Üniversite kayıtlarında başlayan ek kontenjan dönemi bilinçsiz tercih yapıldığını gözler önüne serdi. Üniversiteyi kazanan 100 bin 429 aday kazandıkları bölümlere kayıt yaptırmadı. Kayıt yaptırmayanların eklenmesiyle birlikte tıp, hukuk, bilgisayar, makine, elektrik mühendisliği gibi gözde bölümlerde ve ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi önde gelen üniversitelerde de yer alan boş kontenjan sayısı 208 bin 514 oldu.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Üniversite tercihi yapıp kazanamayan adaylar için ikinci fırsat olan ek kontenjan dönemi başladı. İlk yerleştirme sırasında dolmayan ve kazanan adayların kayıt yaptırmaması yüzünden boş kalan programlara dün başlayan başvurular 21 Ağustos Cuma günü saat 23.59’a kadar devam edecek. İnternet üzerinden yapılan ek kontenjan başvurusu için 15 TL ücret ödenecek. Adaylar ek kontenjanlar için 30 tercih yapabilecek. İlk yerleştirmede yerleşemeyen ve tercih kullanmayan toplam 1 milyon 25 bin kişiye üniversiteli olma fırsatı doğdu.
100 bin kişi kayıt yaptırmadı
İlk yerleştirmenin ardından üniversitelerin örgün lisan ve lisans programlarında Üniversite Tercih Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre toplamda 100 bin 429 aday kazandığı halde kayıt yaptırmadı. Uzmanlara göre buna bilinçsiz tercih yapılması neden oldu. Üniversiteye girmek isteyen bir çok aday kesin kayıtlar geldiğinde okumak istemediği bölümü kazandığı için kayıt yaptırmaktan vazgeçti. 4 yıl ve üzeri eğitim veren lisans programlarında 22 bin 250 aday, 2 yıllık ön lisans programlarında ise 78 bin 179 aday kayıt yaptırmayınca boş kontenjan sayısı artmış oldu. Devlet üniversitelerine kayıtta en büyük kaçağı Süleyman Demirel Üniversitesi verdi. 18 bin 426 kazanan adaydan 2 bin 701’i kayıt yaptırmadı.
208 bin boş kontenjan
İlk yerleştirmelerin tamamlanmasıyla başlayan ek kontenjanlarda lisans programlarında 39 bin 900, ön lisans programlarında ise 98 bin 683 olmak üzere örgün eğitimde toplamda 138 bin 583 kontenjan boş kaldı. Açık öğretim rakamlarının eklenmesiyle birlikte boş kalan kontenjan sayısı 208 bin 514 oldu. Örgün eğitim lisans programlarında devlet üniversitelerinde 19 bin 223, vakıf üniversitelerinde 13 bin 40, KKTC’deki üniversitelerde ise 7 bin 637 kontenjan açık bulunuyor. Ön lisans programlarında ise devlet üniversitelerinde 71 bin 918, vakıf üniversitelerinde 23 bin 986, KKTC’deki üniversitelerde 2 bin 779 boş kontenjan tercih yapacak adayları bekliyor.
Yüzde 13’ü kayda gelmedi
Lisans programına yerleşen adayların kayıtlarına bakıldığında ise devlet üniversitelerine yerleşen adayların yüzde 96’sı, vakıf üniversitelerinde yüzde 92, KKTC’de ise kayıt yaptırma oranı yüzde 82’de kaldı. Ön lisans programlarına bakıldığında devlet üniversitelerini kazanan adayların yüzde 79’u, vakıf üniversitesi kazanan adayların yüzde 76’sı ve KKTC’ye yerleşen adayların ise yüzde 86’sı kayıt yaptırdı. Tüm örgün eğitim programları incelendiğinde üniversiteyi kazanan adayların yüzde 13’ünün kayıt yaptırmadığı ortaya çıktı.
