IDEF 15, 12. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı’na Türkiye’nin ürettiği yeni teknolojik silahlar ve geliştirilmiş sistemler damga vurdu. Milli lazer silahının ilk kez sergilenen prototipi, torpidoya karşı üretilen TORK torpidosu ile balçıkta bile ateş eden ve NATO’nun 42 ağırlaştırılmış testini geçen dünyadaki tek tüfek olan yeni nesil MPT-76 piyade tüfekleri ilgi çekti.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ‘IDEF’15’ kapılarını açtı. İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in açtığı fuara 298’i yabancı, 251’i yerli toplam 549 firma katıldı. 8 Mayıs’a kadar devam edecek fuarda Türk ve dünya savunma sanayi devleri yeni ürünlerini tanıtıyor. Dünyanın en önemli 4 savunma fuarı arasında olan IDEF 15’te kara, deniz, havacılık ve uzay, ulaşım, lojistik destek faaliyetleri, levazım malzeme araç ve gereçleri sergileniyor. Sergilenen ürünler arasında ana muharebe tankları, insansız hava araçları (İHA), roket ve güdümlü füzeler, torpidolar ve torpido savunması, radar (RF) ikaz sistemleri, eğitim ve simülasyon sistemleri, kara taşıtları, elektronik harp, istihbarat ve iletişim sistemleri ile hafif ve ağır silahların da aralarında bulunduğu çok sayıda ürün sergileniyor. IDEF 15’e Türk savunma sanayiinin yeni ve geliştirilmiş teknolojik sistemleri damga vurdu. İşte fuarda öne çıkan savunma araçları.
Milli lazer silahı
ASELSAN’ın TÜBİTAK’la birlikte geliştirmeye başladığı ‘hibrit lazer ve füze silah sistemi’nin prototipi ilk kez görücüye çıktı. Belirlenen hareketli bir hedefi algılayıp lazer hüzmesiyle imha ettiği bilinen sistem Türkiye’yi savunma teknolojilerinde zirveye çıkarıyor. ABD’nin açıkladığı lazer silahı LaWS dışında bilinen bir lazer silahı yok. Çin, Rusya, Almanya ve Fransa lazer silahı üretmek için çalışıyor. Milli lazer silahının alçak irtifada kritik üs ve tesislerin korunması amacıyla hava araçları, seyir füzeleri ve İHA’lara karşı etkili olması planlanıyor. Hakkında detaylı bilgi verilmeyen prototip ana gövde dışında bir uzaktan kumanda konsolundan oluşuyor.
TORK Torpidosu
ASELSAN’ın torpidolara karşı ürettiği TORK torpidosu da ilk kez sahneye çıktı. TORK denizaltılar ve su üstü gemileri için torpido tehdidine karşı en etkin savunma Soft-Kill (Fonksiyonel İmha) ve Hard-Kill (Fiziksel İmha) yöntemlerinin birlikte kullanılması ile sağlanıyor. TORK, su üstü gemilerine karşı atılacak olan akustik güdümlü, tel güdümlü, güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen bir anti-torpido özelliği taşıyor. TORK, platforma yaklaşan torpido tehdidine hassas şekilde yaklaşarak mesafe ve yönü ölçüyor. İmha mesafesine gelindiğinde de patlayarak tehdidi etkisiz hale getiriyor.
Çok amaçlı VURAN
BMC fuarda üçü yeni 6 araç sergiledi. Ancak en çok dikkat çeken araç açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan VURAN oldu. Çok amaçlı zırhlı araç olarak üretilen VURAN 4×4 lastik tekerlekleri ve çekiş gücüyle her türlü arazi koşulunda muhabereden lojistiğe bir çok görevde kullanılabiliyor. 10 personel taşıyabilen, mayına karşı korumalı tasarlanan VURAN, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine üretildi. Araçta gece görüşü, termal kamera ve otomatik yangın söndürme sistemi bulunuyor.
MPT-76 Piyade tüfeği
MKE tarafından geliştirilen MPT-76 Piyade Tüfeği fuarın en çok ilgi çeken ürünlerinden biri oldu. 7.62 mm.lik MPT-76’den 250 adet TSK envanterine girdi. Tüfekler şu anda Türkiye’nin her yerindeki birliklerde her hava şartında kullanılıyor. Geri dönüşlerle ufak iyileştirmeler yapılıyor. MPT-76’dAn yeni haber ise tüfeğin NATO standartlarındaki 42 ağırlaştırılmış testi geçmesi oldu. MPT-76 bu testlerin hepsini geçen dünyadaki tek tüfek olarak öne çıktı. MPT-76 -40 VE +65 derece sıcaklıkta, basınçlı su tehdidi altında ve balçıkta bile çalışabiliyor. 600 mt. Etkili menzile sahip MPT-76 için fuar bitmeden SSM ile MKE’nin seri üretim sözleşmesi yapması bekleniyor.
