“Panik yaşanmasın diye haber vermedik”
Zonguldak’ta göçen madende kalan işçilerin kurtarma ekiplerine haber vermeyen patronu Erol Civelek, “Aslında haber vermemiz gerekirdi ama madencilerin sağ olduklarını görünce panik yaşanmasın diye haber vermedik. Emniyete madendeki göçük haberini biz değil içeride kalan madencilerin aileleri verdi” dedi.
Özrü kabahatinden büyük!
“Panik yaşanmasın diye haber vermedik”
Zonguldak’ta göçen madende kalan işçilerin kurtarma ekiplerine haber vermeyen patronu Erol Civelek, “Aslında haber vermemiz gerekirdi ama madencilerin sağ olduklarını görünce panik yaşanmasın diye haber vermedik. Emniyete madendeki göçük haberini biz değil içeride kalan madencilerin aileleri verdi” dedi.
İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ
Zonguldak’ta göçüğün yaşandığı Erci Madencilik Şirketi’nin sahibi Erol Civelek’e (42) VATAN ulaştı. Üretim durdurulduğu halde madenin niçin çalıştığını sorduğumuz Erol Civelek şöyle konuştu: “Kesinlikle maden kapalı değildi. Maden sadece üretime kapalı. Biz hazırlık yapıyorduk. Madenin içinde tahkimat yapılıyordu ancak kömür çıkarılmıyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen müfettişlerin söylediği eksikleri gideriyorduk. Müfettişler havalandırma yerlerinin genişletilmesini istediği için buna dair çalışmalar yapılıyordu. İçerideki vardiyada sadece 9 işçi vardı. Her şey yasal. İşçilerimiz sigortalı. En büyük sevincimiz arkadaşlarımızın sağ çıkmasıdır.”
“Aslında haber vermemiz gerekirdi”
Erci Madencilik’teki kazanın gece 03.00 sıralarında yaşanmasına rağmen kurtarma için emniyete haber verilmediği ortaya çıktı. Emniyete ilk haberi saat 11.40’da madencilerin yakınları verdi. Kendisinin 20 yıllık maden ustası olduğunu söyleyen Erol Civelek, madencilerin sağ olduğunu görünce panik yaşanmaması için haber vermediklerini söyledi: “Olay gece 03.00 sıralarında meydana geldi. Vardiya sorumlusu arkadaş bana haber verdi. Bizim 5 kişilik bir kurtarma ekibimiz var. Hemen kurtarma ekibini alıp ocağa geldim. Maden içindeki arkadaşlarımız bizim kurtarabileceğimiz bir bölgedeydi. Çıkışa yaklaşık 15-20 metre uzaklıktaydılar. Aslında haber vermemiz gerekirdi ama madencilerin sağ olduklarını görüp haberleşince panik yaşanmasın diye haber vermedik. Ancak içeride mahsur kalan arkadaşlar sabah eve dönmeyince aileleri endişelendi. Emniyete göçük yaşandığına dair haberi biz değil içeride kalan madencilerin ocak ağzına gelen yakınları verdi. Arkadaşlar ölüm riskinin olmadığı temiz bir bölgedeydi. Bundan emin olduğumuz için haber vermedik.”
“Yardım ekipleri kuru kalabalık yaptı”
Erol Civelek göçükte mahsur kalan madencileri kendi işçilerini kurtardığını belirtti: “İlk kurtarma ekibimizin peşinden 5 kişilik diğer ekibimizi de takviye için getirip çalışan ekiple değiştirdik. Bizim bu 10 kişilik ekibimiz kurtarmada 10 numara insanlar. Bu arkadaşlar TTK’nın mühendisleri tarafından eğitildi. Tüm diploma ve sertifikaları var. Hepsi benim sigortalı işçim. Zaten içerideki arkadaşları da bizim ekip kurtardı. Dışarıdan gelen ekipler baca ağzında kuru kalabalık yaptı.”
Ceza caydırıcı değil
Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş, söz konusu olayda denetimin olduğunu ancak cezaların caydırıcı olmadğını söyledi: “Bu olayda firmaya toplam 25 bin TL para cezası kesilmiş. Bu ceza caydırı değil çünkü kömürün tonu 300 TL ve bu tip madenin yaklaşık 4 günlük çalışması ile bu ceza çıkartılabilir. Halbu ki cezalar yüksek olsa önlemlerin alınması daha sağlıklı olabilirdi.”
7 ayda tamamlayamamış
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel ise verilen uzatma sürelerinde de eksikliklerin giderilmemesine dikkat çekti: “Denetlemelerde eksikliklerin tespit edilmesi çok doğaldır. Bu eksikliklerin giderilmesi için de süre verilir. Bu olayda da Kasım’da ilk denetleme yapılıyor ve Mart ayına kadar süre veriliyor. Mart ayında da kontrol edildiğinde eksikliklerin devam ettiği görülüyor. Burada da Mayıs ayına kadar tekrar 2 aylık süre verilmiş. Ama yine bitmemiş ve üretim durdurulmuş.”