Arhavi’deki Demirkapı Yaylası’nda 15 bin yıla kadar tarihlenen kaya resimleri keşfeden arkeolog Oktay Hacıoğlu, bu kez yakın bir bölgedeki Savangin Mağarası’nda Ön Türklerin kullandığı tamga yazısı benzeri piktogram (resim yazı) buldu.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Arkeolog Oktay Hacıoğlu geçtiğimiz hafta VATAN’ın duyurduğu Türk tarihini değiştirecek bir keşfe imza atarak, Artvin Arhavi’deki 2 bin 600 metre rakımlı Demirkapı Yaylasında en erkeni 5 bin, en geç olanı 15 bin yıllık olabilecek Ön Türkler’in kullandığı resimlere benzeyen kaya resimleri keşfetmişti. Aynı bölgede çalışmalarını yoğunlaştıran Hacıoğlu bu kez Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Alanbaşı Köyü Savangin mezrasında bulunan tarih öncesi (prehistorik) döneme ait doğal mağarada yine Ön Türklere ait olma ihtimali yüksek piktogram (sembollerle ifade edilen resim yazı) buldu.
“Bu mağarada yaşadılar”
VATAN’a konuşan Arkeolog Hacıoğlu, “Savangin Mağarası’nda piktogramın değişik hayvan ve insan figürleri kullanılarak bir yazıt halinde kazınmış. Çizim ve yapım tekniğinin stilize yontma olduğunu ve bu piktogramın en erken 2 bin, en geç 4 bin yıllık olduğunu düşünüyoruz. Bu piktogram yazıtın Ön Türkler tarafından runik alfabeye geçiş öncesinde kullanılan tamga (damga)yazısına çok benziyor. Mağara bir yaşam alanı. Buradan yaklaşık 15 km uzaklıktaki Demirkapı Yaylası ibadet alanıydı. Piktogramın dua içeren bir yazıt olduğunu tahmin ediyoruz. Büyük ihtimalle burada yaşayan toplum yılda bir ve iki kez Demirkapı Yaylası’na gidip dini inançlarına ait ritüelleri gerçekleştiriyordu” dedi.
Tamga yazıtı mı?
Arkeolog Oktay Hacıoğlu Savangin Mağarası’nda bulunan piktogram yazıtın, bazı önemli Azeri ve Türk tarihçilerin dile getirdiği milattan önceki dönemlerde Ön Türklerin, Orta Avrupa’ya göç güzergâhlarında bırakmış oldukları izlerin en önemlisi olan Tamga Yazıtları tezini doğrular nitelikte olduğunu belirtiyor. Hacıoğlu, bölgede Arkeolog, Türkolog, dil bilimci ve tarihçilerden oluşan uzman bir ekip tarafından bilimsel çalışmaların en kısa zamanda başlatılmasının zorunlu hale geldiğini ifade ediyor.
“Türk izi belirginleşiyor”
Daha önce petrogliflerin (kaya resimleri) bulunmasının ardından “1071 tezi çöktü. Türkler Anadolu’ya çok daha erken girdi. Tarihin yeniden yazılması gerekir” diyen dünyanın en önemli Göktürk uzmanlarından olan Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, bölgede keşfedilen petroglif ve piktogramların kendi çalışmalarında elde edilen Türklere ait kanıtları doğrular nitelikte olduğunu ve bölgedeki Türk izinin giderek belirginleştiğini açıklamıştı.
NOT: Haberin 15 Haziran 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/turkler-in-anadolu-daki-en-eski-izleri-netlesiyor–801826-gundem/) okunabilir. Ayrıca bu keşiften önce bulunan petrogliflerle ilgili haber buradan (http://www.ilkerakgungor.com/turkler-anadoluya-1071de-girdi-tezi-coktu/) takip edilebilir.