Milli ana muharebe tankı ALTAY
Fuarda Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı olan ve yakın bir zaman içinde seri üretime geçerek TSK envanterine gireceği açıklanan ALTAY tankının son hali PV2 de sergilendi. Şereflikoçhisar’da yüzlerce başarılı atış yapan dünyanın en modern tankı ALTAY dayanıklılık ve kalifikasyon testlerini de geçti.
HAVELSAN Entegre Simülatörler
HAVELSAN Tarafından geliştirilen 3 etaplı kapalı alan entegre çatışma simülatörü de fuarda ilk kez sergilendi ve oldukça ilgi çekti. Bir senaryo çerçevesinde çalışan simülatörlerde önce uçaktan atlanarak paraşüt açılıyor. Uçaktan atlayan asker 3 boyutlu gözlük sayesinde indiği yerde çatışma deneyimi yaşıyor. Sonrasında lazer işaretleyici ile hedefleri tespit ediyor. Son aşamada F-16 uçakları ve topçu birlikleri hedeflenen işaretleri imha ediyor.
KAPLAN 20
FNSS tarafından üretilen yeni nesil zırhlı muharebe aracı KAPLAN 20’de fuarda ilk kez sergilendi. Kaplan, Mayın, füze ve kinetik enerjili mühimmatlara karşı koruma sistemleri, güncel elektronik sistemlerin entegrasyonuna izin veren elektronik alt yapısı, gelişmiş süspansiyon ve palet sistemi, 105 mm . silah sistemleriyle yakın geleceğin piyadesi için tasarlandı. Amfibi özelliğine sahip sınıfındaki az sayıdaki araçtan biri olan KAPLAN, kimyasal ve biyolojik tehditler altında görev yapabilme kabiliyetine sahip bulunuyor.
Türk İHA’ları sahnede
Bayraktar TB2
TSK envanterine giren ilk milli İHA (İnsansız Hava Aracı) olan Bayraktar TB2, fuarda alt sistemleriyle ilk kez dünyanın karşısına çıktı. Kale-Baykar ortaklığında üretilen İHA’yı Cumhurbaşkanı Erdoğan inceledi. Erdoğan burada yetkililere, büyük bir iş başardıklarını ve Türkiye’nin kendi teknolojisine sahip çıkacağını söyledi. 24 saat havada kalarak rekor kıran ve 27 bin feet irtifada uçan Bayraktar TB2, 150 k haberleşme menzili ve 3 yedekli oto pilot sistemine sahip.
ANKA ve ATAK
TAİ’nin TSK’nın isteği üzerine geliştirdiği ANKA’nın yeni modeli ANKA-S fuarda sergilendi. ANKA-S’te eskisinden farklı olarak uydu haberleşme sistemi bulunuyor. ANKA’nın bu sayede haberleşme menzili arttı. ANKA-S’in 2017’de ilk etapta 10 sistem olarak TSK envanterine girmesi bekleniyor. ANKA’nın uçuş testleri devam ediyor. TAİ’nini ürettiği ve terörle mücadelede görev almaya başladığı açıklanan ATAK helikopterinin yeni versiyonu T129 B’ye ise Stinger ile ROKETSAN’ın ürettiği lazer güdümlü CİRİT ve anti tank MIZRAK füzelerinin monte edilmesi oldu. TSK envanterinde 8 adet bulunan ATAK T129 B için yurtdışından da teklifler var.
KARAYEL
Vestel’in geliştirdiği bir diğer milli İHA olan Karayel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Sivrihisar’daki tesislerinde testlerini başarıyla tamamladı. 20 saat havada kalabilen, 22 bin 500 feet görev irtifasına sahip Karayel’den sözleşme kapsamında TSK’ya ilk etapta 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu verilecek. Vestel-AYESAŞ Genel Müdürü Aziz Sipahi, “Bu alanda teknoloji ihraç edebileceğimiz ürün az. Onun için Karayel’le gurur duyuyoruz. Şu anda uçuş kabul testlerinin başlamasını bekliyoruz. Ortadoğu, Avrupa ve Türki Cumhuriyetler’de Karayel ile ilgilenen ülkeler var. Fransa’daki bir havacılık şirketiyle insanlı bir uçağın insansız versiyonunu geliştirmek için anlaşma yaptık” dedi.
JAK’ın sevimli köpekleri
Fuarda en çok ilgi çeken yerlerden biri Jandarma Genel Komutanlığı standı oldu. Jandarma Arama Kurtarma Taburu’nun özel eğitimli canlı insan tespit köpekleri ‘Güz’ ve ‘Aran’ yaptıkları şovla ziyaretçileri gülümsetti.
NOT: Haberin 6 Mayıs 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/milli-tufek-balcikta-bile-ates-ediyor–787752-gundem/) okunabilir.