Yıldız Teknik Üniversitesi TSK’nın gözde birliklerinden SAT komandoları için 4 kişilik denizaltı intikal aracı (SDV) üretecek. SAT Grup Komutanlığı proje için elindeki mini denizaltı prototipini üniversiteye hibe etti.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) TSK’nın en gözde birliklerinden biri olan Sualtı Taarruz Komandoları (SAT) için SDV (Swimmer Delivery Vehicle) olarak bilinen denizaltı intikal aracı üretecek. Sualtı komando birliklerinin en önemli görevleri arasında yer alan sızma faaliyetleri için kullanılan ve mini denizaltı olarak bilinen SDV’ler üniversitenin yürüteceği projeyle milli olarak TSK’ya verilecek.
Prototip hibe edildi
Proje için Deniz Kuvvetleri Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı ile YTÜ arasında protokol imzalandı. SAT Grup Komutanlığı’nın elindeki prototip SDV üniversiteye hibe edildi. Üniversiteye hibe edilen prototip mini denizaltı YTÜ Beşiktaş kampüsünde sergileniyor.
“Hafif kusurlu”
Geliştirme projesini yürütecek YTÜ Deniz Araştırmaları Merkezi’nin Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, VATAN’a şöyle konuştu: “Mini denizaltıya yönelik SAT Grup Komutanlığı için ihaleye çıkılmış. İtalyan Cosmos firması ürünü geliştirmiş. Fakat Deniz Kuvvetleri’nin bazı testlerini geçemediği için atıl kalmış. Bu SDV derine daldığında ilerlerken stabil gidemiyor. Derinde seyrederken yunuslama hareketi dediğimiz dalgalanmayı yaptığı için ‘hafif kusurlu’ olarak tanımlanıyor. Cosmos çeşitli ekipmanlar eklemiş ama istenilen düzeye gelmemiş.”
“Milli ve yerli üreteceğiz”
Prof. Dr. Yılmaz, YTÜ’nin mili ve yerli SDV üreteceğini söyledi: “Mini denizaltı Deniz Kuvvetleri envanterine giremediği için ya hibe edilecek ya da hurdaya çıkarılacaktı. Biz de AR-GE yapmak için talip olduk. Bu sorunları tespit edip, bunları düzelttikten sonra güncelleyerek üretmeye çalışacağız. SAT Grup Komutanlığı denizaltıyla birlikte tüm ekipmanları ve dökümanları bizimle paylaştı. Bu denizaltının benzerini değişik donanmalar kullanıyor. Şu an inceleme aşaması devam ediyor. Sonrasında bu projeyi SSM’ye sunmayı, bir sonraki aşamada ise bir firma ile birlikte ihtiyaç kadarını milli olarak yerli imkanlarla üretmeyi planlıyoruz. Proje için çeşitli firmalarla görüşüyoruz.”
‘Türk komandolarının gizli SDV’si’
İtalyan Cosmos tarafından sır gibi saklanan 4 kişilik SDV’nin fotoğrafları hibe protokolünün ardından ilk kez YTÜ’nün internet sitesinde yayınlandı. Fotoğrafların YTÜ’nün sitesinde yayınlanmasının ardından ilk kez görüntülenen yeni SDV’lerle ilgili bir çok yabancı savunma sitesi haber yaptı. Siteler haberlerinde ‘Türk komandolarının gizli SDV’si ortaya çıktı’ dedi.
100 metreye kadar iniyor
SAT komandoları için alınan ‘Cosmos CE4F’ SDV, 8.55 metre boya sahip ve tam teçhizatlı 4 askeri personel taşıyabiliyor. Çalışma derinliği 60 metre olan mini denizaltı, maksimum 100 metre derinliğe inebiliyor. Azami hızı 7.5 knot olan SDV, 820 kg faydalı yük, 1 büyük deniz mayını ya da 8 mini torpido taşıyabiliyor. Araçta navigasyon sistemiyle birlikte engelleme ve önleme faaliyeti yapan sonar bulunuyor. Sessiz çalışması ve boyutları nedeniyle sonar ve radarlara yakalanmayan SDV’lerin çeşitli boyuttaki benzerlerini ABD’nin SEAL, İngiltere’nin SBS komandoları ile Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu bir çok donanma kullanıyor.
NOT: Haberin 1 Şubat 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/sat-cilara-hayalet-denizalti–1034158-gundem/) okunabilir.