Türk işçileri tek tek seçmişler!

Bağdat’ta Nurol İnşaat’ın yaptığı Al Sadr Şehir Stadı’nda çalışan 3’ü mühendis, 14’ü işçi ve biri muhasebeci 18 Türk, askeri üniforma giyen, yüzü maskeli silahlı kişilerce kaçırıldı. Özellikle seçilerek rehin alınan Türklerin, Şii Es Selam örgütü tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

3 Eylül 2015 Vatan Gazetesi 12. sayfa
3 Eylül 2015 Vatan Gazetesi 12. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Nurol İnşaat’ın inşa ettiği Al Sadr Şehir Stadı’nda çalışan 18 Türk kaçırıldı. Dün gece sabaha karşı saat 03.00 civarında Bağdat’ın kuzey doğusundaki Sadr Şehri semtinin, Habibiyah mahallesinde bulunan şantiyeye 10’dan fazla arazi aracı ve 2 minibüsle baskın düzenlendi. Bir çok güvenlik noktasından geçerek şantiyeye gelen askeri üniforma giymiş, maskeli ve silahlı grup, karavanlarda uyuyan Türk işçileri rehin aldı. Nurol İnşaat’tan yapılan açıklamada kaçırılan 18 Türk’ün; 3’nün mühendis, 14’ünün işçi ve birinin muhasebeci olduğu belirtildi.

“Türk işçileri seçerek aldılar”
Türkleri kaçıran kişilerin ofis ve odaların kapısını kırarak arama yaptığı öğrenildi. Olayla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik” dedi. Bilgiç, “Şantiyeyi basan kişiler 18 Türk işçiyi alıp götürmüş. Olayın öğrenilmesinin ardından Bağdat Büyükelçimiz Iraklı yetkililerle hemen temas etti. Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor. Türk şirketiyle de temas halindeyiz. Konuyu takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Çalışan sayısı azaltılmıştı
Nurol Holding, olayın yaşandığı şantiyede 2012’de başladığı inşaatla 30 bin kişilik Al Sadr Şehir Stadı, antrenman tesisleri ve 50 odalı bir otelin içinde bulunduğu bir spor kompleksi inşa ediyor. Alınan bilgiye göre Bağdat’ta yaşanan IŞİD saldırıları sırasında şantiyede çalışan Türklerin Türkiye’ye döndüğü, ortalığın yatışmasının ardından tekrar Irak’a gelerek çalışmaya başladıkları öğrenildi. İnşaatta çalışan Türk işçilere dönem dönem güvenlik toplantıları yapılarak nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgi verildiği de belirtildi. Nurol İnşaat’ın daha önce güvenlik endişeleri nedeniyle şantiyedeki personel sayısını olabilecek en düşük seviyeye indirdiği de öğrenildi.

Şii bölgesinde yaşandı
VATAN’ın ulaştığı Irak’taki kaynaklar ise kaçırma eyleminin siyasi olmasından daha çok fidye amaçlı olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Ancak dün öğleden sonraya kadar Nurol İnşaat’ın Irak’taki birimleri ya da herhangi bir resmi makamla kaçıran grup tarafından bir temas kurulmadığı da öğrenildi. Şantiye kaçırma olayının ardından Irak Ordusu tarafından güvenlik altına alındı. Olayı değerlendiren güvenlik kaynakları ise bölgenin hükümet yanlısı Şii lider Mukteda Al Sadr’ın denetiminde olduğu, Şii nüfusunun yoğun olarak yaşadığı ve IŞİD’in bölgede hakimiyetinin bulunmadığını belirtiyor.

”Kendilerini Şii örgüt olarak tanıttılar’
Kaçırılan işçilerle ilgili temaslar yürüten bazı işadamları BBC Türkçe’ye yaptıkları açıklamada, eylemi gerçekleştiren kişilerin kontrol noktalarını geçerken kendilerini Şii örgüt Es Selam’ın üyeleri olarak tanıttıklarını söyledi. Türk büyükelçiliğinden bazı yetkililerin eylemin arkasında Es Selam’ın olduğunu düşünmediklerini, zira adam kaçırmanın bu örgütün kullandığı bir yöntem olmadığını vurguladı. BBC Irak makamlarının olayla ilgili birçok kişiyi sorguladıklarını belirtti. BBC Türkçe’nin görüştüğü Bağdat’tan kaynaklar da El Selam’ın Mukteda El Sadr hareketine bağlı olduğunu, örgütün bugüne kadar bu tip eylemler yapmadığını, bunun tarzlarına uymadığını söyledi. Dolayısıyla bu örgütün adını kullanan başka kişilerin de söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Şiilerin kalesi
Başkent Bağdat’ın 9 idari bölgesinden birisi olan Sadr City, nüfusunun büyük bölümünü Şiilerin oluşturduğu bir semt. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı semt, başta Şii lider Mukteda el Sadr’a bağlı milisler olmak üzere çok sayıda Şii gruba ev sahipliği yapıyor, bu nedenle IŞİD militanlarının bölgede etkinlik göstermesi neredeyse imkansız olarak niteleniyor. 1960’larda ülkenin farklı bölgelerinden gelen fakir göçmenlere barınma sağlaması için kurulan Sadr City, Irak Savaşı döneminde koalisyon güçleriyle Şii milisler arasında şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.

Tepkili Şiiler olabilir
Yerel kaynaklar kaçırma eyleminin Türkiye’nin Sünni yanlısı olarak değerlendirilen dış politikasına tepki duyan Şii gruplar tarafından yapılmış olabileceğine dikkat çekiyor. Irak’ta önceki gün askeri üniformalı silahlı bir grup, Bağdat’a ilerleyen ordu konvoyundaki 40 tutukluyu kaçırmıştı. Düşük bir ihtimal olmakla birlikte eylemi IŞİD’in, Türkiye’nin kendisine yönelik operasyonlarına karşı yapmış olabileceği ihtimali de araştırılıyor.

Yeşil Bölge’nin dışında
Irak’ta yoğun olarak yaşanan insan kaçırma eylemleri fidye alabilmek amacıyla yapılıyor. İnşaatın bulunduğu bölge Bağdat’taki Amerikalıların kurduğu ve en güvenli yer olarak bilinen ‘Yeşil Bölge’den yaklaşık 10 kilometre uzakta bulunuyor. Irak Gençlik ve Spor Bakanı Abdul-Hussein Abtan’ın projeye çok önem verdiği ve inşaatı bir çok kez ziyaret ettiği de biliniyor.

“Irak makamları da kaçıranları bilmiyor”
Olayla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, “Bağdat’ta bir Türk müteahhitlik firmasında çalışan 18 vatandaşımız kaçırılmıştır. Irak makamlarıyla çok sıcak temaslarımız devam ediyor. Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir” dedi. Dışişleri Bakanlığı ise Irak güvenlik makamlarıyla Bağdat Büyükelçiliği’nin temas halinde olduğunu ve kaçırılmanın olası nedenlerinin araştırıldığını ifade etti.

3 Eylül 2015 Vatan Gazetesi 1. sayfa
3 Eylül 2015 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 3 Eylül 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/turk-iscileri-tek-tek-secmisler–860407-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.