Vakıf üniversiteleri dolmadı
Özellikle yoğun nüfus nedeniyle çoğunluğu İstanbul’da yer alan vakıf üniversitelerinde tercihlerin kayda dönüşme oranı yüzde 56’lara kadar düştü. İstanbul’da yüzde 96-98 aralığında en çok kayıt yapılan vakıf üniversiteleri MEF, Bezmi-i Alem, Sabancı ve Koç Üniversitesi oldu. İstanbul’daki üniversitelerin kayda dönüşüm oranlarında en düşük rakamlar yüzde 63’le Arel, yüzde 62’yle Murat Hüdavendigar, yüzde 60’la Okan, Yüzde 58’le Esenyurt ve yüzde 56’yla DoğuÜniversitesi oldu.
Çapa Tıp’ta boş kontenjan
ÖSYM’nin yayınladığı ek kontenjan kılavuzuna göre devlet ve vakıf üniversitelerinde 44 tıp, 344 hukuk, 39 diş hekimliği, 212 Türkçe öğretmenliği, 330 İngilizce öğretmenliği, 596 bilgisayar mühendisliği 684 makine mühendisliği gibi gözde bölümlerde boş kontenjanlar yer aldı. İlahiyat fakülteleri de dolmadı. İlahiyat fakültelerinde boş kontenjan sayısı 910 oldu. Çapa’daki İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde 1 kontenjan boş kaldı
ODTÜ ve Boğaziçi’de listede
Tercih yapacak adaylar Türkiye’nin önde gelen üniversitelerine de girme şansı yakaladı. ODTÜ’de KKTC ve yurtdışı programlarla birlikte boş kontenjan sayısı 57 oldu. İTÜ’de 131 kontenjan tercih yapılmasını bekliyor. ODTÜ’de inşaat maden, makine mühendisliği, İngilizce öğretmenliği, iktisat ve işletme gibi bölümlerde açıklar bulunuyor. Boğaziçi üniversitesinde ise boş kontenjan sayısı 20 oldu. Boğaziçi’nde matematik, kimya ile bazı öğretmenlik bölümleri tercih listesinde yer alıyor.
Bu bölümü kimse tercih etmedi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (ikinci öğretim) bölümü 13 kontenjanı olmasına rağmen tek bir aday tarafından bile tercih edilmedi. Aynı bölümün gündüz öğrenimi ise yine 13 kontenjana rağmen sadece iki aday tarafından tercih edildi. Kılavuz incelendiğinde gıda, orman ve çevre mühendisliği, işletme, iktisat gibi bölümlerin boş kaldığı gözlendi. Kafkas Üniversitesi’nde 41 kontenjanlı gıda mühendisliğini 9, 31 kontenjanlı biyomühendisliği 3, 41 kontenjanlı iktisat (İÖ) ise 8 aday tercih etti. 21 kontenjanlı Şırnak Üniversitesi Bahçe Bitkileri bölümünü 3, yine Şırnak’ta 41 kontenjanlı işletme fakültesini 4, 52 kontenjanlı Ardahan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünü sadece 3 aday tercih etti.
Taban puanına dikkat
Ek yerleştirme döneminde tercih yapacak adaylar için ön lisans programlarını tercih ederken taban puanı şartı aranmıyor. Ancak lisans programlarını tercih edecek olan adayların, ilk yerleştirmede taban puanı oluşan bölümlerden yüksek bir puana sahip olmaları gerekiyor. Kılavuzda taban puanı oluşmayan bölümleri ise herkes tercih edebilecek.
NOT: Haberin 18 Ağustos 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/bogazici-nde-odtu-de-bos-kontenjanlar-var-855136-gundem/) okunabilir.
ODTÜ Makine, İnşaat, Maden mühendisliği bölümlerde boş kontenjan yoktur. Yanlış bilgi. ODTÜ KKTC’de bu bölümlerde boş kontenjan olabilir.
Haklısınız haberde özellikle KKTC ve yurtdışındaki bölümler diye belirttim.