Aselsan’ın ilk kez tanıttığı CENKER projesiyle birlikte Türk askeri giyilebilir bilgisayar, akıllı gözlük ve saat kullanarak filmlerdeki gibi bir görüntüye kavuşuyor. Bu sayede asker kayıpları, sağlık durumu ve mühimmat takibi en hızlı ve etkin şekilde yapılacak.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Dünyanın en büyük ordularından biri olan Türk Ordusu kabuk değiştiriyor. Türk askeri bu yıldan itibaren gittikçe teknolojik birliklerden oluşacak. Bunun için başlatılan ve IDEF 15’te bitmiş hali ilk kez tanıtılan ASELSAN’ın ‘CENKER Takın ve Tek-Er Komuta Kontrol Sistemi’ TSK’yı bir adım öne geçirecek. Geleceğin askeri olarak tanıtılan CENKER sistemiyle askerlerin üzerinde giyilebilir bilgisayar, akıllı muharebe sahası gözlüğü, akıllı saat, nabız ölçer, komuta bilgisayarı, dayanıklı batarya seti, hassas konuşmaya açık, dış ortam sesinden arındıran gırtlak mikrofonu, canlı görüntü aktarım kamerası, yazılım tabanlı telsiz ve silaha monte komuta birimi bulunuyor.
Yaralı askerin durumu görülecek
İlk etapta Özel Kuvvetler için düşünülen sistemin yakın gelecekte piyade birliklerinden başlayarak arazide görev yapan tüm birimlerde kullanılması planlanıyor. CENKER sistemindeki akılı gözlükler sayesinde tim komutanı ve karargah, farklı konumdaki tüm askerlerinin bulunduğu bölgeyi kendi gözlüğünden ve bilgisayarından izleyebiliyor. Bluetooth bağlantısı sayesinde akıllı saat timdeki askerlerin mühimmat durumu konusunda da bilgi veriyor. Akıllı saatle acil mesajlar ve düşman temas durumu da aktarılabiliyor. Yine çatışma esnasında yaralanan askerin durumu nabız ölçerden gelen verilere göre hafif ya da ağır yaralı olarak değerlendirilebiliyor.
Askerler birbirini kaybetmeyecek
CENKER’de bulunan hassas konum bilgilendirme sistemi sayesinde tüm tim birbirini kaybetmeden takip edebiliyor. Diz ve dirsek koruma kullanan geleceğin Türk askerinin silahı ise NATO’nun 42 ağırlaştırılmış testini dünyada geçen tek silah olan MKE’nin ürettiği yeni nesil piyade tüfeği MPT-76 olacak. Ağırlığı 2 kg. olan ve Türk mühendislerinin geliştirdiği yazılımla çalışan CENKER’in fiyatı maksimum 5 bin dolara geliyor.
Derin suda insan kurtarıyor
AYKOR Marinex’in Kanadalı Nuytco ile birlikte geliştirdiği sualtı derin dalış kurtarma kıyafeti ‘Exosuit’ dikkat çeken yeni teknolojiler arasında yer alıyor. 1200 feet (360 mt) kadar inen Exosuit’i bir dalgıç kullanıyor. 35 bar basınca rağmen tüm eklemlerin hareket edebildiği Exosut’in ellerindeki manipulatörler sayesinde kritik kurtarma faaliyeti (tutma, kesme, kaldırma) rahatlıkla yapılabiliyor. Exosuit’in önceki modelleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ABD, Fransa, İtalya ve Rusya dahil bir çok ordu tarafından kullanıyor. Ayaklarındaki pedallar ve kollarındaki itici motorlarla kumanda edilen Exosuit’in fiyatı 1.5-2 milyon dolar arasında.
Wright Kardeşler’in şirketi ilgileniyor
Altınay Havacılık ve İleri Teknolojiler’in ürettiği 5 bin 600 kg yük taşıyabilen, 6 eksenli stewart platformu sayesinde tank ve büyük araçların yolculuk, atış ve arazi simülasyonları yapılabiliyor. Platform helikopter pilotu eğitimlerinde de kullanılabiliyor. SSM, ASELSAN ve HAVELSAN için üretilen dünyada bu alandaki en gelişmiş platform olan sistemin fiyatı yaklaşık 400 bin Euro. Şimdiden bir çok ülkenin almak istediği platformu isteyenlerden biri ise tarihteki ilk uçağı üreten Wright Kardeşler’in kurduğu Curtis-Wright Defence şirketi. Testleri tamamlanan platform için Altınay ve Curtis-Wright arasındaki görüşmeler devam ediyor.
Küresel Gözlem Uçağı
Altoy Savunma ve Havacılık ise partneri AeroVironment ürettiği HALE sınıfı İHA olan Küresel Gözlem Uçağı’nı (KGU) Türkiye’de üretip yirmiden fazla ülkeye ihraç edecek. 53.3 mt. kanat açıklığıyla Boeing-737’den bile büyük olan KGU, 65 bin feet’e kadar çıkıyor. Uçak atmosferin 2. katı olan stratosfer de yani bir anlamda uzayda uçabiliyor. KGU, keşif, dinleme, istihbarat, sınır güvenliği, muhabere irtibatı ve doğal afetlerde kesintisiz iletişim için kullanılıyor. Sıvı hidrojenden elektrik üreten sistemi ve 4 elektrik motoruyla çalışan KGU bu sayede 7 gün havada kalabiliyor.
Türk üretimi keskin nişancı dürbünü
Türk firması 3E EOS uzun zamandır Türkiye’nin dışarıdan aldığı keskin nişancı dürbünü ve termal nişancı dürbününü yerli olarak üretti. 100 metrede 2 cm. dağılımla atış yapabilen keskin nişancı dürbünü 1800 dolar, video kaydı yapan, fotoğraf çeken termal dürbün ise 8 ile 15 bin dolar arasında satılıyor. Termal dürbünün iPhone ile kumanda edilen modeli de yolda. Jandarma, Hava Kuvvetleri ve Azerbaycan Ordusu tarafından kullanılan sistem MKE’nin üretiği silahlar ve Aselsan’ın ürettiği sistemler birlikte bir çok dünya ülkesine satılıyor.
Kalkanlar polikarbon destekli olacak
Gürsan tarafından üretilen polikarbon destekli akrilik kurşun geçirmez panel (Palshield), kurşun geçirmez camların yerini alacak. Muadili BR3 camın metrekaresi 65 kg iken, polikarbon panel ise sadece 23 kg ağırlığa sahip. Gürsan hafif malzemeye sahip polikarbon panelden jandarma ve polis kalkanları üretmeyi düşünüyor. EGM ve TSK’nın çeşitli birimleri Palshield’i inceliyor.
NOT: Haberin 11 Mayıs 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/teknolojik-mehmetcik–41410-galeri-haber-fotogaleri/?Sayfa=1) okunabilir.