Süryaniler açlık grevinde

“Sadece samimi bir özür bekliyoruz”

Süryaniler 1915 Olayları’nın 100. yılında 100 saatlik açlık grevine başladı. Mardin, Midyat’ta açlık grevini başlatan Süryaniler, “Tazminat değil sadece samimi bir özür bekliyoruz” diyor.

Süryanilerin 100 saatlik açlık grevi devam ediyor.
Süryanilerin 100 saatlik açlık grevi devam ediyor.

İLKER AKGÜNGÖR 

Türkiye’deki Süryani toplumu 1915 Olayları’nın 100. yılında ‘Seyfo’ diye adlandırılan Süryani katliamı için Mardin’in Midyat İlçesi’nde 100 saatlik açlık grevine başladı. 100. Yıl Seyfo Komitesi tarafından düzenlenen 21 Nisan saat 11:00’da başlayan açlık grevi, 24 Nisan saat 11.00’da sona erecek. Midyat’taki Süryani Dernekleri Federasyonu Lokali’nde yapılan açlık grevine bir kısmı dönüşümlü olarak katılan yaklaşık 30 Süryani devam ediyor.

“Atalarımızı anıyoruz”
VATAN’a konuşan Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, açlık grevinin hayatını kaybeden atalarına karşı bir vefa borcu olduğunu belirtiyor: “Daha önce benzeri açlık grevleri yurtdışında yapılıyordu. Türkiye’de ilk defa yapıyoruz. 1915 buralarda Midyat merkezli olarak yaşandı. Biz Seyfo şehitlerini, atalarımızı yad etmek için yapıyoruz. Halkların birbirini daha iyi anlaması, geçmişteki bu sorunların bir daha yaşanmaması için herkesin özeleştiri yapması lazım. Bu topraklarda barışın köklenmesi için Seyfo eylemliliği başlattık. Bu inkara bir son verilsin. Süryaniler olarak biz bunu yaşadık.”

“Tazminat değil samimi bir özür istiyoruz”
Evgil Türker, devletten samimi bir özür dilediklerini belirtiyor: “Süryaniler o dönem Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bitlis, Van Hakkari gibi geniş bir coğrafyada yaşıyordu. Kesin olmamakla birlikte bizim araştırmalarımıza göre 1915’te 500 bin Süryani hayatını kaybetti. 1915 tüm Hristiyanlara yönelik bir hareketti. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İttihat Terakki Cemiyeti’nin örgütlediği bir katliamdı. Türkiye Cumhuriyeti’nden yüzleşme, samimi bir özür ve özeleştiri bekliyoruz. Bizim Süryaniler olarak tazminat talebimiz yok, böyle bir şeyi düşünmedik ve düşünmeyeceğiz. 1915 buralarda Haziran ayında etkili oldu. Midyat’ın doğusundaki Gülgöze (Invardo) Köyü’nde hayatını kaybeden atalarımızı için Haziran’da bir anma etkinliği yapacağız.”

Seyfo nedir?
Süryani (Asuri, Arami, Keldani, Nasturi) halkının 1915’te yaşadıklarını tanımlamak için kullandıkları ‘Seyfo’ Süryanice ‘kılıç’ anlamına geliyor. Kılıçtan geçirilerek katledilmeyi ifade etmek için kullanılan kelime, Ermeniler arasındaki ‘Medz Yeğern’ yani ‘Büyük Felaket’ gibi soykırımı işaret ediyor. Süryani tarihinin en karanlık sayfalarından birisi olarak adlandırılan dönemde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde yaşayan Süryani nüfusunun üçte ikisini kaybettiği belirtiliyor. Süryani Soykırımı, İsveç ve Avustralya tarafından resmen kabul ediliyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.