Devletler hukuku uzmanı Prof. Dr. Mehmet Dalar, ABD tarafından hülle ile YPG’ye verilen zırhlı araçlar için Türkiye’nin BM’ye gidebileceğini söyledi. Dalar, “Devletler arası anlaşmazlıklarda hukuki denetleme ve yaptırım uygulayacak bir organ yok. Türkiye siyasi bir adım atarak meseleyi BM’ye götürebilir” dedi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
ABD’nin “Bağdat’taki birliklerimde kullanacağım” diye taahhüt ettikten sonra PKK’nın Suriye kolu YPG’ye gönderdiği zırhlı personel taşıyıcılarla ilgili tartışma devam ediyor. Ülkeler arasındaki silah dahil tüm askeri malzemelerle birlikte zırhlı askeri araç sirkülasyonu da Birleşmiş Milletler ile NATO tarafından takip ediliyor. Müttefik ya da işbirliği içinde olmayan ülkeler arasında benzer sorunlar yaşandığında uzlaşma ve çözüm organı olarak BM öne çıkıyor.
DSG’yi, YPG yönetiyor
Ankara’nın sert tepki gösterdiği ve YPG’ye verilen silahların namlularının önümüzdeki Türkiye’ye döneceğini belirtmesine rağmen, ABD başta olmak üzere bir çok ülke YPG’ye askeri malzeme, silah, zırhlı araç vererek lojistik destek sağlıyor. ABD, yapılan askeri yardımların DEAŞ’la savaşan Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verildiğini savunuyor. Türkiye ise koalisyon olduğu söylenen DSG’nin yaklaşık yüzde 90’ını PKK ile organik bağı açığa çıkan YPG’nin oluşturduğunu ve yönettiğini söylüyor.
“Siyasi yollardan çözülebilir”
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve devletler hukuku uzmanı Prof. Dr. Mehmet Dalar, Türkiye’nin meseleyi BM’ye taşıyabileceğini belirtiyor: “Bir devletin terörist olarak gördüğü bir gruba müttefikinin silah ve askeri malzeme vermesi dostane ilişkileri zedeler. Bu tip durumlarda BM çözüm sağlayabilir. Türkiye istediği takdirde bu durumu BM’de gündeme getirebilir. Ancak bu hukuki olmaktan öte siyasi bir adım olacaktır. Dünyada devletler üzerinde hukuki anlamda denetleme ve yatırım uygulayacak bir organ yok. Uluslararası Adalet Divanı gibi oluşumlarda ise devletler rıza gösterdiği takdirde davalar gündeme geliyor. Devletler arası uzlaşma olmadığı durumlarda anlaşmazlıklar ancak siyasi yollardan çözülebilir. Ayrıca BM’nin, ABD üzerinde bir yaptırım gücü bulunmadığı gibi benzer durumları denetleyip engellemesi de mümkün görünmüyor.”
BM, Libya ve Sudan’da yakaladı
Kanadalı bir başka zırhlı personel taşıyıcı üreticisi olan Streit Group geçtiğimiz yıllarda BM tarafından silah ambargosu uygulanan Libya ve Sudan’a toplamda 173 adet, 2 ayrı tipte zırhlı araç sattı. BM’nin başlattığı soruşturma geçtiğimiz aylarda tamamlandı. BM’nin raporuyla şirketin iki ülkeye ambargoyu delerek zırhlı askeri araç sattığını ortaya çıkardı. Şimdi BM’nin hem şirkete hem de araçların ihraç edildiği Birleşik Arap Emirlikleri’ne dava açması bekleniyor. Öte yandan BM kararıyla şirketin ihracat izninin iptal edilmesinin de gündeme geldiği ifade ediliyor.
NOT: Haberin 24 Şubat 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/-turkiye-o-zirhlilar-icin-bm-ye-gidebilir–1042047-gundem/) okunabilir.