynı sınavdaki farklı 2 soruyu daha hatalı olduğu gerekçesiyle iptal etti. ÖSYM daha ikinci yerleştirme sonuçlarını açıklayamadan doktorlardan üçüncü kez tercih yapmalarını istedi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
TUS sınavıyla ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. 13 Nisan 2014’te yapılan ve yaklaşık 8 bin doktorun girdiği 2014-TUS İlkbahar Dönemi Sınavı’na bazı adaylar Temel Bilimler Testi’nde farmakolojiye ilişkin sorulan 104’üncü soruyu hatalı bularak dava açmıştı. Ankara 16. İdare Mahkemesi ise bilirkişi raporlarına dayanarak hatalı olduğu iddia edilen soruyu iptal etti. Mahkeme 21 Ağustos 2015’te sınavla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine ÖSYM, 8 bin doktordan 9-14 Ekim tarihleri arasında ikinci kez tercih yapmalarını istedi.
Mahkemeye gittiler
Tercih yapan doktorlar heyecanla yerleştirme sonuçlarını beklerken başka bir gelişmeyle şok uğradılar. TUS ile aynı sorulardan oluşan ve Türkiye’de denklik alacak yabancı uyruklu doktorların girdiği 2014 STS (Seviye Tespit Sınavı) Tıp Doktorluğu İlkbahar Dönemi’nde iki sorunun hatalı olduğunu iddia ederek mahkemeye gitti. Soruları inceleyen bilirkişilerin raporları doğrultusunda davaya bakan Ankara 9. İdare Mahkemesi, Klinik Tıp Bilimleri Testi’nin Temel Soru Kitapçığı’nda yer alan 87 ve 109’uncu soruları iptal etti.
1.5 yıl sonra 3. tercih!
ÖSYM Başkanlığı’na 20 Ekim 2015 tarihinde bildirilen karara göre ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adayların cevap kâğıtları bu sorular doğru cevaplanmış kabul edilerek yeniden hesaplandı. ÖSYM ise dün yaptığı açıklamayla sınavdan yaklaşık 1.5 yıl sonra çoğu uzmanlık eğitimine devam eden 8 bin doktordan, üçüncü kez 3-9 Kasım 2015 tarihleri arasında tekrar tercih yapmalarını istedi.
İsteyen görevine devam edecek
ÖSYM’den yapılan açıklamada yaklaşık 1.5 yıl önce uzmanlık eğitimine başlayarak görev yapan doktorların istedikleri takdirde görevlerine devam edebilecekleri duyuruldu. İsteyen doktorlar ise tercihini güncelleyerek başka bir hastane ya da bölüme geçiş yapabilecek. ÖSYM, daha önce tercih yapmamış adaylar ile bir yere yerleşemeyen pratisyen hekimlere de tekrar tercih yapma hakkı tanındığını da açıkladı. ÖSYM ayrıca mahkeme kararının, bir yürütmeyi durdurma kararı olması dolayısıyla ileri bir tarihte verilecek aksi/farklı yöndeki bir karara göre işlem yapılması halinde bu yerleştirme sonuçlarının (sınav sonuçları da dâhil) adaylar açısından bir kazanılmış hak olarak kabul edilmeyeceğini duyurdu.
NOT: Haberin 30 Ekim 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/osym-yine-tus-oldu–878990-gundem/) okunabilir.