Boğaziçi, UCLA ve Harvard üniversitelerinden akademisyenlerin Türkiye’deki Suriyelilerle yaptığı çalışmaya göre, göçmenlerin yüzde 95’i savaşın bitmesiyle eve döneceğini belirtiyor. Suriye’nin bütünlüğünü savunan göçmenlere göre en büyük tehdit IŞİD olurken, Gaziantep’te yaşayanların yaklaşık yüzde 70’i yaşadıkları mahallelerin ağır bombardıman altında kalması nedeniyle Türkiye’ye geçtiğini belirtiyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Sınmazdemir ’in Harvard ve UCLA’dan akademisyenlerle birlikte gerçekleştirdiği, Suriyeli sığınmacılar saha anket çalışmalarının ilk sonucuna göre; sığınmacılar savaşın bitmesi durumunda Suriye’ye döneceklerini söyledi. Sığınmacılara göre, ülkelerindeki en büyük tehdit IŞID.
Suriye’nin bütünlüğünü savunuyorlar
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Sınmazdemir, Harvard BusinessSchool öğretim üyesi Kristin Fabbe ve UCLA öğretim üyesi Chad Hazlett’in Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik olarak yaptıkları saha çalışmasının Gaziantep ve Kilis’i içeren ilk bölümü kapsamında 170’i erkek 94’ü kadın sığınmacı olmak üzere toplam 264 Suriyeli ile mülakatlar gerçekleştirildi. Sınmazdemir, elde ettikleri ilk bulgulara göre Suriyelilerin ülkenin bütünlüğünü savunmaya devam ettiklerini ve IŞID’i en az Esad rejimi kadar ciddi bir tehdit olarak gördüklerini belirtti.
Gaziantep’te yaşayan Halepliler
Yrd. Doç. Dr. Sınmazdemir, Gaziantep’te yaşayan ve tamamına yakını Halep’ten gelen Suriyeli sığınmacılarla yapılan araştırmadaki bulguları şöyle anlattı: ‘’Ankete katılan Suriyelilerin büyük kısmı, ülkelerindeki savaş dolayısıyla yaşadıkları travma ve kayıplara rağmen, Suriye’ye dönmek istiyor ve Suriye’nin bütünlüğünü destekliyor. IŞİD ve Esad rejimini iki temel tehdit olarak gören Suriyeliler, savaşta karşı tarafta yer alan gruplarla bir arada yaşamak istemiyor ancak her siyasi görüşten Suriyeliye destek olmak konusunda tereddüt göstermiyorlar.”
En ciddi tehdit IŞİD
Görüşülen sığınmacıların yüzde 69’u ağır bombalamalar yüzünden yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalırken, yüzde 27’si bombalamalarda evlerini tamamen kaybetmiş. Ankete katılanların yüzde 45’i evlerinin ağır hasar alarak artık yaşanamaz durumda olduğunu belirtiyor. Çalışmaya katılanların yüzde 42’si Suriye için birincil güvenlik tehdidinin IŞID olduğunu söylerken yüzde 23’ü rejimi işaret ediyor; yüzde 21’i ise görüş bildirmemeyi tercih ediyor.
Yüzde 95’i eve döneceğim diyor
Akademisyenlerin görüştüğü sığınmacıların büyük bir bölümü eve dönmeyi umut ediyor. Savaşın sona ermesiyle eve döneceğini belirtenlerin oranı yüzde 95’i buluyor. Sığınmacıların yüzde 37’si, muhalif güçleri de kapsayan farklı silahlı grupları destekleyenlerle birlikte aynı mahalle veya bölgede yaşayabileceklerini söylerken, sadece yüzde 18’i rejim destekçileriyle, yüzde 11’i ise IŞID taraftarlarıyla birlikte yaşayabileceklerini belirtiyor.
“Cenevre’de halkın söz hakkı yok”
Araştırma ekibinden akademisyenler, Suriye savaşını sonlandırmak üzere Cenevre’de barış görüşmeleri sürerken gerek Suriye gerekse yurtdışında olan Suriyeli sivillerin ülkelerinin geleceği hakkında söz söyleme hakkından mahrum kaldıklarına dikkat çekiyorlar. Akademisyenler; temel olarak silahlı gruplar arasında yapılan barış görüşmelerinden çıkacak sonuçların Suriye’de uzun soluklu bir çözüm bulma yolunda geniş kitleleri tatmin edici olması gerektiğini belirtiyor.
NOT: Haberin 23 Nisan 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/turkiye-den-her-ay-1122-suriyeli-ab-ye-937771-gundem/) okunabilir.