‘Türkiye’de ve Dünyada Vatandaşlık’ raporunda açıklanan sonuçlara göre Türk insanı birbirine karşı güvensizlikte dünya lideri oldu. Her 4 Türk’ten 3’ü karşılaştığı insanların kendisinden yararlanmaya çalıştığını belirtti. Karşısındaki insanı güvenilir bulanların oranı ise sadece yüzde 14’te kaldı. Katılımcıların yarısından fazlası politikacıların siyasete maddi kazanç temin etmek için girdiğini düşündüğünü söylerken, tamamına yakını kamu hizmetlerinde yolsuzluk olduğunu belirtti.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun yürüttüğü Uluslararası Sosyal Saha Çalışmaları Programı’nın (ISSP) Türkiye ayağında yapılan ‘Türkiye’de ve Dünyada Vatandaşlık’ araştırmasında ilginç sonuçlar çıktı. 58 ilde 1509 kişi ile yüz yüze görüşerek hazırlanan rapora göre Türk insanı karşısındaki kişiye güvenmeme konusunda dünya lideri oldu.
10 kişiden sadece biri karşısındakine güveniyor
Araştırmada yer alan “Çoğu insan sizden yararlanmaya mı yoksa size adil davranmaya mı çalışır?” sorusuna katılımcıların yüzde 75’i “yararlanmaya çalışır” diye cevap verdi. Buna karşın aynı konuda dünya ortalaması yüzde 41 oldu. Bu konudaki diğer önemli soru olan “Genelde insanlara güvenilir mi? Yoksa dikkati elden bırakmamak sorusuna” ise yüzde 86 dikkati elden bırakmamak gerektiğini belirtti. Karşısındaki insanı güvenilir bulanların oranı ise sadece yüzde 14’te kaldı.
“Siyaset maddi kazanç için yapılıyor”
Araştırmada Türk insanın siyasetçilere bakışına dair ilginç sonuçlar da çıktı. Katılımcıların yüzde 51’i politikacıların siyasete kazanç temin etmek için girdiğini düşünüyor. Buna karşı çıkanların oranı ise yüzde 15’te kaldı. Yüzde 33 hükümetin çoğu zaman doğru olanı yaptığına güvendiğini belirtirken, deneklerin sadece yüzde 21’i meclisin taleplerine ciddi şekilde ilgileneceğini düşündüğünü ifade etti.
Kamu hizmetinde yolsuzluk
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Türk halkının yüzde 97’si Türkiye’de sunulan kamu hizmetinde yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 18’i ise kamu hizmetinde çalışan herkesin yolsuzluğa bulaştığını düşündüğünü söyledi. Ancak buna rağmen katılımcıların yüzde 51’i kamu hizmeti veren kişilerin kendini vatandaşa hizmet sunmaya adamış kişilerce yürütüldüğünü düşündüğünü ifade etti.
Demokraside yarı yarıya bölündük
Araştırma da Türkiye demokrasisi de masaya yatırıldı. Türkiye’de demokrasinin iyi işlediğini düşünenler ile kötü işlediğini düşünenleri oranı ise yüzde 50’de kalarak aynı çıktı. Bu oran geçmişle karşılaştırıldığında fark görülmezken, katılımcılar kendilerine sorulan ‘Bundan 10 sene sonra Türkiye’de demokrasinin ne kadar iyi işleyeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna ise umutlarının az olduğunu belirtti. Halkın yüzde 39’u 10 yıl sonra Türkiye’de demokrasinin daha kötü bir noktada olacağını belirtti. Türkiye’nin bugünden daha demokratik bir noktada olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 47 oldu.
Normlar ve davranışlar zıt
Araştırmayı yapan Prof. Kalaycıoğlu ve Prof. Çarkoğlu, Türk insanının normlara doğru cevaplar verirken, davranışlarının taban tabana zıt olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 96’sı vergi vermenin önemli olduğunu belirtirken, Türkiye’de vergi ödenmesi konusundaki aksaklıklara dikkat çekiliyor. Rapora göre, Türkiye’de vatandaşlar ‘iyi vatandaşlığı’, seçimde oy kullanmak, vergi vermek ve yasalara uymak, farklılıklara saygı göstermek, maddi açıdan kötü durumda olanlara yardım etmek olarak tanımlıyor. Ancak araştırmaya göre siyasal, sendikal faaliyetlere katılım, dernek ve gönüllü kuruluşlarda çalışanların oranı hiç bir kategoride yüzde 15’in üzerine çıkamayarak dünya ortalamasına göre oldukça düşük kalıyor.
NOT: Haberin 9 Aralık 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/turkiye-guvensizlikte-dunya-lideri-892602-gundem/) okunabilir.