Yedikule ikiye bölündü!

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın tarihi Yedikule Bostanları’na Fatih Belediyesi tarafından yapılacak park projesini durdurdu. Ancak bostanların çevresinde yaşayan Yedikuleliler ikiye bölündü. Bir grup arazinin bostan kalmasını isterken semtin diğer yarısı arazinin park yapılarak temizlenmesini istiyor.

27 Kasım 2014 Vatan Gazetesi 11. sayfa
27 Kasım 2014 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

 

Tarihi Yedikule bostanlarının bulunduğu araziye Fatih Belediyesi’nin yapmak istediği havuzlu park için çıkardığı ‘Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi’ için yapılan koruma amaçlı imar plan tadilatı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından durduruldu. Topbaş, İBB meclisine iade ettiği tadilatla ilgili olarak tarihçiler, bilim adamları, mahalle sakinleri ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesini ve kararın bu şekilde verilmesini istedi. Ayrıca semt sakinlerinin istediği bölgenin ana sorunları olan güvenlik, aydınlatma ve çevre temizliğinin hızla çözüme kavuşturulacağını söyledi.

 

“Aman bina dikmesinler”
Ancak geleceği gittikçe belirsizleşen bostanlar için Yedikuleliler ikiye bölündü. Semt sakinlerinin yarısı bölgenin bostan olarak kalmasını isterken diğer yarısı ise bostan arazisine modern bir park yapılmasını istiyor. Bölgede yaşayan Murtaz Şahin, “Bostanların ne olacağı belirsiz. Tek istediğim insanların yararına kullanılması. Şahıslara ait olmaması. Bostan olarak kalabilir ama bizi bu çamurdan kurtarmaları lazım. Ancak turist gelsin istiyorlarsa surların yanında bir park daha iyi olur. 10 yıldır buranın inşaat söylentisi bitmiyor. Tek korkumuz bostanları ortadan kaldırıp burayı imara açıp bina dikmeleri. O zaman kimseye nefes alacak bir yer kalmaz” diyor.

 

“Park karnımızı doyurmaz”
Aslen Kastamonulu olan bostancı Sevda Kaya (41) ve kurduğu kuş tuzaklarıyla saka kuşları yakalayan 13 yaşındaki oğlu Muhammet ise, “Bostanı dayımlarla birlikte ekiyoruz. İstanbul’un her yerinde park var. Ama insanlara iş yok. Parkta oturup gezmekle karnımız doymaz. Bostan olarak kalmasını ve ekmeğimizi buradan çıkarmaya devam etmeyi istiyoruz. Oğlum hem okusun hem de bostanda çapa yaparak büyüsün istiyorum” diye konuşuyor.

 

“Çamur ve çileden kurtulalım”
Bostanların olduğu Hacı Evhaddin Mahallesi sakinleri Herdem Mercan (32), Gülsime Tekbaş (28) ve Bedri Cengiz (28) ise, “Çocuklarımız için modern bir park istiyoruz. Artık buranın çamuru ve çilesini çekmek istemiyoruz. Arazinin bostan olarak kalmasını sadece ekmeğini buradan kazananlar istiyor. Bostan kalsın diye imza topladılar ama bizde park olsun diye imza verdik. Geceleri surların dibinde hırsızı, uyuşturucu içeni, tinercisi eksik olmuyor. Geceleri korkudan buradan geçemediğimiz için yolumuzu değiştirip uzatıyoruz” diye konuşuyorlar.

 

“Restorasyon bile bozdu”
Beşiktaş’ta doğan ancak 34 yıldır Kocamustafapaşa’da yaşayan Yetvart Savulyan (63) ise, “Her zaman tarihin korunmasından yanayım. Burası benliğini kaybetmemeli. Bir bizim surlara bak bir de daha eski Çin Seddi’ne. Biz burayı koruyabilseydik şimdi bostan mı kalsın park mı olsun diye tartışmazdık. Bence surlar için bembeyaz taşların kullanılarak yapıldığı restorasyonlar da tarihi dokuyu bozdu. Dünyanın hiç bir yerinde tarihin bu kadar hoyrat kullanıldığı bir durum göremezsiniz” dedi.

 

“Kültür varlıkları zarar gördü”
Fatih Belediyesi yetkilileri bostanların bulunduğu alanın belediye ait olduğunu ve bostan işleten kişilere belediye tarafından kiralandığını belirtiyor. Arkeologlar Derneği ise İsmail Paşa Bostanı olarak bilinen bostan üzerinde yapılan çalışmalar yüzünden su kuyuları, sarnıçlar ve müştemilat yapılarını içeren kültür varlıklarının zarar gördüğünü belirtiyor. Arkeologlar Derneği ve Mimarlar Odası bostanları bitişik bulunduğu surların sıradan bir duvar olmadığını ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldığı için tarihi yapının korunması gerektiğini belirterek projeye karşı çıkıyor.

 

Not: Haberin 27 Kasım 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/yedikule-bolundu–700989-gundem/)

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.